Teknik Olarak Tehlikeli Seviyelerdeyiz!

23.09.2014 09:21
  •  A 

       Uzun süredir ben dahil bir çok kişi tarafından dikkat çekilen tehlikeli bir teknik gösterge var. Omuz Baş Omuz. Bir bakışa göre 76.500, bana göre 76.000 seviyesinin aşağıya kırılması ile başlayacak olan bu riskli formasyonun sınırlarında dolaşıyoruz. Bir- iki gün içinde bu seviyelerden kurtulamazsak formasyonun gerçekleşmesi riski iyice artmış olacak. 

        Şu an gördüğümüz yüksek riskli bu teknik görüntü, tam da bu seviyelerden yukarı dönerse, devamında gelebilecek iyi haberlerle Ters Omuz Baş Omuz denen bir yükseliş formasyonunun ikinci omuz desteğinin olası seviyelerine tam uygun fiyatlarda bulunuyor. Ama bundan sonra haberler daha çok hangi yönde gelir bu önemli!

        Ekim başında ECB varlık alım kararının boyutu ya da ilk adımını göreceğiz.

        Ama yine 3 Ekim tarihinde Fitch'in Türkiye not değerlendirmesini duyacağız. Not düşürülürse omuz baş omuzun gerçekleşmesini destekleyecek kötü haber grubundan olur. Uyarılarla not aynı kalırsa, bu ise alım getirecek iyi haberler grubundan olur.

       Aynı şekilde ECB yüksek rakamlı bir varlık alımı programı başlatır ve bu kararın uzun bir süre her ay uygulanacağını açıklarsa, bu da iyi haberler arasında sayılır. Ekim başında rakamı belli olacak önemli bir tutarda alım programı açıklanmaz, yapacağız, edeceğiz şeklinde sözler sarf edilirse, ECB'nin varlık alımı kararında dağ fare doğurmuş olur ve satış baskısı artar. Ben, geçen hafta ECB tarafından doğrudan bankalara verilen kredinin ilk dilimine beklenen 400 Milyar Euro'ya göre,çok düşük olan 82.6 Milyar Euro talep gelmiş olmasından ötürü, ECB'nin Ekim başında varlık alımını başlatmak zorunda kalacağı düşüncesindeyim. 

       ISİD'in ABD ve müttefikleri tarafından başlatılan bombardımanlarla zayıflatılması ve almış olduğu yerlerden çıkartılması iyi haber, yapılan bombardımanlara rağmen bir kara harekatı olmadan ISİD'e güç kaybettirilemezse bu kötü haberdir. Türkiye'nin müdahale kararı bir stres sebebi olur ama, NATO ile yapılacak olan bu müdahele tam tersi olumlu algı da yaratabilir. Benim dileğim, sınırlarımızda risk yaratmadığı takdirde Türkiye'nin savaşı zadece izlemekle yetinmesidir. 

       FED konusuna değinmiyorum, çünkü bana göre FED'in 2015'in muhtemelen ikinci çeyreğinde faiz artışına geçeceği beklentisi zaten oluşmuş olan bir beklentidir. Tarih yaklaştıkça stresi artacaktır. Ama bu arada ABD'den düşen parite nedeniyle kötüleşen veriler de gelebilir. ABD parite nedeniyle ihracat kaybı yaşayabilir. Bu olursa, ABD verilerinde kısmi bozulmaların yaşanması FED'n faiz artışı sürecinin biraz daha geriye kalabileceği beklentisi yaratır ve olumlu yansımalar görülür. Ama ben suni likidite ile suni iyi piyasa olacağına, ekonomilerin düzelmesi ile gerçek iyi piyasa olmasını tercih ederim. Zaten bunu da hep söylüyorum. O yüzden aradaki geçiş süreci satışlarına razıyım. Çünkü sonrasında nasılsa daha sağlıklı bir büyüme süreci tüm ülkelere yansıyacaktır.

       ISİD'e müdahale müttefiklerine destek vermediğimiz için, Türkiye'ye uluslar arası bir tepki oluşursa, misal; Türkiye'nin finansal alanda özellikle ABD'de bulunan bankaları vasıtası ile FED baskısı yaratılırsa, bu da olumsuz ve satış baskısı yaratacak kötü haberler içinde yer alır. Türkiye ISİD müttefikleri içine katılırsa bu risk ortadan kalkar.

      TCMB Perşembe günü faize dokunmayabilir. Ama eğer faiz indirimi yaparsa, bunun bankalara olumlu etkisi beklenirken, faiz indiriminin yanlış olduğu düşüncesi ile kur artışları görülebilir. Bu durumda da, bankalarda satış baskısı oluşur. Yani faiz indiriminin olumlu etkisi kurlar artarsa nötürlenir ya da sınırlı kalabilir. 
  
        Konut stoklarının oluştuğu haberlerini duyuyoruz. Bu stok artışı doğru ise ve bir şekilde eritilemezse, sektörün bir kriz riski stresi artmaya başlar. Konut sektöründe başlayacak bir kriz, bu sektörün en büyük fon sağlayıcıları bankalar olduğu için, bankacılık sektöründe de sıkıntı yaratır. Ama Başlayan Dubai konut fuarında Türk müteahhitlerinin ciddi satış rakamlarına ulaştıklarını duyuyoruz. Geçen yıl yabancılara satışlar ilk beş ayda 4 bin 451 adet civarındayken, bu yıl ilk beş ayda 7 Bin adetin üstünde bir rakama ulaştığı açıklamaları(DAP Yapı kaynaklı) mevcut. Yani konut sektöründeki stok riski yerli yatırımcı ile değil ama, yabancı yatırımcı ile hafifletilebilir. Bu konuda şimdilik büyük bir risk görmüyorum. Böyle bir risk oluşursa, eskiden de yapıldığı gibi devlet vergi indirimi teşviği, konut imalatçıları da fiyat indirimleri yaparlar. Şimdilik buna başvurulmuyorsa, risk büyümemiş demektir. 

        İşte size bazı risk ve olumlu etki yaratacak gelişmeleri yazdım. Bunlardaki gelişmeleri bu gözle takip edersiniz. Lakin en başta da dediğim gibi, eğer omuz baş omuz formasyonunu teknik olarak başlatacak seviye aşağıya kırılırsa, bu takdirde endeksin hangi seviyelere inebileceğini hem yazılarımdan, hem de Destek-Direnç verilerimden biliyorsunuz. Çok riskli bir seviyede bulunduğumuz için, sakın kredili yatırım yapmayın derim. Hatta uzun bir süredir tekrarladığım % 50 nakit bulundurarak yatırım kararını sürdürmek doğru bir tedbirdir.

        Umarım teknik görüşlerimde haklı çıkarım ve tam bu korku seviyelerinden gelecek alımlarla, endeks Ters Omuz Baş Omuz formasyonunun ikinci omuz desteğini oluşturuyor olur. Bu olursa, sonrasında yükseliş ve iyi haberler başlar. Ama şu an maalesef her koldan kötü algı yaratmak için, olumsuz haber baskılarının iyice arttığını görüyorum. Bakalım, yaşayıp göreceğiz. Bu sıkıntıyı da aşarsak, piyasalarımız çok daha güçlenmiş olur.     

            

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 22.09.2014
    09:14

    İşte hafta sonunun en güzel gelişmesi buydu. Musul Konsolosluğu personeli serbest kaldı. Ben olayın nası olduğu detayını ikinci plana bırakıyorum. Esas olan sağ sağlim kurtulmaları, sevenlerine kavuşup, ülkemize dönmüş olmalarıdır. Gelmiş geçmiş olsun. Bunu başaran ve katkısı olan kimse, kutluyorum.... Devamı »

  • 19.09.2014
    08:58

    Cevap çok kısa; Yatırımcı güvenini sarstığımız için! Bunun nedenini dışarıda, ya da FED faiz artışı riskinde aramayalım. Direk kendimizde arayalım! FED'in faiz artışını başlatması beklenen süre, öne çekilmedi. Muhtemelen 2015 ortaları civarında başlayacak. Bu nedenle faiz kon... Devamı »

  • 18.09.2014
    00:24

    Evet beklediğim gibi oldu. FED tahvil alımında 10 Milyar Dolar'lık bir indirim daha yaptı. Ekim ayında da 15 Milyar Dolar'lık son bir alım daha yaparak, varlık alımı programını sonlandıracağını ilan etti. Ancak, faizler için bu kadar net ifade kullanılmadı. Bunun yerine kayda değer bir süre daha fai... Devamı »

  • 17.09.2014
    08:45

    Birkaç gündür FED ve olası kararları ile ilgili tahminlerimizi paylaşıyoruz. Dün başlayan toplantıda bugün akşam 21:30'da FED başkanı Yellen konuşacak. Ben konuşmasının içeriğinin faiz artışı korkularını öne çekmeyeceği düşüncemi önceki beklenti yazılarımda sizlerle paylaşmıştım. Aynı fikirdeyim. Bu... Devamı »

  • 16.09.2014
    09:08

    Bu hafta gözler özellikle FED'in bugün başlayacak olan iki günlük toplantısınından çıkacak olası kararlarında olacak. Dün de dediğim gibi, tahvil alımını 10 Milyar Dolar daha azaltmalarını bekliyorum. Ama tahvil alımını tam sıfırlamadan ve bir süre de o şekilde piyasaları izlemeden faiz artışı sürec... Devamı »