BIST 70.400'ü Geçemezse Dikkat Edin!

03.09.2013 09:06
  •  A 

      Çünkü 63.887'yi gören BIST'in yaklaşık beş bin puanlık bir yükseliş tepkisi verdiğini göz ardı etmeyiniz. Bu düşüşü neden yaşamıştık? Suriye riski nedeniyle. Peki bu risk tamamen ortadan kalktı mı? Sizin cevabınızı bilemiyorum ama benim  için ''hayır''. Suriye'yi vurmak isteyen bir ABD varsa, gördüğü baskıyı aşmak için gerekçe bulması zor olmaz! Yaşanan görüntüde ABD dahil batılı ülkelerde bir tereddüt görsem de, yine de bu riskin çok yüksek olduğunu düşünüyorum. 

      İşte bu nedenle eğer endeks bir-iki gün içinde kalıcı olarak 70.400 seviyesini geçemezse satışların yeniden görülmesini bekliyorum. Tabii eğer Suriye nedeniyle bir realize yeniden yaşanırsa, karşılığında altın yeniden bir satış fırsatı yaratacak şekilde 1.445$, hatta biraz üstünü görebilir. Yok eğer öncesinde 1.373$ aşağı kırılırsa o zaman bu düşüncem geçersiz kalır. Dünya genelinde spekülasyon nedeni olarak ortaya çıkan gerekçelerin, altın dahil her alanda kullanıldığını görüyorsunuzdur. ''Alımlara Hazır Olun!!!'' başlıklı yazımın sonrasında 1.433$'ı görmüş olan altın 1.373$'a kadar realize oldu. Aradaki 60$ sizler için bir şey ifade eder mi bilemem ama, bu alandaki spekülatörler için çok şey ifade ettiğini biliniz!

      Şahsi fikrim; Suriye'ye müdahale riski gündemden düşmediği takdirde BIST'in yukarı tepkisi 70.400 ile sınırlı kalabilir. Eğer bir film sahnesinde silah görülüyorsa, bilin ki sonrasında o silah patlar! Bana göre ABD film senaryosunu kurguluyor. Sahnede de çok sayıda silah gözüküyor. Ama öncesinde de dediğim gibi, hiç bir savaşı tasvip etmiyorum. Özellikle de batıdan gelen ve Avrupa sınırları dışında olan hiçbir müdahale barış getirmemiştir. 

      Enflasyon Açıklanacak!
      Saat 10:00'da Ağustos ayı enflasyon verisi açıklanacak. Eksi enflasyon çıkması bekleniyor. Enflasyonun eksi çıkması ekonomi ve ekonomi yönetiminin elini güçlendirir. Faiz ve kur için olumlu etkisi olur (Kısa vadede Suriye riski bu olumlu etkiyi öteletebilir). Ama beklentinin aksine artan bir enflasyon görülürse, bu piyasadaki baskının sürmesine neden olur. 

       Kısacası ne demek istediğim anlaşılmıştır sanırım? Endeks 70.400'ü geçerse yaşadığımız son düşüşten çıkmış oluruz. Yeniden 70.000-77.000 aralığı gündeme girer. Ama ben Suriye riski kalkmadan bunun için şimdilik erken olduğu görüşündeyim. O nedenle de BIST'e gelecek yükselişte realizelerin yapılması daha doğru olur görüşündeyim. 70.400 geçildiği takdirde kalıcı  yükselişe inanmak ve ondan sonra yeniden pozisyon açmak daha az riskli olur görüşündeyim..  
 

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
www.borsaanalizci.com
T
witter;borsaanalizci.com


  • 02.09.2013
    09:15

    Suriye konusundaki belirsizlik, başta İngiltere olmak üzere ülkelerden gelen müdahale karşıtı tutumlar nedeniyle Suriye'ye olası askeri müdahale ötelenmiş durumda. Son durum olarak ABD başkanı Obama, müdahale için kongrenin onayını almak istiyor. Yanlış hatırlamıyorsam 9 Eylül tarihinde bu konuda ko... Devamı »

  • 29.08.2013
    09:26

    Öncelikle belirtmek isterim ki, site ana sayfasındaki bilgilendirmeden de görebileceğiniz gibi, her gün beklenti yazım olmayabilir. Bu takdirde son beklenti yazımın içeriğinin geçerli olduğunu bilmenizi isterim. Sonraki yazılarımda eğer görüş değişikliği ya da düzeltmesi yapmadı isem, beklenti yazıl... Devamı »

  • 28.08.2013
    09:17

    Suriye Ve E.Başçı'nın Açıklamaları BIST'i Vurdu! Suriye'ye askeri müdahale yönündeki açıklamaların ve hareketlenmelerin artması neredeyse tüm dünya borsalarında düşüşler yaşatıyor. Aynı zamanda da emtialarda yükselişler var. Doğru okuyabiliyorsam, Pazartesi kapalı olacak olan ABD piyasaların... Devamı »

  • 27.08.2013
    13:44

    92.000'deki endeks zirveleri sonrasında çok ciddi düşüşler yaşanıyor. Hisseler nasıl oluyor da, o günlerde gördüğü fiyatlardan bugünkü değerlerine düşebiliyorlar? Hisselerin gerçek fiyatları ne olmalıdır, daha ne kadar düşeriz ya da nereden döneriz diye bir çoğunuzun aklındaki bu soruların cevapları... Devamı »

  • 27.08.2013
    09:10

    Merkez Bankası'na Güven Sorgulanıyor! 2011 yılının son aylarında 1,75 civarından 1,92 seviyelerine yükselen Dolar'ın ateşini düşürmek için 2012 başında faiz silahını çeken MB, 2012 Ocak sonu yaptığı toplantıda politika faizini % 5,75, gecelik borç verme faizini de % 12,50 olarak ilan etmişti. ... Devamı »