ABD Büyümesinde Sürpriz Revizyon!

26.06.2014 08:40
  •  A 

      Tam da Fitch bankalarda not indirdi, cumhurbaşkanlığı seçimi var, DOW dirençlerden realize oldu, TCMB faiz indiriminde ölçülü kaldı, FED başkanlarından faiz artışı öne çekilebilir açıklamaları ve gelişmeleri nedeniyle düzeltme dönemine mi giriyoruz derken, tüm bunların ötesinde bir de Irak'taki riskler nedeniyle BIST'in 31 Mayıs 2013 gap boşluğunu kapatma beklentisi ileri tarihe mi ötelenecek diye düşünürken, ABD 1.çeyrek büyüme oranının daha önce açıklanan % -1 daralmadan % -2,9 daralmaya revize edilmesi ile hava bir anda döndü. Dün bu haberden evvel bir ara yaklaşık 1.000 puan eksi olan BIST, haber sonrası günü 11 puan artı ile kapattı. 

       Bir kaç gün öncesine kadar bana işlerin iyi gittiği BIST'in önünün açık olduğu şeklinde görüşler iletiliyordu. Sonrasında Fitch'in not indirimi ve Irak'tan gelen bombalama haberleri ile bir anda görüşler, Türkiye'nin ve BIST'in yükseliş yaşayabilmesi için artık pozitif bir etkenin kalmadığı ve BIST'in yeni bir yükselişi bir süre unutması gerekeceği şeklinde yorumlara dönmüştü. İşte bakın, demek okadar da değilmiş. Bir anda beklenmeyen bir revize bile piyasaları tam tersi yöne çevirebiliyor!

       Ben dün ABD'den gelen revize haberlerine kuşku ile baktığımı iletmek istiyorum! Çünkü daha evvel açıklanmış 1.çeyrek büyüme verisi % -1 iken, bu nasıl oluyor da, sonrasında % -2,9 gibi çok ciddi bir orana revize edilebiliyor? İlk açıklanan veri nasıl oluyor da, bu denli düşük açıklanabilmiş? % -1,2 dersin, % -1,3 dersin tamam, gözden kaçan bir hatalı hesaplama ile bu olabilir. Ama açıklananın iki katından fazla bir farkı izah etmek güçtür. Bu tarz açıklama ya da verileri görünce, ben piyasaların gerektiğinde rahatlıkla manipüle edilebildiğini anlarım! Devlet kurumları verileri manipüle ederse, doğru stratejiler nasıl yapılabilir?

        DOW'da Boğa Tuzağı Riski!
       ABD'deki soğuk kış şartları nedeniyle yaşanmış olduğunu düşündüğüm bu daralmanın kalıcı olmayan, geçici bir daralma olacağı görüşündeyim. Devamında gelecek birbiri ile ilişkili verilerde bu durumun sürmediğini görebiliriz. Yani böyle bir daralma varsa, işsizlik ve iş başvuruları rakamları, tarım dışı istihdam verilerinde de benzer görüntüler olması gerekirdi. Bunu görmemiştik. Bundan sonra gelecek işszilik verileri bize büyümedeki daralmanın kalıcı olup-olmadığı sinyallerini verecek. Ben gelecek verilerin dün yapılan büyüme revizyonunu desteklemeyeceği, ABD'deki işlerin kötüye gitmeye başlamadığı görüşündeyim. Sanki özellikle ABD borsalarında yeterince satış yapamayanlar için, yapılan revizyonla bu konuda yeni bir fırsat yaratmak istiyorlar kuşkusuna kapıldım! Dikkat ederseniz, bir gün evvel ciddi bir realize yaşayan DOW endeksi, dünkü büyüme verisinin daha kötüye revizesi sonrasında aynı şekilde yükseliş yaşadı. Bir boğa tuzağının da DOW için mevcut olduğu görüşündeyim.

       Peki neden ABD büyüme verisi kötüden daha kötüye revize edilmesine rağmen, DOW ve BIST dahil diğer borsalarda pozitif etki yarattı? Bunun sebebi, ABD'de büyüme durdu, hatta tersine döndüyse, olası faiz artışı beklentisi ötelenecektir düşüncesinden kaynaklanıyor. FED bu ortamda faiz artışını öne çekemez ve böylece para sermaye piyasalarında macera aramaya devam eder görüşü DOW dahil diğer endeksleri yukarı çekti. BIST gibi gelişmekte olan ülkeler için de, FED'in düşük faizlerinin sürecek olması, dışarıdan gelmiş olan likiditenin ABD'ye dönmeye başlaması korkusunun azalmasına neden oluyor. 

       ABD verileri bir önceki döneme göre açıklandığı için, % -2,9 daralma gerçek bir küçülme değil, bir önceki dönemin verisine göre daralmayı gösteriyor. Ben bir kez daha açıklanmış olan bu olumsuz revizyonun mevsimsel etkiler nedeniyle olduğunu ve devamında benzer bozulma işaretlerinin gelmeyeceği düşüncesindeyim. Hatta açıklanacak ilk benzer ABD verisi ile bir sorun olmadığı görülünce, DOW'da ve diğer borsalarda dün alınanların geri verildiğini görebiliriz!

       Küresel borsalarda halka arzların % 60 arttığı ve bunun da en çok AB bölgesinde görüldüğü açıklandı. Halka arzlar iyi dönemlerde artar. Demek ki, ABD'den sonra AB bölgesinde de talep yönünde düzelme başlamış. Eylül ayında ECB'den bankalara kredi pompalanmasına başlanacak. Hatta ECB'nin güçlü varlık alımlarına gitmesi de beklendiği için, AB'nin talep artışının daha da artmasını beklemek doğru olur. Ozaman neden dünkü ABD büyüme revizyonunun kalıcı olmayacağını düşündüğümü anlayabilirsiniz. 

       TCMB başkanı dünkü konuşmalarında faiz indirimlerinin ölçülü bir şekilde sürmeye devam edeceğini mesajını vermiş. Zaten benim de yaz ayları toplamında en az 200 baz puan indirim olmasını beklediğimi biliyorsunuz. Başkan bu mesajı ile mevcut faiz indirimi görüşümü desteklemiş.

       Sadede gelelim;  Güne iyimser başlayabiliriz ama ben aşağı yönlü yeterli bir düzeltme yaşanmadan, 80.000 ve 80.500'de bulunan dirençlerin kolaylıkla kırılmasını beklemiyorum. Hatta 79.423 civarındaki direncin geçilmesi bile zor olabilir. Ama 80.500 kırılırsa, o zaman tereddütlerimin dağılıp, öngörülerimin gelmeye başladığını görebilirsiniz. 

        Bunlar benim kişisel yorumum. Sizler tabiiki kendi görüşlerinize göre davranacaksınız. Kim bilir, belki de ben biraz fazla kuşkucu davrandığım için, yanlış düşünüp, fırsatları kaçıracak olabilirim. Öngörülerim hatalı olabilir. Sizler inandıklarınıza göre davranmalısınız. Ben görüşlerimi ve nedenlerini izah ettim. Borsada fırsatlar her zaman çıkar. Benim için esas olan paranın korunmasıdır. Az kazanmak, çok kaybetmek riskinden her zaman iyidir!   
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 25.06.2014
    09:02

    Dikkat ediyorsanız, algı yönlendirmesinin ne denli kolay olduğunu görüyorsunuzdur. Önce FED, sonra ECB, yeniden FED ve dün de TCMB PPK faiz indirimi pozitif etkiler yaratmışken, bugün ise Irak-ISİD krizi ve Ukrayna krizi konuşulmaya başlanıverdi. FED başkanlarından birisi hemen çıkıp, işler bu kadar... Devamı »

  • 24.06.2014
    08:52

    Bugün TCMB PPK toplantısı var. Faiz inecek mi, inecekse ne kadar inecek göreceğiz. Ancak 50 ve altında kalacak indirim piyasalar, başbakan ve bakan Zeybekçi tarafından olumsuz tepkiye neden olacaktır düşüncesindeyim. 75-100 baz puanlık bir indirim ise, aynı kişiler tarafından eh işte diye değerlendi... Devamı »

  • 23.06.2014
    09:06

    Irak'ta ISİD krizi halen sürüyor. Dini lider Mukteda es Sadr'in çağrısı üzerine binlerce Şii silahlarıyla Bağdat'ın bir çok yerinde resmi geçit düzenleyip, ISİD'e karşı gövde gösterisinde bulundu. İran'ın 1990 yılından beri elinde tuttuğu 130 adet Irak'a ait savaş uçağını silahlarını moder... Devamı »

  • 20.06.2014
    09:12

    FED'in tahvil alımını azaltmasına rağmen, faiz daha uzun süre düşük kalacak diyen Yellen ile mutlu olan piyasalar, bizdeki kurları aşağıya, BIST'i yukarıya yönlendirdi. 24 Haziran'da TCMB'nın faiz kararı belli olacak. Bu ortamda PPK(Para Piyasası Kurulu)'nın da bana göre muhtemelen 50-100 baz puan a... Devamı »

  • 19.06.2014
    09:27

    Zaten Yellen'in bu toplantıda faizler için bir açıklama yapması beklenmiyordu. Sadece tahvil alımını azaltması bekleniyordu. FED de öyle yaptı. Aylık tahvil alımıında 10 Milyar Dolar'lık bir azaltım daha yaptı. Aylık alımları 45 Milyar Dolar'dan 35 Milyar Dolar'a indirdi. Faizler konusun... Devamı »