76.600'lü seviyelere düşüş sonrasında hızlı bir tepki ile 84.380 yakın direncine doğru bir tepki yükselişi yaşadık. Ama maalesef bu direnci göremeden yeniden kar realizasyonları başladı. Başbakan yardımcısı Bülent Arınç cuhurbaşkanına karşı sarf ettiği sözlerle ortamı bir anda gerdi. Üstüne de Melih Gökçek ile Arınç arasında sert bir gerilim yaşandı. Fitch bir gün evvel bankaların rasyosu güçlü derken, bir gün sonra bankaların notlarının zaten fazlası ile yüksek olduğunu ve bu nedenle yeniden artmasının çok zor olduğuna dikkat çekti. Arka arkaya yaşanan bu gelişmeler nedeniyle 83.768 seviyesine kadar hızlı bir tepki vermiş olan BIST, yeniden düşmeye başladı.
İyi gelen ABD konut verileri ile BIST'in düşüşü artacakken, Ak Parti içindeki gerilimin kontrol altına alındığı yönündeki açıklamalar ve FED yetkililerinden FED'in faiz artışında erken davranmasının sakıncalı olacağı ve bu nedenle faiz artışının geriye bırakılması yönünde açıklamalar yeniden yükselişe geçmemize yaradı. Ama maalesef alttaki zemin çok kaygan olduğu için, şimdi de yeni sıkıntılar yaşanıyor!
Moody's ve Yemen Piyasaları Bozdu!
Moody's kurdaki oynaklık ve ekonomideki yavaşlama nedeniyle Türk bankalarının görünümlerini negatif olarak açıkladı. Dün bir ara 1.500 puanı geçen yükseliş yaşarken, günü 600 puan civarı artı ile kapatabildik. Ama görülüyor ki, bugün bu yükselişi de geri verecek gibi duruyoruz. Moooy's'in açıklamaları sonrasında Suudi Arabistan da, on ülkenin katılımı ile Yemen'de ISID'e karşı büyük bir askeri operasyon başlattı. Bu operasyonun etkilerini 2,60'a çıkan Dolar kuru ve 58,00$ olan brent petrol fiyatları ile görüyoruz. Küresel gelişmiş borsalarda da sert düşüşler yaşandı. Korkarım ki, sizlerle paylaştığım gap'leri kapatma riskimiz artmış oldu.
79.942'deki Gap seviyesine dikkat çekerken, bir düşüş riskinden bahsettiğimizi biliyordunuz. Önce teknikler sinyal verir, sonra da gerekçeler ortaya çıkar. Dün ABD'de gelen zayıf veriler ABD borsalarını bozdu. Diğer gelişmeler de, BIST'in gap'lerini kapatmasına neden olabilir. Ayrıca, Moody's şimdiden bankalarımız için böyle bir açıklama yapmışken, şimdi gözler Türkiye için kredi değerlendirmesi yapacağı 10 Nisan'a çevrilecektir. Önümüzdeki seçimin de yaklaştığını düşünürssek, temkinli duruşu sürdürmenin, öngörüler gerçekleştikçe kapatmanın çok önemli olduğunu bilmek lazım.
Ancak hemen belirtmek istiyorum ki, yaşanan dış etkiler nedeniyle BIST ve bankalalar mevcut gap seviyelerini kapatırlarsa, bu durum yeni alım fırsatları yaratabilir. Yani ben yaşanacak düşüşün gap'ler civarında sınırlı kalacağını ve sonrasında yeniden yükseliş tepkilerinin gelmesini bekliyorum. Teknikleri uygun oldukça yeni öngörülerimi paylaşmayı sürdüreceğim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_