Fitch Seçim Sonrası İçin Uyardı!

25.03.2015 08:59
  •  A 

         Dün Türk bankaları için değerlendirmeler yapan Fitch, Türk bankalarının notlarının zaten fazlası ile yüksek olduğunu ve daha da artmasının uzak ihtimal olduğunu açıkladı. Bu açıklama sonrasında bankaların üzerindeki satış baskılarının arttığını gördük. Bu baskıya bir de Ankara Cumhuriyet Başsavcısının Bülent Arınç ve Melih Gökçek için yapılan suç duyuruları üzerine soruşturma başlattığı haberi eklenince, satışlar ikinci seans daha da arttı. 

         Ak Parti içindeki gerilimin en azından seçim öncesine kadar kontrol altına alınacağını düşünüyorum. Cumhurbaşkanı ile başbakanın iki kez buluşması ve başbakanın dün Melih Gökçek ile görüşmesi bu yöndeki görüşümü kuvvetlendiriyor. Ancak seçim öncesi millet vekili isimlerinin belirlenmesinde de bir sorun yaşanırsa, bu takdirde seçim öncesi farklı bir gerilim daha yaşanabilir. 

         Fithc'in Seçim Sonrası Uyarısı!
         Fithc bankaların notları dışında Türkiye için olası seçim sonrası kadrolara da dikkat çekti. Kurum, seçim sonrasında ekonomi kadrolarının büyük çoğunluğunun değişeceğini ve yeni kadroların büyüme konusunda ısrarcı politikaları uygulamaya kalkması halinde, Türkiye'nin eskiden bu konuda yaşanan dengesizliklerinin yeniden baş göstermesi riskine dikkat çekti. Açıkçası ben de seçim sonrası risklerden çekiniyorum. Ak Parti'nin alacağı oy yüzdesinde belirgin bir düşüş yaşanır da millet vekili sayısı düşerse, iktidar içinde gerilimler artabilir. Tam tersi oy oranı artar ve daha çok millet vekili çıkartırsa, bu takdirde de başkanlık konusundaki gelişmelerin baskıları karşımıza çıkacaktır. Her şekilde yenilenecek kabinede, düşük faizi ve yüksek büyümeyi savunan isimler yer alırsa, bu takdirde de Fitch gibi, olası ekonomi politikası değişikliklerinden ilk anda çekinecek kurumlar daha çok olacaktır. Ancak yıllardır Türkiye için düşük faiz, gerçekçi kur politikasının uygulanması gerektiğini savunan biri olarak, doğru isimlerle bu politikalara geçişin çok da sorun olmayacağı görüşündeyim.

        Anlayacağınız, seçim öncesi ve sonrası farklı riskler taşıdığımız için, kredi kullanımından mümkün olduğunca uzak durmak ve her şekilde seçim sonuçları görülene dek, % 50 nakit varlık koruyarak yatırım kararları almak daha doğru, ya da en azından daha tedbirli bir davranış olur görüşündeyim.  

        Tcell Temettüde Anlaştı!
        Son açıklamalara göre, Tcell'de Telia Sonera ve diğer ortaklar 3.9 Milyar Dolar'lık temettü ödenmesi konusunda anlaştı haberleri var. Bu gelişme Tcell fiyatının açılıştan itibaren hızlı artmasına neden olacaktır ve BIST'e de olumlu katkı yapacaktır görüşündeyim. Ancak BIST'e etkisinin geçici ve sınırlı kalmasını bekliyorum.  

        Dün sizlerle olası teknik gap seviyelerini paylaşmıştım. Vakbn kendisine ait olan gap seviyesini dün yaşanan düşüşte kapatmış bulunuyor. Lütfen gap seviyeleri ile ilgili dün paylaştığım uyarılarımı çok dikkatli okuyunuz. 
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 24.03.2015
    17:30

    Hatırlarsanız 20/03 tarihli ''Yeni Bir Gap Riskimiz Oluştu!'' başlıklı beklenti yazımda BIST'in 19 Mart'daki hızlı yükselişi ile bir gap riski oluştuğu konusunda uyarmıştım. Aynı zamanda da bugünkü beklenti yazımda teknik olarak ilk dirençlere yakın olduğumuzu belirtmiştim. Siyaset arenasında yaşana... Devamı »

  • 24.03.2015
    09:19

    Fitch'in pozitif ağırlıklı açıklamaları bankalara ve dolayısı ile BIST'e moral verdi. Gördüğünüz yükselişleri yaşadık. ''Borsa Düştükçe Alımlar Yapılmalı derken yanılmamış olduk.'' Ama maalesef çok önceden, yaratılacak panik ile olası düşüş risklerine dikkat çekmemize rağmen, bu düşüşler yaşanırken... Devamı »

  • 23.03.2015
    08:56

    Geçen haftaya 77.178 puan ile başladık ve 82.500 ile yaklaşık 5.000 puan üstten kapattık. Önce PPK, sonra FED ve en sonunda Fitch korkularımızı aşmış olduk. Fitch beklediğim gibi, Türkiye'nin notuna da, görünümüne de dokunmadı. Kamu borcundaki ve cari açıktaki iyileşmeyi olumlu, ama büyüme beklentis... Devamı »

  • 21.03.2015
    01:02

    Fitch Türkiyenin mevcut kredi notunu ve görünümünü korudu. Böylece PPK ve FED sonrasında bu haftanın son riski olan Fitch raporu da sorunsuz atlatılmış oldu. Eğer hafta başına kadar ortamı bozacak başka bir gelişme olmazsa, önümüzdeki haftaya yükselişle başlanmasını bekliyorum. Hepinize ... Devamı »

  • 20.03.2015
    08:57

    Dün yaşanan yüksek açılış nedeniyle BIST'de yeni bir gap riskimiz oluşmuş durumda! 79.942 seviyesine denk gelen bu gap boşuğu hemen mi kapanır, daha sonra mı kapanır bilemiyorum ama bu gap'i göz ardı etmemek doğru olur. BIST'in bu gap riskini daha ileriye atabilmesi için ilk etapta teknik olarak 83.... Devamı »