Ben Tekniklere Güveniyorum. Peki Siz?

27.06.2014 09:13
  •  A 

       Tam bir karmaşa ortamındayız. ABD sürpriz bir olumsuz büyüme revizesi yapıp borsaları yukarı doğru hoplatıyor. Hemen bir gün sonra ise, bazı FED başkanları, bir gün evvelki aşağı yönlü büyüme revizelerinin tam tersine pozitif açıklamalar, büyüme ve faiz artışı ile ilgili olumlu mesajlar verip, borsalarda ciddi kar satışı baskıları yaratabiliyorlar. Yeni bir krizin Türkiye'den çıkacağı uyarılarını yapanlar ortaya çıkıyor. 

        Dün iki FED başkanının ABD'de işlerin düzeldiği yönündeki açıklamaları ile Almanya DAX endeksinde ciddi bir realize yaşandı. Bu durum yine sürebilir. DOW endeksinde de açıklamalarla birlikte önemli bir kar satışı yaşandı. Ama sonra DOW bir miktar kendini toparladı. Unutmamak lazım ABD'de işlerin düzelmesi demek, ABD şirketlerinin bilanço karlarının artacak olması demektir. O zaman neden Dow düşsün ki değil mi? Evet yaman bir çelişki bu durum. Sonrasında DOW endeksi için bu olumlu bir durumdur. Ama kriz döneminde piyasaya verilen faizi düşük likidite, faiz rantı olmadığı için kendisine borsaları seçmiş olabileceğinden, olası bir FED faiz artışı süreci başlarsa, bu paraların borsadan çıkıp yeniden faiz enstrümanlarına ve bankalara dönmesinden korkuluyor. Eğer bu yaşanırsa, arada bir DOW düzeltmesi olabilir diye çekinildiği için bu hareketleri görüyoruz. Gayet de mantıklıdır. 

        Tekrar ediyorum; ABD'de işlerin düzelmesi ABD şirketleri ve DOW için uzun vadede iyidir. Ancak kriz bitti denip faiz arttırılacağı ilk dönem, aslında yeri bankalar ve faiz rantı olan paraların, bu ara dönemde geçici olarak girmiş olduğu borsalardan çıkmasından korkuluyor. Bu çıkış yaşanırsa, o dönem çıktıkları borsalarda ve hisselerde satışlar ve düzeltmeler yaşanabilir. Ama bu düzeltme bitince yön yine yukarı olur. 

        ABD DOW için iki önemli teknik seviye var! Aşağıda; 16.700, yukarıda; yaklaşık 17.000 seviyesi. Bu karışık ortamda gidiş yönünü bu tekniklere göre takip edebiliriz. Eğer 16.700 aşağı kırılırsa, ikili tepe denen bir düşüş görüntüsü tetiklenebilir. O zaman da satışlar bir anda hızlanır ve 16.375 civarlarına doğru(ihtimal ikili tepe derinliği az olduğu için) bir düzeltme yaşanır. Yok eğer 17.000 seviyesi yukarı kırlırsa, bu takdirde de DOW rekorları gelmeye başlar. Ben ilk olarak aşağı yönlü bir düzeltme riskinin daha büyük bir ihtimal olduğu görüşündeyim. 
  
        Benzer çelişkiler BIST için de mevcut. TCMB faiz indirimlerinin sürecek olması, bankaların karlarını yükseltip banka ve BIST'i yukarı taşıyabilir. Ama FED faiz artışına geçerse, döviz kurlarının artması bankaların almış oldukları sendikasyon (yurtdışı krediler) kredileri nedeniyle gider yazmalarına neden olur. FED faiz artışına başladığında, TCMB faizleri düşürebilir mi, ya da düşük tutabilir mi bu da şüpheli!

        Ancak FED'in yaratabileceği bu riski bizim için nötürleyebilecek olumlu bir gelişme ise AB ve ECB tarafında yaşanıyor! O da şu; ECB, Avrupa'daki büyümeyi arttırabilmek ve talep yaratabilmek için, Eylül ayından itibaren bankalara kredi bombardımanı yapacağını ve gerekirse yüklü tahvil alımlarına geçeceğini söylüyor. Bu olursa, FED nedeniyle dışarıya kaçacak olan para, ECB sayesinde yeni girişlere neden olabilir. Önemli olan hangi kurumun kararı önce gelecek. 

        İşte böyle bir ortamda iki gün içinde bile bir birinin tersi açıklamalar yapılırken, insan kime güveneceğini, neye bakıp da karar vereceğini bilemiyor. Ben Dow için olduğu gibi, BIST için de tekniklere bakarak kararlar almanın doğru olabileceği görüşündeyim. BIST için de önemli teknik seviyeler var. Yukarıda aradaki 79.130 civarı direnç de dahil olmak üzere 80.000-80.500 seviyelerinde çok önemli dirençler var. 80.500 yukarı kırılmadan ralliyi kimse beklemesin. Kırılırsa ralliyi konuşmak doğru olur. Ama 77.443 ilk ve 77.000 bir altındaki destekler aşağıya kırılırsa, bu takdirde de, omuz baş omuz denen bir düşüş görüntüsü tetiklenebilir. O zaman BIST'in yaşayabileceği düzeltmenin 76.000 - 75.000 - 74.500 gibi seviyelere doğru süreceğini beklemek doğru olabilir. 

        Bakın dikkat ederseniz Irak ISİD krizi ile cumhurbaşkanlığı seçimin olası risk ya da pozitif etkisinden hiç bahsetmedik. Bu iki konunun da etkileri muhakkak olacaktır. İşte bu nedenlerle yaz sıcak geçecek diyordum. Gerçekten de öyle olacak, dinamik bir yaz göreceğiz diye düşünüyorum. Ben olası düşüşlerin alım fırsatı yaratacak düzeltmeler olacağını ve devamında 31 Mayıs 2013 gap boşluğunun kapanmasını, hatta daha üstünün görülmesini bekliyorum. Şu anki sıkıntımız, aradaki hareketleri doğru tahmin edebilmek. Bu tahminleri de, açıklamalara bakarak değil de, tekniklere bakarak yapılmasını daha güvenli buluyorum. Yoksa açıklama ve gelişmeler gördüğünüz gibi çok oynak ve değişken olabiliyor. 

        Olası teknik seviyeleri daha detaylı olarak Destek-Direnç Tablosunda bulabilirsiniz.

        Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim. 

        NOT: 1 Temmuz tarihinde ücretli döneme başlıyoruz. Bu nedenle geçiş denemeleri yapabiliriz. 1 Temmuz öncesi bu yönde bir site uygulaması görürseniz, bir süre sonra düzelecek alt  yapı testleri olduğunu bilmenizi isterim.      
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 26.06.2014
    12:41

    Değerli Arakadaşlar, 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren yeniden ücretli üyelik sistemine geçeceğiz. O tarihten itibaren ücretli üyelerimiz gold üye olarak anılıp, şuanda gördüğünüz tüm verileri güncel olarak görebilecekler. Ücretli (gold) üye olmayan arkadaşlarımız ise standart üye olarak tüm ... Devamı »

  • 26.06.2014
    08:40

    Tam da Fitch bankalarda not indirdi, cumhurbaşkanlığı seçimi var, DOW dirençlerden realize oldu, TCMB faiz indiriminde ölçülü kaldı, FED başkanlarından faiz artışı öne çekilebilir açıklamaları ve gelişmeleri nedeniyle düzeltme dönemine mi giriyoruz derken, tüm bunların ötesinde bir de Irak'taki risk... Devamı »

  • 25.06.2014
    09:02

    Dikkat ediyorsanız, algı yönlendirmesinin ne denli kolay olduğunu görüyorsunuzdur. Önce FED, sonra ECB, yeniden FED ve dün de TCMB PPK faiz indirimi pozitif etkiler yaratmışken, bugün ise Irak-ISİD krizi ve Ukrayna krizi konuşulmaya başlanıverdi. FED başkanlarından birisi hemen çıkıp, işler bu kadar... Devamı »

  • 24.06.2014
    08:52

    Bugün TCMB PPK toplantısı var. Faiz inecek mi, inecekse ne kadar inecek göreceğiz. Ancak 50 ve altında kalacak indirim piyasalar, başbakan ve bakan Zeybekçi tarafından olumsuz tepkiye neden olacaktır düşüncesindeyim. 75-100 baz puanlık bir indirim ise, aynı kişiler tarafından eh işte diye değerlendi... Devamı »

  • 23.06.2014
    09:06

    Irak'ta ISİD krizi halen sürüyor. Dini lider Mukteda es Sadr'in çağrısı üzerine binlerce Şii silahlarıyla Bağdat'ın bir çok yerinde resmi geçit düzenleyip, ISİD'e karşı gövde gösterisinde bulundu. İran'ın 1990 yılından beri elinde tuttuğu 130 adet Irak'a ait savaş uçağını silahlarını moder... Devamı »