Çok Önemli Bir Hafta Başlıyor?

01.06.2015 09:05
  •  A 

        Tüm dünya için önemli bir haftaya giriyoruz.

         Dünya Piyasaları İçin;
         Yunanistan ile AB arasındaki gerilimin ve cuma günü gelecek ABD tarım dışı istihdam verisinin akıbetlerini göreceğiz. ABD tarım dışı istihdam verisi FED faiz artışı ile ilgili piyasaları dalgalandırabilir ama açıkçası o konuda büyük bir sıkıntı beklemiyorum. Son gelen ABD verilerinde zayıflamalar görülüyor. Bu durumun yansımasını tarım dışı istihdam için de görebiliriz. ABD'den gelecek verilerdeki kısmi bozulmalar özellikle gelişmekte olan ülkeler için olumlu algılanıyor. Ancak hemen uyarmak istiyorum ki, öyle ya da böyle FED'in faiz artışı sürecinin bir gün başlayacağını göz ardı etmemeliyiz.

         Haftanın asıl dış etkeni Yunanistan ile AB arasındaki görüşmelerin sonucu olacaktır diye düşünüyorum. Hafta sonuna kadar bu konuda uzlaşma sağlanamazsa AB için yeni bir dalgalanma sebebi ortaya çıkabilir. İsviçre Frangı'ndaki düşüşe bakılırsa, bu konu ile ilgili korkular nedeniyle İsviçre Frangı'na yeniden bir kaçış yaşandığını görüyorum. Yunanistan konusundaki görüşümü öncesinde de yazdım. Ben Yunanistan'ın batışı ile herkesin yüzleşmesi gerektiğini düşünüyorum. Yunanistan ekonomik reformlar, özelleştirmeler ve tasarruflar konusunda ciddi kararları kabul etmezse, AB'nin yeni bir uzlaşmayı kabul etmesi bu sefer biraz zor olacak gibi duruyor. Açıkçası Yunanistan'ın Euro'dan çıkışı asıl Yunanistan için, bir erken seçim doğuracak büyük bir kriz olacaktır görüşündeyim. AB'nin bu sorunu aşacağına inanıyorum. Ancak bir süre tüm dünya piyasaları için önemli bir dalgalanma yaratacak gelişme olarak
görüyorum.  

          Seçim Haftasına Giriyoruz.
          İçeride de en önemli gündem olan seçim haftasına giriyoruz. Seçim sonuçları bizim için zıt yönlü önemli piyasa dalgalanmaları yaratabilir. Bu konuda yeterince yorum yaptık. Zaten seçim yasakları da başladığı için, artık bir yorum yapmadan sonucu görmek istiyorum.

          Ayrıca seçimlerden evvel çarşamba günü Mayıs ayı enflasyon verimiz açıklanacak. Veri seçim öncesinde kurlar ve BIST için değişik yansımalar yaptırabilir ama, dediğim gibi asıl gündemimiz seçim sonuçları olacaktır. Türkiye seçimler sonrasında çok hızlı bir reform programını devreye sokmalıdır. Seçimlerden sonra bunu yapabilecek miyiz, yoksa yeni seçim senaryolarını mı konuşacağız göreceğiz. Ülkemiz için en hayırlı sonucu diliyorum. 

         Cuma günü Asyab TMSF'ye devredildi. Bu konu çok önceden beri yeterince satın alındığı için, çok etkili olacağını düşünmüyorum. Banka faaliyetlerine aynı şekilde devam edecek. (03/06/2015 tarihinde BIST tarafından yapılan açıklamada, TMSF'den alınan bilgiye göre Asyab'ın mülkiyetinin TMSF'ye geçmediği ve mülkiyet durumunun önceki haliyle devam ettiği yönünde açıklama yapıldı!)

         BIST için önemli teknik riskleri Destek-Direnç tablomuzda paylaştım. Olası endeks seviyeleri hakkındaki görüşlerimi bu tablodan takip edebilirsiniz.

         Berat Kandiliniz Mübarek Olsun.
         Tüm İslam Aleminin Berat Kandili mübarek olsun.

         Hepinize iyi bir hafta diliyorum.

 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 28.05.2015
    09:08

    Sanırım yalancının mumu yatsıya kadar yanar sözünü hepiniz biliyorsunuzdur. Kısaca anlatılan hikayesini tekrarlayayım, bilmeyenleriniz öğrensin, bilenleriniz de hafızalarını tazelemiş olsunlar. Tabii hikayenin doğrusu bu ise! Zamanında İstanbul'daki Fatih Medresesi'nin her odasında dört beş... Devamı »

  • 27.05.2015
    09:08

    BIST'deki kâr satışları dün de devam etti. BIST 83.649 seviyesinden kapandı. Yellen'in geçen gün faiz artışının 2015 yılı içinde başlayabileceği şeklindeki konuşması ve bu konuşmada kötü gelen ABD verilerinin geçici bir durum olduğunu söylemesi sonrasında dün gelen ABD verilerinin Yellen'i doğrular ... Devamı »

  • 26.05.2015
    09:31

    Endeksin 28 Nisan'daki 87.754 seviyesine çıkmadan evvel, seçim risklerini ön plana çıkartarak, kar realizasyonlarının yapılmasını doğru bulduğumu ve en az % 50 nakit varlıkla seçim sonuçlarını beklemenin tedbirli bir davranış olacağını yazdığımı biliyorsunuz. Ancak her zaman bir başka konuya da dikk... Devamı »

  • 25.05.2015
    08:48

    Yellen'e Göre Faiz Artışı 2015'de Başlayabilir! ABD FED başkanı J.Yellen, konuşmasında faiz artışlarına 2015 içinde başlanabileceği yönünde sinyaller verdi. Geçici olarak gördüğü verilerdeki bozulmaların yerini toparlanmaya bırakacağını ve bu nedenle 2015 içinde kademeli faiz artışının ba... Devamı »

  • 24.05.2015
    22:08

    Biraz geç oldu ama 3 Mayıs Bodrum Global Run'dan Görüntüler! Aydın Eroğlu(geliş istikametine göre deniz üzerinden koşuyorum) Devamı »