Bu Tablo Sahte Mi?

18.05.2015 09:10
  •  A 

        Onu bilemem, siz karar verin. İşsizlik artıyor. Cari dengede bozulma sürüyor. ABD ve AB bir iyi veri yolluyor, bir kötü veri. Lojistikçiler, Türkiye'nin ihracat çıkış kapılarında özellikle Avrupa dışı piyasalar için bir çok sorunla karşılaştıklarına dikkat çekiyorlar. Ama diğer taraftan AB ile gümrük birliği konusunda lehimize olan güncellemeler söz konusu.

         Dolar 2,80 - 3,00 - 3,20 olur mu denirken, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 15 Nisan'da yayınladığı bir genelge ile, yurt dışından Türkiye'ye giren nakit döviz üzerindeki tedbirleri önemli ölçüde kaldırınca, öncesinde ''haftaya kur düşer'' diyen bakan Nihat Zeybekçi haklı çıktı! Dolar 2,80'i geçecek mi derken 2,57'ye indi.

        Seçim anketçilerinin bir kısmına bakıyorsunuz; Ak Parti % 50'lere gelmiş, HDP barajı geçemiyor. CHP daha da oy kaybetmiş. Bir kısmına bakıyorsunuz, Ak Parti % 45'ler civarında seyrediyor. HDP baraj sırnırında, CHP - MHP kısmi artışlarla yetinmiş. Diğer bir kısmına da bakıyorsunuz, Ak Parti % 40'ın altına inmiş, CHP % 30'lara ulaşmış, HDP % 11'i zorluyor. MHP oyunu yükseltmiş. Yani bazılarına göre iktidarın oy artışı, bazılarına göre kısmen düşüş, bazılarına göre de  koalisyon hükümeti tabloları var.

        Peki hangisine inanacağız? İktidar el değiştirecek olsa, yükselecek denen dolar iki seksen yere serilir mi? İktidar değişiminden korkulan bir ortamda döviz düşerken, borsa yükselir mi?

        Düz mantıkla yorum yapınca, yatırımcı tek başına iktidarın süreceğine inanıyor diyebiliriz. 15 Nisan'da yayınlanan genelge sonrasında döviz girişi arttı, sahte bir tablo ile algı yönetimi yapılıyor diyenleri de duyabiliriz. Ben kim haklı, kim doğruyu söylüyor buna karar veremiyorum. Bu nedenle de en başında ne dediysem aynı çizgide durmaya devam edeceğim. Yani seçimleri görmeyi bekleyeceğim. Ama bu esnada teknikleri uygun olan hisseler için de öngörü ve teknik uyarılarımı sürdüreceğim. 

        Çarşamba günü TCMB PPK faiz toplantısı var. Bir hafta evvel olsaydı, kesinlikle faiz düşmez derdim. Şimdi ise Dolar 2,58'e indi. Bunu faiz indirimi için kullanılarlar mı sanmıyorum. Ama yine de bilemem. Hepinize iyi bir hafta dilerim.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 14.05.2015
    09:15

    Borsa, kurlar ve faiz pozitif bir yarışma yaşıyor. BIST Nisan ayında yaptığım uyarılardaki direnç seviyelerine yeniden gelmiş durumda. ''BIST'deki Coşku Nereye Kadar Sürebilir?'' ve ''BIST Önemli Dirençlere Geldi!'' başlıklı yazılarımda şu an gelmiş olduğumuz dirençlere dikkat çekip, seçimlerden ön... Devamı »

  • 13.05.2015
    08:58

    Lütfen yazılarımda dikkat çektiğim konuları göz ardı etmeyin. Yazılarımda ne diyorum? Türkiye içinde bulunduğu bölgede yaşanan savaşlarda, o ülke sermayesine liman olacak bir ülke. AB'nin büyüme oranlarının artmasını beklediğim bir süreçte, bundan olumlu etki görecek bir ülke. İktidara kim gelirse g... Devamı »

  • 12.05.2015
    09:10

    Saat 10:00'da Mart ayı ödemeler dengesi rakamları açıklanacak. Bir önceki ayda görülen bozulmanın sürmesi kur ve faiz üzerinde baskı yaratır. Benim için 7 Haziran'a kadar bu veriler çok büyük önem ifade etmiyorlar. Ama tabii yine de verilerdeki iyileşmenin piyasada desteğini, daha da bozulmasının is... Devamı »

  • 11.05.2015
    08:56

    ABD Tarım Dışı İstihdam Verisi! Cuma günü ABD tarım dışı istihdam verisi beklenti olan 233.000 kişi (Gerçi 228 bin denen beklentiler de vardı) sayısına göre kısmen düşük gelerek, 223.000 kişi gerçekleşti. Ayrıca bir önceki veriyi 126.000'den 85 Bin kişinin altına revize ettiler. İşsizlik... Devamı »

  • 08.05.2015
    16:17

    4 Mayıs tarihli beklenti yazımda da ''Seçim Riskleri Ön Plana Çıkacaktır!'' (Yazıyı tıkladığınızda kısmi izahatı göreceksiniz) diye kısmi çekincelerime dikkat çekmiştim. Şimdi seçim sonuçları ile ilgili çekincelerimi biraz daha açayım. Seçimlerdan Ak Parti tek başına iktidarını koruyar... Devamı »