İç Siyaset Mi Karışıyor?

23.03.2015 08:56
  •  A 

       Geçen haftaya 77.178 puan ile başladık ve 82.500 ile yaklaşık 5.000 puan üstten kapattık. Önce PPK, sonra FED ve en sonunda Fitch korkularımızı aşmış olduk. Fitch beklediğim gibi, Türkiye'nin notuna da, görünümüne de dokunmadı. Kamu borcundaki ve cari açıktaki iyileşmeyi olumlu, ama büyüme beklentisinin düşmesini olumsuz ifadelerle andı. Neyse, sonuçda Fitch korkumuz da kalmadı. 

        PPK, FED ve Fitch risklerinin şimdilik aşılması nedeniyle, 21 Mart Cumartesi günü yazdığım kısa beklenti notumda, eğer yeni bir risk çıkmazsa, bu haftaya da yükselerek başlanmasını bekliyorum diye yazmıştım. Ama maalesef bizde seçimlere kadar huzurlu bir piyasa bir türlü olmayacak korkarım! Sanırım hepiniz takip etmişsinizdir, şimdi de cumhurbaşkanı ile hükümet arasında bir gerilim yaşanıyor. Bunlar eskiden çok alışık olduğumuz gelişmeler değil. Yani geçmiş dönemlerde de cumhurbaşkanları ile krizler yaşandı. Anayasa kitapçıkları atıldı diye başımıza gelmeyen kalmamıştı. Ama aynı çatıdan çıkan cumhurbaşkanı ile, sonrasında yerini devrettiği hükümet ve başbakan arasında bir gerilim örneğini bu şekilde yaşamamıştık. 

        Başbakan yardımcısı Bülent Arınç'ın sözleri ile başlayan gerilim sürüyor. Açıkçası nasıl sonuçlanacağını tam olarak kestiremiyorum. Tam seçimler öncesinde bu şekilde bir gerilimin başlaması, Ak Parti millet vekili sıralarını ne şekilde etkiler, seçimlere kadar ve sonrasında hükümet ile cuhurbaşkanımız arasında piyasaları bozacak bir gerilim seçim sonuçlarında ne gibi etkiler yaratır inanın tahmin edemiyorum. O nedenle ben olası teknik destek ve dirençleri belirteceğim. Bu teknik seviyeler sizlere ışık tutabilir. Normalde bu son gerilim ile haftaya başlıyor olmasaydık, BIST için 84.380 direncinin test edilmesini bekleyecektim. Şu an bir şey diyemiyorum. Yaşayıp göreceğiz. Ama 79.942 seviyesinde bir gap boşluğumuzun oluştuğunu da aklımızda tutmamız faydalı olabilir. 

        İstanbul Bitmiş!
        Arkadaşlar, hafta sonu İstanbul'daydık. 10 sene evvel bırakıp İzmir'e gelmekle ne denli doğru yaptığımı bir kez daha görmüş oldum. Cumartesi kızları boğaza, Bebek'e, Ortaköy'e ve Zorlu Center'a götüreyim dedim. Bir ara baktım 25 km'yi 58 dk.da geçebilmişiz. Pes dedim.

        Uzun zamandır hep uçakla gidip-geliyorduk. Bu sefer araba ile bu yolculuğu yaptık. Gidiş Bandırma-Yenikapı hattı ile olduğu için fazla bir sıkıntı olmadı. Ama Pazar günü akşam Yenikapı-Bandırma arabalı feribot olmadığı için Darıca yolunu kullanmak zorunda kaldık. 16:15 gibi Avrupa yakasından yola çıkmak için arabamıza bindik ki, alarmdaki bir sorun nedeniyle dörtlülerimizin devamlı yanıp-söndüğünü gördük. Pazar pazar oto elektirikçi aradık. Bulduk ama yola çıkmamız tam 1 saat 45 dk.geriye kaldı. Tam da boğaz trafiğine kaldık mı! Saat 20:00 civarı Ataşehir'e ancak varınca, maçı Ataşehir'deki baldızımda izleyelim boş yere trafikte takılmayalım dedik. 22:30 civarı yeniden ama bu sefer Ataşehir'den Eskihisar-Topçular hattı ile yola çıktık. İki mola ile sabah 06:04'de İzmir'deki evimizin önündeydik. Anlayacağınız İstanbul'dan dönüş bizi çok yordu. 25 dk kestirdim ve ekran başına geçtim. Allah'tan maçı aldık da yorgunluğun tesellisi oldu:)

        Evet yukarıda da dediğim gibi, bu son gerginliği yaşamıyor olsaydık, Dolar kurunun aşağı yönlü, BIST'in de yukarı yönlü haftaya başlamasını bekleyecektim. Şimdi ne olacak tam emin değilim. Bu nedenle hisse öngörülerimdeki açık pozisyonların gerçekleşmeleri olursa onları kapatmakla yetineceğim. 

        Hepinize iyi bir hafta dilerim.
 

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 21.03.2015
    01:02

    Fitch Türkiyenin mevcut kredi notunu ve görünümünü korudu. Böylece PPK ve FED sonrasında bu haftanın son riski olan Fitch raporu da sorunsuz atlatılmış oldu. Eğer hafta başına kadar ortamı bozacak başka bir gelişme olmazsa, önümüzdeki haftaya yükselişle başlanmasını bekliyorum. Hepinize ... Devamı »

  • 20.03.2015
    08:57

    Dün yaşanan yüksek açılış nedeniyle BIST'de yeni bir gap riskimiz oluşmuş durumda! 79.942 seviyesine denk gelen bu gap boşuğu hemen mi kapanır, daha sonra mı kapanır bilemiyorum ama bu gap'i göz ardı etmemek doğru olur. BIST'in bu gap riskini daha ileriye atabilmesi için ilk etapta teknik olarak 83.... Devamı »

  • 19.03.2015
    08:53

    FED dün faizlere yine dokunmadı ama sabır kelimesini kaldırdı. Ancak bu kararın, FOMC(Federal Açık Piyasa Komitesi)'nin faiz artışına ne zaman başlanacağına karar verdiği anlamına gelmeyeceği kaydedilen bildiride, ''Komite, faiz artışına iş gücü piyasasının daha fazla iyileşme gösterdiğinden ve enfl... Devamı »

  • 18.03.2015
    09:06

    Bu düşünceyi dünyaya kabul ettirmek için tam 251.309 vatan evladı ecdadımız canlarını verdiler. 49 Kg üstündeki erkekler savaşa gönderildi. Üniversiteler ve liseler boşaldı. Ama dünya Çanakkale'nin geçilemeyeceğini vatanın bölünemeyeceğini görmüş oldu. 100 yıl önce canları pahasına düşmana Çanakkale... Devamı »

  • 16.03.2015
    09:05

    Zor Bir Haftaya Başlıyoruz! Salı günü PPK(Para Piyasası Kurulu) toplantısı var. Cumhurbaşkanının Erdem Başçı ile görüşmesi sonrası ''tatlıya bağladık'' sözünden sonra bir faiz indirimi olacak mı-olmayacak mı göreceğiz. Çarşamba günü FED toplantısı var. Herkes sabırlı kelimesi... Devamı »