Sanayi Üretimi Can Sıktı!

10.03.2015 08:56
  •  A 

        Dün açıklanan Ocak ayı sanayi üretimi rakamları beklentilerin tersine düştü. Bu durum eğer 2015'in sonraki aylarında da benzer şekilde negatif görüntü verecek olursa, Türkiye'nin 2015 için bir çok hedeflerinin olumsuz revize edilmesine neden olur.

        Siyaset Ön Plana Mı Çıkacak?
        Seçimlere çok yaklaştığımız bir döneme girdik. Bu nedenle önümüzdeki günlerde siyasi gerilimlerin arttığına şahit olabiliriz. Dün Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan bakanlar kurulu sonrasında, MİT müsteşarlığından millet vekili olmak için istifa eden Hakan Fidan'ın başvurusunu geri çektiği ve yeniden MİT'in başına atandığı açıklaması yapıldı. Bu durum siyaseti gerecektir. MİT tarafsız olması gereken bir devlet kurumudur. Müsteşarının Ak Parti'den adaylığını açıklayıp, yeniden aynı göreve dönmesi sonrasında tarafsızlık konusunda eleştiriler iyice artacaktır. Anlaşılan o ki, seçimlere kadar kalan sürede siyaset haberleri birçok sürpriz gelişmeyi yaşatabilir.

         Bugün de başbakan ekonomiden sorumlu kadroları topluyor. Bakalım bu toplantı sonrasında kurlar ile ilgili bir karar ya da tedbir çıkacak mı göreceğiz. 

         Gözler PPK ve FED Toplantılarında Olacaktır!
         17 Mart tarihinde TCMB PPK toplantısı var. Ama faiz indirimi yapmak için sonrasındaki FED toplantısı beklenecektir diye düşünüyorum. İyi gelmeye devam eden ABD verileri nedeniyle, FED'in sabırlı kelimesini bu toplantıda kaldırıp, kaldırmayacağı önemli bir kriter oldu. Eğer kaldırmazsa PPK'dan faiz indirimi kararı duyarız görüşündeyim. 

          BIST için ekstra bir söze gerek yok. Dün yazdığım beklenti yazımın sonunaki ''BIST Ne Olur?'' başlığının altında yer alan düşüncelerim geçerliliğini koruyor.         
 

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 09.03.2015
    09:16

    Cuma günü tam kurlarda düşme, BIST'de yükseliş yaşanırken gelen ABD tarım dışı istihdam verisi bir anda piyasaları tersine çevirmiş(İkinci seans olmadığım için sonradan yorumluyorum). Beklentilerin üstünde gelen istihdam artışı ve düşen ABD işsizlik oranı nedeniyle FED faiz artışını başlatabilir kor... Devamı »

  • 06.03.2015
    08:48

    Dolar'ın göstere göstere yükselişi sürüyor. Faiz gerilimi ile TCMB'nın eli bağlandığı için geçen yıl Ocak sonunda 2,39'u gören Dolar nedeniyle bir anda faiz silahını çekerek sert bir müdahale eden TCMB, bu yıl Dolar 2,6284'ü görmesine rağmen sessizliğini koruyor. Böyle olunca da Dolar'daki yükseliş ... Devamı »

  • 05.03.2015
    09:06

    17 Aralık tarihindeki kapanış seviyemizden bir gün sonra gap boşluğu ile açılış yapmıştık. O tarihten beri de bu gap kapanır mı korkumuzu biliyorsunuz. Ben bu gap'i kapatmaya çok yakınız diye düşünüyorum. Gap kapanacak olursa, belki o ortamın yaratacağı panik endeksin biraz daha aşağıya sarkmasına n... Devamı »

  • 04.03.2015
    08:59

    Geçtiğimiz ay BIST için bir yükselişlik önemli bir fırsat kaçırdık. Normalde Şubat ayına gayet iyi başlayacaktık. Kurların seviyeleri ekstra risk taşımıyordu. Hatta ECB'nin varlık alım kararları, FED'in de faiz artışını öteleyebileceği beklentileri nedeniyle kurlarda yaşanan düşüşler nedeniyle ihrac... Devamı »

  • 03.03.2015
    08:44

    Faiz kavgalarıyla özellikle Dolar kurunun rekor kırdığı ülkemizde, gözler bugün 10:00'da açıklanacak Şubat ayı enflasyon rakamlarında olacaktır. Enflasyonda Dolar'ın yükselişi nedeniyle akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar ve tarım fiyatlarndaki artışlar yüzünden pek de iyimser olmayan bir Şubat sonuc... Devamı »