Moody's Irak'ı Farketti!

01.07.2014 08:46
  •  A 

        Üçüncü haftadır ISİD krizi nedeniyle tedirginliğimi biliyorsunuz. Ama üç haftadır ben çekinirken, hatta sonraki yazı ve cevaplarımda bu riske değinirken, ISİD krizi BIST'i düşündüğüm boyutta etkilememişti. Dün ise, bir anda Moody's'ten gelen uyarı BIST'e satış getirdi. Açıkçası benim sahip olduğum risklerin bir kısmına dikkat çeken bir Moody's uyarısı olduğu için, korkularım teyitlenmiş oldu ancak, bunun şimdi yapılması biraz tabiri caizse manidar geliyor! 

        Çünkü Irak ordusunda toparlanma var. Irak ordusu ISİD'e karşı atağa kalktı. Bizim rehineler konusunun sanki üstüne bir örtü kapatılmış durumda. Kürt petrolü ile ilgili satış sürüyor. TCMB faiz indirdi. Dün cari açıkta kısmi düşüş görüldü. Aynı şekilde gelecek olan enflasyon verimiz çok önemli. TCMB başkanı Haziran enflasyonunda belirgin bir düşüş bekliyordu. Eğer öyle olur da gelen Haziran enflasyonu ciddi bir düşme gösterirse, TCMB ek bir faiz indirimini düşünebilir. Ya da bu konudaki baskılar iyice artacağı için, beklentiler artar. O zaman bankaların ekstra düşmesini beklemek çok doğru olmaz. Üç haftadır ISİD nedeniyle beklediğim düzeltmeyi tam yapmayan BIST, şuan yaklaşan pozitif etki yaratacak gelişmeler varken, düşmeyip yükselişe bile geçebilir mi diye düşünürken Moody's bu uyarıyı yaptı. İlginç bir zamanlama. 

        Bakalım bugün ne olacak göreceğiz. Ama dün özellikle Halkb'de açıklama sonrası gelen satışların karşılandığını, hatta milyon bazına çıkan adetlerin bile karşılandığını gördüm. Bu da ilginç! Sanki birileri halkb'de dün yapılan açıklamanın yaratacağı satış baskısını bile bekleyemeden almaya kalkıştı! Hemen belirteyim ki, Maliki'nin merkezi Irak güçleri ile Kuzey Irak Kürt güçleri bir biri ile savaşmaya kakışmazsa, sadece ISİD riski Türkiye İçin bu denli bir cari açık riski yaratmaz düşüncesindeyim. 

       Mevcut teknik destek-dirençlerden olası riskleri endeks ve bankalar için takip edebilirsiniz.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 30.06.2014
    08:43

    Piyasaların etkilendiği bir çok konunun gündem olacağı bi haftaya giriyoruz! Bazıları şöyle; Bugün; 10:00'da Türkiye'nin Mayıs ayı dış ticaret rakamları açıklanacak. Cari açığın yönü faizler için önemli. AB'de enflasyon açıklamaları gelecek. ECB AB enflasyon rakamlarına ... Devamı »

  • 27.06.2014
    09:13

    Tam bir karmaşa ortamındayız. ABD sürpriz bir olumsuz büyüme revizesi yapıp borsaları yukarı doğru hoplatıyor. Hemen bir gün sonra ise, bazı FED başkanları, bir gün evvelki aşağı yönlü büyüme revizelerinin tam tersine pozitif açıklamalar, büyüme ve faiz artışı ile ilgili olumlu mesajlar verip, borsa... Devamı »

  • 26.06.2014
    12:41

    Değerli Arakadaşlar, 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren yeniden ücretli üyelik sistemine geçeceğiz. O tarihten itibaren ücretli üyelerimiz gold üye olarak anılıp, şuanda gördüğünüz tüm verileri güncel olarak görebilecekler. Ücretli (gold) üye olmayan arkadaşlarımız ise standart üye olarak tüm ... Devamı »

  • 26.06.2014
    08:40

    Tam da Fitch bankalarda not indirdi, cumhurbaşkanlığı seçimi var, DOW dirençlerden realize oldu, TCMB faiz indiriminde ölçülü kaldı, FED başkanlarından faiz artışı öne çekilebilir açıklamaları ve gelişmeleri nedeniyle düzeltme dönemine mi giriyoruz derken, tüm bunların ötesinde bir de Irak'taki risk... Devamı »

  • 25.06.2014
    09:02

    Dikkat ediyorsanız, algı yönlendirmesinin ne denli kolay olduğunu görüyorsunuzdur. Önce FED, sonra ECB, yeniden FED ve dün de TCMB PPK faiz indirimi pozitif etkiler yaratmışken, bugün ise Irak-ISİD krizi ve Ukrayna krizi konuşulmaya başlanıverdi. FED başkanlarından birisi hemen çıkıp, işler bu kadar... Devamı »