Gelişmeler Borsalara Yarıyor!

20.05.2015 08:51
  •  A 

         Gelen ABD verileri nedeniyle FED'in haziran ayında da faiz artışı yapmayacağı görüşünün etkisi, ECB'nin varlık alımlarını hızlandıracağı yönündeki açıklamalar, brent petrolün yeniden düşmesi gelişmiş ülke borsalarnın hızlı yükselişler yapmasına neden oldu. Özellikle de, ECB(Avrupa Merkez Bankası)'nın varlık alımlarını daha da hızlandıracağı yönünde açıklamalar sonrasında DAX endeksinde ciddi bir toparlanma yaşanırken, 1,1467'yi görmüş olan parite de hızla 1,1119 seviyesine indi. Paritenin bu seviyenin altına inmesi halinde 1,0960 ve 1,0860 seviyelerini yeniden görme riski artabilir. Ancak, Avrupa'da varlık alımlarının hızlandırılması, Avrupa ekonomilerinin pozitif yönde etkilenmelerine yarayacağı için, bir süre sonra yeniden avro'nun yükselişe başlaması çok doğal olur. Yani paritede yeniden verdiğim alt destekler görülürse, bunun  yeni alım fırsatı olarak kullanılmasının doğru olacağını düşünüyorum.

          Fitch'den Pozitif Mesajlar Var!
          Fitch Türk bankalarının ılımlı kredi büyümesinden pozitif etkilendiklerini ve karlılıklarının arttığına dikkat çekti. Seçimlerden sonra bu durumun daha da iyileşebileceği görüşünü belirtti. BIST ve bankalarımız için olumlu yönde açıklamadır. Eğer dendiği gibi seçimlerden farklı iktidar pozisyonları çıkmazsa, BIST'e olan yabancı ilgisinin hızlanması gayet normal olur. Ama seçimlerden güçlü bir Ak Parti iktidarının çıkmasının bile, başkanlık sistemine geçiş ve yeni ekonomi kadrolarının kim olacağı belirsizliklerini içeriyor olduğunu göz ardı etmemek lazım. Kısacası seçimler sonrasında da belirsizlikler çok hızlı kalkmayabilir. Ama eğer iktidar belirsizliği yaratmayan bir seçim sonucu olursa, bu takdirde yeni not arttırımlarına yine Fitch'in öncülük yaptığını görebiliriz!

          PPK Toplantısı Var!
          14:00'de TCMB Para Piyasası Kurulu toplantısı sonuçları açıklanacak. Seçimlere çok kısa bir süre kaldığı için PPK'da hiç bir değişiklik yapılması beklenmiyor. Ama kurlardaki düşüş gerekçe gösterilerek bir faiz indirimi yapılırsa bu benim için şu an bir sürpriz olur.

          Bu akşam ayrıca FED'in toplantı tutanakları da açıklanacak. Tutanaklarda faiz artışı süreci ile ilgili olabilecek mesajlar piyasalar için etkili olacaktır.

          BIST Güçlü Duruyor!
          BIST seçimler öncesinde çekindiğim görünümü yansıtmıyor. Olası seçim riskleri nedeniyle BIST'in 81.800'ün altına indikten sonra yapacağı yükselişlerin tepki yükselişi olarak kalmasını beklediğimi biliyorsunuz. Ama benim beklentimin dışında, teknik olarak eğer 86.700'lü seviyeleri aşması halinde 90.000'li seviyelere gidilmesinin de kolay olacağını yazdığımı biliyorsunuz. Şu an benim çekindiğim beklentim değil, gayet iyi bir endeks hareketi yaşanıyor. Bunun devamı da teknik olarak 90.000'li seviyeler olabilir. Ama ben seçim sonuçlarını görmek istiyorum. Kaçırdıysak, kaçırdık. Yapacak bir şey yok. Ama seçim sonuçlarından çekindiğim için temkinli davranıp, seçim sonuçlarını görmeden bu temkinli duruştan vaz geçmek doğru olmaz. Sonra sandıktan çekindiğim gibi bir sonuç çıkarsa, kendimle çelişkiye düşmüş olurum. Açıklanan işizlik rakamları, cari dengedeki sıkıntılı görüntüler sandık sonucundan da riskli bir tablo çıkması halinde bir süre canımızın sıkılmasına neden olabilir.

          Bu nedenle yeni öngörüler değerlendirilirken, nakit pozisyon bırakmanın da doğru bir tedbir olacağını bilmek lazım. Gerekirse yanlış çıkalım ve yükseliş devam da etse nakit duran kısımların kazanç avantajını kaçıralım. Ama aksi durumda, yani çekindiklerimizin yaşanması durumunda full hisse pozisyonunun kayıpları varlıklarımızın azalmasına neden olur. Bunu hiç bir zaman unutmayınız, fırsat kaçırmak az kazanmanıza, varlıklarınızın kısmen artmasına neden olur, ama ful hissedeyken değer kayıplarına uğramak ise varlıklarınızın azalmasına neden olur.

          BIST 86.700 seviyelerinin üstünde kaldığı müddetçe 90.000'li rakamlara gidişi sürecektir. Ama 86.700 seviyenin altına inilirse, satışların arttığını görebiliriz.         
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 19.05.2015
    11:07

    ATATÜRK KURTULUŞ SAVAŞINDA Bir gemi yanaştı Samsun'a sabaha karşı Selam durdu kayığı, çaparası, takası, Selam durdu tayfası.   Bir duman tüterdi bu geminin bacasından Bir duman Duman değildi bu Memleketin uçup giden kaygılarıydı.   Samsun limanına bu gemi... Devamı »

  • 18.05.2015
    09:10

    Onu bilemem, siz karar verin. İşsizlik artıyor. Cari dengede bozulma sürüyor. ABD ve AB bir iyi veri yolluyor, bir kötü veri. Lojistikçiler, Türkiye'nin ihracat çıkış kapılarında özellikle Avrupa dışı piyasalar için bir çok sorunla karşılaştıklarına dikkat çekiyorlar. Ama diğer taraftan AB ile gümrü... Devamı »

  • 14.05.2015
    09:15

    Borsa, kurlar ve faiz pozitif bir yarışma yaşıyor. BIST Nisan ayında yaptığım uyarılardaki direnç seviyelerine yeniden gelmiş durumda. ''BIST'deki Coşku Nereye Kadar Sürebilir?'' ve ''BIST Önemli Dirençlere Geldi!'' başlıklı yazılarımda şu an gelmiş olduğumuz dirençlere dikkat çekip, seçimlerden ön... Devamı »

  • 13.05.2015
    08:58

    Lütfen yazılarımda dikkat çektiğim konuları göz ardı etmeyin. Yazılarımda ne diyorum? Türkiye içinde bulunduğu bölgede yaşanan savaşlarda, o ülke sermayesine liman olacak bir ülke. AB'nin büyüme oranlarının artmasını beklediğim bir süreçte, bundan olumlu etki görecek bir ülke. İktidara kim gelirse g... Devamı »

  • 12.05.2015
    09:10

    Saat 10:00'da Mart ayı ödemeler dengesi rakamları açıklanacak. Bir önceki ayda görülen bozulmanın sürmesi kur ve faiz üzerinde baskı yaratır. Benim için 7 Haziran'a kadar bu veriler çok büyük önem ifade etmiyorlar. Ama tabii yine de verilerdeki iyileşmenin piyasada desteğini, daha da bozulmasının is... Devamı »