Gözler Enflasyonda Olacak!

03.03.2015 08:44
  •  A 

          Faiz kavgalarıyla özellikle Dolar kurunun rekor kırdığı ülkemizde, gözler bugün 10:00'da açıklanacak Şubat ayı enflasyon rakamlarında olacaktır. Enflasyonda Dolar'ın yükselişi nedeniyle akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar ve tarım fiyatlarndaki artışlar yüzünden pek de iyimser olmayan bir Şubat sonucu görebiliriz. Hem faizlerin düşmesini isteyip, hem de enflasyonun yükselmesine neden olacak gerilimleri yaratmanın tam bir çelişki olduğunu anlamamak mümkün değilken, siyasilerimizin özellikle de cumhurbaşkanımızın bu gerilimi tırmandırması nedeniyle, kritik bir süreç yaşıyoruz. Eğer bu gerilimin yarattığı kur ve iç piyasa petrol fiyatları artışına rağmen, düşen bir Şubat enflasyonu görecek olursak bu benim için sürpriz olur. Kısacası ben Şubat enflasyonu için pek iyimser değilim. 

         Peki Şubat enflasyonu beklentilerden kötü gelirse yine de faiz indirimi yapılabilir mi? Bu bir politik karar olur. TCMB'nın yasasında kendisine tanımlanmış en önemli görev fiyat istikrarı olduğu için, bu konuda bir değişiklik yapılmadığı takdirde TCMB faiz indirmemek için ayak diremeyi sürdürecektir. Ama Fiyat istikrarı politikasında değişime gidilirse, yükselen enflasyona rağmen faizler yine de indirilebilir. Ancak bu durumda, hükümet politikası olarak öncelikli hedefin büyüme, üretim ve istihdam olduğunu ilan etmeniz ve bu nedenle düşük faiz, yüksek kur politikası izleneceğini ilan etmeniz doğru olur. Bu süreç esnasında da fiyat istikrarı hedefinden vaz geçildiğini, bir süre (bu muhtemelen bir kaç yıl gibi) yüksek enflasyonun göze alınacağını peşinen kabul etmek gerekir. Kabul ettiğiniz bu gerçeği de hükümet politikası olarak açıklamanız gerekir. Yoksa bu şekilde tam bir kavram gargaşası yaşarız.

        BIST Bu Ortamda Ne Olur?
        BIST için düşüncemi daha önceden yazdığım Bilançolar Bitince Rehavet Başlar başlıklı yazımın içeriğinde görebilirsiniz. İlgili yazımdaki düşüncelerimi henüz değiştirme gereği görmüyorum. Bu nedenle bir süre hisse bazlı beklentilere ve tekniklere göre yatırım kararları almak daha doğru olabilir.        
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 02.03.2015
    09:04

    Şubat ayına faiz kavgalarıyla başladık. Sonunu da aynı tartışmalarla bitirince, negatif ayrışan tek borsa olduk. Mart ayında bu görüntü değişir mi göreceğiz. Ama cumhurbakanı eleştirilerine Ali Babacan'ı da eklemiş. Bakalım bu faiz gündemi Mart ayında nasıl gelişecek göreceğiz. Yarın Şubat enflasyon... Devamı »

  • 27.02.2015
    09:10

    Cumhurbaşkanının TCMB için sarf ettiği sert sözler sonrasında TCMB başkanı Erdem Başçı'nın dün TCMB'na gitmemiş olması istifa söylentilerini arttırdı. Bu söylentilere Ali Babacan'ın da istifa edeceği söylentileri eklenince 800 puanlık bir düşüş yaşadık. TCMB'dan Başçı'nın sağlık kontrolünden geçtiği... Devamı »

  • 25.02.2015
    08:59

    Evet, bana göre dün TCMB'nın yaptığı faiz indirimi tam olarak bu anlama geliyor. Çünkü hatırlarsanız eğer Ocak enflasyonunda % 1 üzerinde bir düşüş yaşansaydı PPK'yı 4 Şubat'ta olağan üstü toplayarak erken bir faiz indirimi yapacağını ilan etmişti. Muhtemelen de 25 baz puan indirim için PPK'yı olağa... Devamı »

  • 24.02.2015
    08:55

    Bugün TCMB PPK faiz kararını duyacağız. Bir aydır yaratılan faiz polemiği nedeniyle kurlarda ciddi artışlar yaşandı. Brent petrol fiyatı da bir ay öncesindeki fiyata göre yükseldiği için, arada bir çok üründe kur ve petrol etkenli kısmi fiyat artışları yaşandı. Buna bir de kar nedeniyle yaşanan gıda... Devamı »

  • 23.02.2015
    08:47

    Yunanistan Krizi Ötelendi! Yunanistan bugün açıklayacağı önlemler paketi karşılığında dört aylık uzatma hakkı elde etti. Kısacası Yunanistan & Eurogroup gerilimi Haziran ayına ötelenmiş oldu. Bu gelişme sonrasında ABD borsalarında ve Almanya Dax endeksinde rekorlar görüldü. Bu gelişme nede... Devamı »