Olumlu Açılış Olabilir Ama Suriye Riski Devam Ediyor.

09.09.2013 09:02
  •  A 

     ABD tarımdışı istihdam verileri beklenenden kötü gelince FED konusunda kısmi bir rahatlama görüldü. Bu havada bir açılış olabilir. Bugün TCMB'nın ihaleleri de olumlu atlatılırsa kısmi bir rahatlama yaşanır. BIST haftaya alıcılı başlayabilir. Ama Suriye riski adım adım yaklaşıyor. Benim için en önemli risk Suriye'dir. Sonuçta FED konusu geçici iyimserlik olur. Öyle ya da böyle FED tahvil alımlarını azaltmaya başlayacak. Ama nihayetinde ilk anda alımları azaltacak. Yani daha az da olsa yine piyasaya para vermeyi sürdürecek. O yüzden önce de söyledim, ben FED konusunda artık çok korkmuyorum. Yani aylık alımı 85 Milyar'dan 70 Milyar Dolar'a indirdik dense, yabancı ''kaçıınnn!'' demeyecek. Zaten bu nedenle kaçanlar kaçan 11 Milyar Dolar'ın içinde yer almıştır. FED konusu bana göre fazlası ile fiyatlanmıştır. Hatta fiyatlar sadece FED riskine göre gereğinden fazla da düşmüştür. 

      Suriye riski de kısmen fiyatların içinde yer almıştır. Ama Bu riskin gerçekleşmesinin şekline göre fiyatlar yeni yönünü belirleyecektir. Eğer herhangi bir hafta sonu müdahale olur, hafta başına kadar Suriye'den bir karşılık çıkamazsa hafta başı yükselen bir borsa görürüz. Müdahale hafta içinde olursa, ilk anda düşen, sonra Suriye'den gelebilecek cevaba göre davranan bir borsa beklerim. Süreç uzadıkça yorumlamak daha da zorlaşıyor. 

      Özellikle yeni aramıza katılan arkadaşlarımızdan ricam; son iki - üç haftalık beklenti yazılarımı kısmen de olsa okumalarıdır. İçinde bulunduğumuz durum yeni değil. Bir kaç hafta evvelinden beri işlediğimiz bir konu olduğu için yazılarımızda gelişmeler hakkında beklentilerimi görebilirsiniz. Benim için en zor şey, devamlı tekrarlanan aynı soruları cevaplamak oluyor. O yüzden daha kolayı okumak olduğu için, bana yardımcı olacağınızı düşünüyorum. 

      Alım yönünde olduğumu biliyorsunuz. Ama şartları bahsettiğim yazılarımda yer alıyor. Ayrıca Suriye konusu netleşmediği için de, yeni öngörüleri gönül rahatlığı ile veremiyorum.

      Yeni başlayacak olan eğitim-öğretim yılında tüm öğretmen ve öğrencilerimize başarılar diliyorum.
     

      Hepinize iyi bir hafta dilerim.      
 

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
www.borsaanalizci.com


  • 06.09.2013
    13:25

    Arkadaşlar, Üye sayımız devamlı arttığı için zaman zaman yeni üyelerimize bu hatırlatmayı tekrarlamak istiyorum! Üyelerimize Düşük Komisyon Ana sayfada yer alan Üye bilgilerinin hemen altındaki ''Neden Borsaanalizci?'' bölümünde siz üyelerimiz için sunulan düşük komisyon imkanını g... Devamı »

  • 06.09.2013
    09:30

    Maalesef son dönem piyasanın üzerindeki baskılar bu iki dış etkenin ittifakından çok etkilenir durumda. Suriye için konuşulanlara bakınca, uzaktan atılacak füzelerle sınırlı kalacak diye düşünürken, ağır bombardıman ihtimali de ifade edilmeye başlandı. Hatta Arap ülkelerinin rejim değişikliği için t... Devamı »

  • 05.09.2013
    09:01

    G-20'ler Suriye Gölgesinde Toplandı. Öncelikli konu Suriye olacağını düşündüğüm için, G-20 toplantısından ekonomiye özel bir şey çıkmasını beklemiyorum. ABD Verileri FED için Çok Önemli! Veriler iyi gelmeye devam ediyor. Yarın gelecek olan tarım dışı istihdam rakamları da çok... Devamı »

  • 04.09.2013
    08:58

    Obama, Suriye için atağa kalkmış durumda. Temsilciler Meclisi ve Kongreden onay alabilmek için görüşmeler yapıyor. Olası müdahalenin 60 gün ile sınırlı olması gibi karar alınmış olması, eğer müdahale olursa bunun sadece bir - iki günlük uzaktan müdahale ile sınırlı kalmayabileceği izlenimi veriyor. ... Devamı »

  • 03.09.2013
    09:06

    Çünkü 63.887'yi gören BIST'in yaklaşık beş bin puanlık bir yükseliş tepkisi verdiğini göz ardı etmeyiniz. Bu düşüşü neden yaşamıştık? Suriye riski nedeniyle. Peki bu risk tamamen ortadan kalktı mı? Sizin cevabınızı bilemiyorum ama benim için ''hayır''. Suriye'yi vurmak isteyen bir ABD varsa, gördüğ... Devamı »