Banka Hisseleri BIST'e Yön Verecek!

27.05.2015 09:08
  •  A 

         BIST'deki kâr satışları dün de devam etti. BIST 83.649 seviyesinden kapandı. Yellen'in geçen gün faiz artışının 2015 yılı içinde baÅŸlayabileceÄŸi ÅŸeklindeki konuÅŸması ve bu konuÅŸmada kötü gelen ABD verilerinin geçici bir durum olduÄŸunu söylemesi sonrasında dün gelen ABD verilerinin Yellen'i doÄŸrular nitelikte olduÄŸunu gördük. Bu durum Dolar'ın yeniden güçlenmesine, hem kur karşılığının hem de paritenin Dolar lehinde hareket etmesine neden oluyor. DoÄŸal olarak da BIST üzerinde baskı oluÅŸturuyor.

          Bugün kritik bir gün yaÅŸayabiliriz. Bunun nedeni de bankaların teknik görüntüleri. BIST için 25 Mayıs'ta ''Dövizde yaÅŸadığımız düşüş sonrası Dolar tekniÄŸinin yeniden yukarı dönmüş olması da, BIST'e satış getiren bir geliÅŸme oluyor. Dolar kuru 2,61 seviyesini yukarı geçerse, bu takdirde ilk etapta 2,64 - 2,65 seviyelerini yeniden test ederiz. Bu ÅŸekildeki bir kur yükseliÅŸi esnasında BIST 85.200 civarındaki önemli desteÄŸini test edebilir. Bu destek aÅŸağı kırılmazsa, yeniden alımlar gelir. Ama 85.200 civarındaki desteÄŸin aÅŸağı kırılması halinde satışların daha da artarak endeksin 82.000 ve daha altını zorladığını da görebiliriz.'' dediÄŸimi biliyorsunuz. Bu görüşümün Dolar karşılığı gerçekleÅŸti. BIST için de 85.200 civarındaki destek aÅŸağı kırılınca satışlar hızlandı. Peki ÅŸimdi aynı görüşümdeki BIST için 82.000 ve altı çekincem gerçekleÅŸecek mi?

          Bu sorunun cevabı, üst paragraftaki bugün kritik gün yaÅŸayabiliriz görüşümün açılımı olacak. BIST'in 83.300 civarında kısmi bir ara desteÄŸi var ama asıl teknik olarak daha güçlü olan ve tepki verebileceÄŸi destek 82.200 - 81.754 seviyelerinde bulunuyor. Yani yaklaşık 1.500 puanlık bir düşüş riskinden bahsediyorum. Ancak, özellikle bankaların tekniklerinde dikkat çekmem gereken bazı görüntüler var ki, bunlar BIST'in 1.500 puan daha düşmesini hızlandırabilir de, tam tersi 83.300 civarını destek alarak buradan yukarı tepki vermesine de yarayabilir!

          Isctr yeniden bir önceki BIST düşüşünde BIST'in 81.754 olduÄŸu zaman gördüğü 5,70 desteÄŸine gelmiÅŸ durumda. Vakbn için de, aynı tarihteki önemli destek seviyesi 4,61 idi. Bu iki banka hissesi için de bu teknik destekler çok önemli. Çünkü eÄŸer bu seviyeleri aÅŸağıya kırarlarsa teknik olarak ikili tepe denen düşüş formasyonları tetiklenir ve Destek-Direnç tablomuzda paylaÅŸacağım alt desteklere doÄŸru sert bir düşüş yaÅŸanabilir. Ama benim bankalar için, hatta özellikle de bu iki banka ve halkb için fiyatlarının pahalı olmadığı düşüncemi biliyorsunuz. Bu nedenle stochastic seviyeleri de alış düzeylerinde bulunan bu bankalarda, dikkat çektiÄŸim destekler yine çalışabilir. Alımlar tam da buradan yeniden gelip, yükseliÅŸ tepkileri görürsek BIST de 83.300 altına kaymadan yukarı tepki verir.

          Kısacası halkb'de 13,30, Isctr için 5,70 ve vakbn için 4,61 düzeylerinin önemini bilerek, dünkü kapanışlar ve bir kaç kademe üstünde  alımlar denenebilir. Ancak uyarımı unutmayınız! EÄŸer bu destekler kırılırsa alım denemesi yapanların teknik olarak aldıklarını hemen geri vermeleri doÄŸru olur. Çünkü destekler aÅŸağıya kırılırsa ikili tepe formasyonları bu hisseleri ekstra hızlı düşürürken, BIST'i de 82.000 ve altına doÄŸru düşmeye zorlayabilir.

          Fakat yine de BIST için esas yön verici seçim sonuçları olacaktır. Seçimlerde tek başına iktidar korunur diye düşünenler bu üç bankanın dikkat çektiÄŸim destekleri civarında geride tuttukları nakitlerinin bir kısmı ile alım düşünebilirler. Ama seçimlerde koalisyon ya da azınlık hükümeti riskinden çekiniyorsanız, BIST'den uzak durmayı sürdürmek bu düşüncenizin uygulaması olur. Umarım kendiniz için doÄŸru kararları alırsınız.

          Bu arada brent petrol de teknik olarak destek seviyesinde bulunuyor. 63.75$ olan bu seviye aÅŸağı kırılırsa fiyatının yeniden düşmeye baÅŸlaması bizim gibi ülkeler için moral veren bir geliÅŸme olur. Ancak 63.75 $ destek olur da, fiyat buradan yukarı tepki verirse, bu takdirde brent fiyatının hareketlenmesi de BIST için ayrı bir baskı nedeni olabilir. Benim görüşümü biliyorsunuz ben brent petrolün uzun bir süre daha düşük kalmasını bekliyorum.
 

    Saygılarımla

    Aydın EroÄŸlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 26.05.2015
    09:31

    Endeksin 28 Nisan'daki 87.754 seviyesine çıkmadan evvel, seçim risklerini ön plana çıkartarak, kar realizasyonlarının yapılmasını doğru bulduğumu ve en az % 50 nakit varlıkla seçim sonuçlarını beklemenin tedbirli bir davranış olacağını yazdığımı biliyorsunuz. Ancak her zaman bir başka konuya da dikk... Devamı »

  • 25.05.2015
    08:48

    Yellen'e Göre Faiz Artışı 2015'de Başlayabilir! ABD FED başkanı J.Yellen, konuşmasında faiz artışlarına 2015 içinde başlanabileceği yönünde sinyaller verdi. Geçici olarak gördüğü verilerdeki bozulmaların yerini toparlanmaya bırakacağını ve bu nedenle 2015 içinde kademeli faiz artışının ba... Devamı »

  • 24.05.2015
    22:08

    Biraz geç oldu ama 3 Mayıs Bodrum Global Run'dan Görüntüler! Aydın Eroğlu(geliş istikametine göre deniz üzerinden koşuyorum) Devamı »

  • 22.05.2015
    08:58

    Sekiz gündür beklentilerin üstünde yükseliş yaşamış bir borsanın düşmesi için ille de bir sebep aramaya gerek yoktur. Dün yaşanan düşüş her türlü nedenle yaşanmış olabilir. Yani, bazı kişilerin bu düşüşe neden olarak gösterdiği son Konda seçim anketinin sonuçları nedeniyle de düşmüş olabilir, yeteri... Devamı »

  • 21.05.2015
    08:52

    Dün akşam açıklanan FED tutanaklarında faiz artışının haziran ayında başlamasının zayıf olduğu sinyalleri görülüyor. Zaten kaç ay öncesinden beri bu beklentide olduğumuzu biliyorsunuz. Kısacası bu özel bir durum değil. Piyasalar bu beklentiyi öncesinden satın aldığı için, tuttanakların borsalar için... Devamı »