Sıkıntılı Gelişmeler Sürüyor!

26.03.2015 09:05
  •  A 

        76.600'lü seviyelere düşüş sonrasında hızlı bir tepki ile 84.380 yakın direncine doğru bir tepki yükselişi yaşadık. Ama maalesef bu direnci göremeden yeniden kar realizasyonları başladı. Başbakan yardımcısı Bülent Arınç cuhurbaşkanına karşı sarf ettiği sözlerle ortamı bir anda gerdi. Üstüne de Melih Gökçek ile Arınç arasında sert bir gerilim yaşandı. Fitch bir gün evvel bankaların rasyosu güçlü derken, bir gün sonra bankaların notlarının zaten fazlası ile yüksek olduğunu ve bu nedenle yeniden artmasının çok zor olduğuna dikkat çekti. Arka arkaya yaşanan bu gelişmeler nedeniyle 83.768 seviyesine kadar hızlı bir tepki vermiş olan BIST, yeniden düşmeye başladı. 

         İyi gelen ABD konut verileri ile BIST'in düşüşü artacakken, Ak Parti içindeki gerilimin kontrol altına alındığı yönündeki açıklamalar ve FED yetkililerinden FED'in faiz artışında erken davranmasının sakıncalı olacağı ve bu nedenle faiz artışının geriye bırakılması yönünde açıklamalar yeniden yükselişe geçmemize yaradı. Ama maalesef alttaki zemin çok kaygan olduğu için, şimdi de yeni sıkıntılar yaşanıyor!

        Moody's ve Yemen Piyasaları Bozdu!
        Moody's kurdaki oynaklık ve ekonomideki yavaşlama nedeniyle Türk bankalarının görünümlerini negatif olarak açıkladı. Dün bir ara 1.500 puanı geçen yükseliş yaşarken, günü 600 puan civarı artı ile kapatabildik. Ama görülüyor ki, bugün bu yükselişi de geri verecek gibi duruyoruz. Moooy's'in açıklamaları sonrasında Suudi Arabistan da, on ülkenin katılımı ile Yemen'de ISID'e karşı büyük bir askeri operasyon başlattı. Bu operasyonun etkilerini 2,60'a çıkan Dolar kuru ve 58,00$ olan brent petrol fiyatları ile görüyoruz. Küresel gelişmiş borsalarda da sert düşüşler yaşandı. Korkarım ki, sizlerle paylaştığım gap'leri kapatma riskimiz artmış oldu. 

        79.942'deki Gap seviyesine dikkat çekerken, bir düşüş riskinden bahsettiğimizi biliyordunuz. Önce teknikler sinyal verir, sonra da gerekçeler ortaya çıkar. Dün ABD'de gelen zayıf veriler ABD borsalarını bozdu. Diğer gelişmeler de, BIST'in gap'lerini kapatmasına neden olabilir. Ayrıca, Moody's şimdiden bankalarımız için böyle bir açıklama yapmışken, şimdi gözler Türkiye için kredi değerlendirmesi yapacağı 10 Nisan'a çevrilecektir. Önümüzdeki seçimin de yaklaştığını düşünürssek, temkinli duruşu sürdürmenin, öngörüler gerçekleştikçe kapatmanın çok önemli olduğunu bilmek lazım.          

         Ancak hemen belirtmek istiyorum ki, yaşanan dış etkiler nedeniyle BIST ve bankalalar mevcut gap seviyelerini kapatırlarsa, bu durum yeni alım fırsatları yaratabilir. Yani ben yaşanacak düşüşün gap'ler civarında sınırlı kalacağını ve sonrasında yeniden yükseliş tepkilerinin gelmesini bekliyorum. Teknikleri uygun oldukça yeni öngörülerimi paylaşmayı sürdüreceğim.       
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 25.03.2015
    08:59

    Dün Türk bankaları için değerlendirmeler yapan Fitch, Türk bankalarının notlarının zaten fazlası ile yüksek olduğunu ve daha da artmasının uzak ihtimal olduğunu açıkladı. Bu açıklama sonrasında bankaların üzerindeki satış baskılarının arttığını gördük. Bu baskıya bir de Ankara Cumhuriyet Başsavcısın... Devamı »

  • 24.03.2015
    17:30

    Hatırlarsanız 20/03 tarihli ''Yeni Bir Gap Riskimiz Oluştu!'' başlıklı beklenti yazımda BIST'in 19 Mart'daki hızlı yükselişi ile bir gap riski oluştuğu konusunda uyarmıştım. Aynı zamanda da bugünkü beklenti yazımda teknik olarak ilk dirençlere yakın olduğumuzu belirtmiştim. Siyaset arenasında yaşana... Devamı »

  • 24.03.2015
    09:19

    Fitch'in pozitif ağırlıklı açıklamaları bankalara ve dolayısı ile BIST'e moral verdi. Gördüğünüz yükselişleri yaşadık. ''Borsa Düştükçe Alımlar Yapılmalı derken yanılmamış olduk.'' Ama maalesef çok önceden, yaratılacak panik ile olası düşüş risklerine dikkat çekmemize rağmen, bu düşüşler yaşanırken... Devamı »

  • 23.03.2015
    08:56

    Geçen haftaya 77.178 puan ile başladık ve 82.500 ile yaklaşık 5.000 puan üstten kapattık. Önce PPK, sonra FED ve en sonunda Fitch korkularımızı aşmış olduk. Fitch beklediğim gibi, Türkiye'nin notuna da, görünümüne de dokunmadı. Kamu borcundaki ve cari açıktaki iyileşmeyi olumlu, ama büyüme beklentis... Devamı »

  • 21.03.2015
    01:02

    Fitch Türkiyenin mevcut kredi notunu ve görünümünü korudu. Böylece PPK ve FED sonrasında bu haftanın son riski olan Fitch raporu da sorunsuz atlatılmış oldu. Eğer hafta başına kadar ortamı bozacak başka bir gelişme olmazsa, önümüzdeki haftaya yükselişle başlanmasını bekliyorum. Hepinize ... Devamı »