TCMB başkanı Başçı, Haziran enflasyonunda gıda fiyatlarının desteği ile kuvvetli düşüş bekliyordu. Olmadı, hatta enflasyon düşmeyip % 0,31 oranında artış gösterdi.
ABD 1.çeyrek büyüme verisi % -1'den, % -2,9'e revize edilmişti. Piyasaları bir anda dalgalandırdı. Yükselişler geldi. Dün ise ABD tarım dışı istihdamı beklentinin oldukça üstünde gelerek, 1.çeyrek verisini aşağı yönlü revize edenleri de, bu revizeye bakıp yorumlarını olumsuza çevirenleri de yanılttı. Ancak, büyüme verisinin eksi yönlü revizesi borsaları yükseltirken, dün gelen tarım dışı istihdam da borsaları yükseltti. Yani farklı iki veri olmasına rağmen, aynı yönde yansıması herkesi şaşırttı.
Önce bizim enflasyon açıklanır ve kötü gelirse moraller bozulur, üstüne de ABD tarım dışı istihdamı beklentilerin üstünde gelirse kötü olur. Bizdekinin üstüne tuz biber olur diyen Aydın Eroğlu yanıldı. Aynı zamanda da bu sonuçlardan sonra yaşanan toparlanmaya da şaşırdı!!
02/07 tarihli ''BIST Kritik Seviyelerde!'' başlığı ile yaptığım seans içi uyarımda çekindiğim düşüş seans içi yaşanıp, destek-direnç tablomuzdaki 76.000 civarı desteğini görmesine rağmen, daha aşağıya inmedi. Korkmayanlar için % 50 nakit bırakarak alımlarını düşünebilirler demekle o an için doğru bir düşünce belirtmişim. Ama açıkçası kendim buna güvenemediğim için, BIST ve bir kısım bankalarda destek-direnç tablosunda bir süredir belirttiğim önemli destekleri görmelerine rağmen yeni öngörülerde bulunamadım.
Şimdi sonuca gelelim; 80.000'li rakamlardayken yaklaşık üç haftadır olası düzeltme için uyarıyordum. Yaptığım uyarıda 77.000, 76.000, 75.000-74.500 destek seviyelerine dikkat çektiğime bakılırsa, aslında gördüğümüz 76.000 seviyesi olası korkularımın yanlış olmadığını gösteriyor. Ancak, eğer Çarşamba günü 76.000 desteğini gören endekste bankaların mevcut destek fiyatlarında yeni öngörüler verebilmiş olsaydım, dün yaşanan ve beklemediğim tepki sayesinde yükselen fiyatlarda gerçekleşme şansını olacakmış. Bunu değerlendirememiş olduk.
Evet bunu öngöremedim. Ama dünki veriler sonrası yaşananları çok normal bulmuyorum. BIST'in bugünkü sıralı dirençlerine bakarsanız, dirençlerin 78.300, 78.863 civarına indiğini görürsünüz. Hatırlarsanız BIST için daha evvel geçmesi önemli olur dediğim sıralı dirençleri; 79.100'ler, 80.000 ve 80.500 idi. İşte burada bir sıkıntı var! Direnç seviyeleri aşağı düşmeye başladıysa, BIST aslında düşüyor demektir. Yaşanan düşüşlerden sonra yukarı yönlü tepkilerin dirençlerinin de aşağı iniyor olması, BIST'in risklerinin bitmediğine, hatta biraz daha arttığına işarettir.
Bu nedenle, dün bizim için olumsuz olması gereken verilere rağmen yaşanan yükselişin bir tepki olarak kalmasını en fazla 78.800 civarlarına takılmasın, hatta destek-direnç tablomuzdaki daha alt seviyeli dirençlerin bile önemli olacağını belirtmek istiyorum. Dün ABD verisi sonrası, bir arkadaşımızın sorusuna verdiğim cevapta bir riske dikkat çekmiştim. O da yabancı fon yöneticilerinin, ama daha ziyade faiz enstrümanlarına yatırım yaptıkları halde, geçtiğimiz yıllarda faizler düşük diye gelişmekte olan borsalara girmiş olanların, gelen ABD verisinden sonra ABD faizlerinde artış döneminin yaklaşıyor olduğunu görerek, gelişmekte olan ülke borsalarındaki paralarını geri çekmeye başlamalarından çekiniyorum. Bu korkum olacaksa, dün gördüğümüz yükseliş tepkileri sınırlı kalır ve devamında yeniden realizeler gelebilir.
Bu korkumun BIST için ortadan kalması için BIST'in öncesindeki yazılarımda da belirttiğim 79.139-80.000-80.500'deki önemli dirençleri geçebilmesi lazımdır. Bunun olması için TCMB'nın ciddi faiz indirimlerini sürdürmesi gerekir. Dün gelen enflasyon sonrasında MB ciddi bir faiz indirir mi, Başçı başkan iken biraz zor gibi duruyor. Bunu yapmadığı takdirde, BIST için teknik korkularımın süreceğini belirtmek istiyorum.
Fakat başka bir konuya daha dikkat çekmek istiyorum! Tamam BIST halen riskli de, tüm hisseler de mi riskli? Hayır, tabii ki hayır. Faizler ciddi inmezse, banka hisseleri sıkıntı yaşar. FED faiz artışına başlar, yabancı fonlar satışa geçerlerse, ellerinde en çok bulunan hisseler bankalar olduğu için bankalara gelen satışlar daha çok olur. Bankaların endeksi etkileme yüzdesi diğer hisselere göre çok yüksek olduğu için de BIST düşebilir diyoruz. Ama ABD ve dünya ekonomisinin büyümeye başlaması nedeniyle, sanayi şirketlerimiz ise ciddi yükseliş potansiyellerine girerler. Bu nedenle de BIST'ten bağımsız hisse yükselişleri muhakkak olacaktır.
Bankalarda ve BIST'te umutlarımız bitti mi? Yok öyle bir şey. Neden bitsin, dünya büyüyecek, Türkiye bunu seyredecek mi? Mümkün değil. Türkiye daha da fazla büyüyecek. Sadece eğer arada FED nedeniyle ya da bölgesel risklerle, bir geçici satış ve düzeltme dönemi yaşanabilir. Ama bu dönem sonraki yükseliş ve BIST'ın 86.000'lere gelmesine neden olacak, hatta belki de üstünü konuşacağımız yeni yükseliş döneminin düzeltmesi olacaktır görüşündeyim. Bu düzeltme esnasında görülecek fiyatlar yeni alım fırsatları yaratacaktır diyorum. Bunu bankalar için söylüyorum. Sanayi hisselerinde zaten işler daha iyi olacaktır düşüncesindeyim. Ama BIST'i banklar daha çok etkilediği için maalesef BIST ciddi bir yükselişi ancak bankalarla yapabilir.
TCMB faizleri çok daha hızlı ve yüksek oranlarla indirirse, o zaman bankalar FED faiz artışı nedeniyle satış yapmayı düşünecek yabancı fonların baskısını daha kolay atlatırlar.
Biraz da Magazin!
Kızların ikisini de 01 Temmuz'da İstanbul'a yolladık. Ama ateşle barut yanyana durunca tehlikeli oluyor diye, birini Avrupa, diğerini Anadolu yakasına gönderdik :) Evde onlar varken ne kadar çok gürültü varmış. Şimdi çıt yok. Tam kafa dinlemek için. Ama evin tadı da kızlarımlayken daha güzelmiş. Ne bu böyle, edi ile büdü gibi eşimle birimiz kitap okuyor, diğerimiz lap top kurcalayıp duruyoruz. Ya da kimiz de Kelimelik oynuyoruz. Sanki bütün gün borsa ne olacak diye düşünmek yetmiyor gibi, bir de bu harflerle nereye ne yazılır diye kafa yoruyoruz. Neyse, en azından üniversiteyi kazanacakları döneme kadar, bu yalnızlık geçici. Kızlarım ve gürültüleri kısa süre sonra geri gelecekler:)
Hafta sonu biz Kuşadası'nda olacağız. Güzel ablam eminim kardeşine güzelll bir iftar sofrası hazırlar, iki kardeş miss gibi bir sofrada iftar açarız. Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com