Bu sorunun cevabını bir çok kez verdik. Hatta, daha yüksek fiyatlardan vermeyip de BIST'in omuz baş omuz formasyonunun başlayacağı 76.000 seviyesinin aşağı kırıldığını görenler panikleyip daha düşük fiyatlara vereceklerdir diye uyardığım yazılarımı da hatırlıyorum. İşte bu risk nedeniyle sizlere neredeyse iki aydır kredi kullanmayın, en az % 50 nakit pozisyon koruyun diyordum.
Ancak hiç bir teknik analiz göstergesi kesin hüküm taşımaz. Teknik analiz verileri, yatırımcıların daha evvel yaptıkları hareketlerin grafiklerine bakarak, gelecek için yapacakları hareketleri tahmine dayalıdır. Lakin ani gelişmeler, beklenmeyen haberler her zaman yatırımcı kararlarını etkileyip, tam tersi davranışa da sokabilir. Bu nedenle, teknik analiz beklentileri her an yeni oluşacak grafikler nedeniyle değişime uğrayabilir.
Ayrıca, borsalarda en önemli olgu algıdır. Aynı gerekçelerin farklı zamanlarda yükseliş ya da düşüş yönüne gidişi söylemek için kullanıldığını da görebilirsiniz. Unutulmaması gereken; teknik analiz beklentilerinin güçlü ama her an değişebilecek ihtimalleri içerdiğidir.
Peki Şimdi Ne Olacak?
Düne ait beklenti yazımda da eski yazımdan alıntı yaparak bu sorunun teknik karşılığını tekrarlamış ve;''76.000 seviyesinde bulunan destek çok daha önemli olacaktır. İşte bu destek eğer aşağıya kırılırsa, o zaman omuz baş omuz denen bir düşüş formasyonu tetiklenmiş olur. Bu takdirde formasyon gereği olarak endeksin sırası ile 74.500 - 72.400 - 71.166 - 69.880 düzeylerine bile inme riski çok artmış olur.'' dediğimi görmüşsünüzdür. BIST yeniden 76.000 seviyesinin üstüne çıkamazsa, verdiğim bu alt seviyelere doğru inme riski yüksektir. Bu desteklerin herhangi biri alım tepkilerinin görülebileceği seviyeler olabilir. Ama, elindeki hissenin maliyetini düşürmek, yüksek fiyattan verdiği hisseleri yerine koymak ya da yeni alım yapmak isteyenlerin, hemen ilk destek kademesinde değil de, bir ya da iki alttaki destek seviyesi civarında alımı düşünmeleri daha doğru bir teknik analiz mantığıdır. En alt destek seviyesi beklenmeyebilir ama ilk destek seviyesinden almak da erken karar olur.
Kısacası ben ya endeks 76.000'i geçince, ya da ikinci, üçüncü destekleri görünce yeni alımı daha uygun görürüm. Bu arada düşüşü seyredecek miyiz? Ama zaten bu riski daha evvel yazıp, omuz baş omuz riskinden çekinenler, ya bu formasyon başladığında vermeliler, yok eğer bunu yapmayacaklarsa arkalarına yaslanıp, yeniden dönüşü beklemek ve moral bozmamak için de ekranlardan uzak durmak diğer bir karar olacaktır diye yazmıştım.
Yabancı İçin Fırsat Doğuyor!
Bizler için hisseler düşen TL karşılıkları kadar ucuzlarken, yabancılar için değerlenen kur karşılığı kadar daha fazla ucuzladıklarını biliniz. Bu nedenle özellikle ellerinde yoğun bulunan hisselerde bir seviyeden sonra ciddi alımlara geçebilirler. Çünkü özellikle uluslar arası fonlar artan kurlar nedeniyle bir süre sonra toplam fon içinde ilgili ülke ya da hisse için ayrılmış olan oranları sağlamak için alım yapmak durumunda kalırlar. Bu nedenle düşüşün arkasından durulma görüldüğünde aynı şekilde hisse bazlı hızlı alımlar da gelecektir. Ama yukarıda da dediğim gibi bunun için biraz daha beklemek gerekir düşüncesindeyim.
Bilanço Dönemi Başlayacak!
Dokuz aylık bilançolar bağımsız denetime tabi olmadığı için, daha çabuk gelirler. Bu nedenle Ekim başında Dokuz aylık bilançolar gelmeye başlayacaklardır. Bazı hisselerin iyi olan bir önceki bilanço verilerinin daha da iyi gelmesi durumunda, endeksten bağımsız hisse bazlı yukarı hareketlerin görülebileceğini de göz ardı etmemek gerekir diyorum. Hepsini geçelim, elde kalan hisselerden düşüyor diye korkmalı mı? Kesinlikle hayır. Artık bunlara alışmış olmalısınız. Hisseler için bir fırsat kaçırdık diye düşünebilirsiniz ama, korkmaya gerek yok. Çünkü bence eder değerleri nedeniyle yeniden yükselişler yaşanacaktır görüşündeyim. Şu anda yaşanan FED riski nedeniyle yaşanacak olan geçiş sürecinin borsalarda karşılık bulmasıdır. Bu durum bitince, aynı şekilde dönüşler yine geleceklerdir. Ama gelişmelere göre aradaki zaman değişken olabilir.
Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com