Suriye Ve FED İttifakı !

06.09.2013 09:30
  •  A 

     Maalesef son dönem piyasanın üzerindeki baskılar bu iki dış etkenin ittifakından çok etkilenir durumda. Suriye için konuşulanlara bakınca, uzaktan atılacak füzelerle sınırlı kalacak diye düşünürken, ağır bombardıman ihtimali de ifade edilmeye başlandı. Hatta Arap ülkelerinin rejim değişikliği için tüm masrafları karşılama taahhütünden bile  bahsediliyor. Bu durumda Suriye müdahalesi daha kapsamlı olabilir riski belirmiş durumda. 

     Bugün ABD tarımdışı istihdam verileri açıklanacak. Gelebilecek iyi veriler FED'in 18 Eylül toplantısında tahvil alımını azaltma kararının çıkmasına neden olabilir düşüncesi hakim durumda. 

     FED riski nedeniyle tüm gelişmekte olan ülkeler gibi sıkıntı yaşayan Türkiye için olası Suriye müdahalesi de çok yakından hissedilen bir risk yaratıyor. Bu baskı altında kurlarda ciddi yukarı zorlamalar var. TCMB başkanının kurların düşmesi için bahsettiği sürprizler de henüz görülmeyince döviz kurları yukarı denemelerini sürdürüyor.

     İki haftalık yazılarımdan düşüncelerimi zaten biliyorsunuz. Yukarıda verdiğim belirsizliklerden asıl Suriye riski nedeniyle ben BIST'in olası Suriye müdahalesi başladığında, gelişmelere göre ne olacağını görmek istiyorum. Müdahale başladığı zaman, Suriye'nin buna sınırlarını aşabilecek bir karşılık verebileceğini düşünmüyorum. Ama sınır ülkesi olduğumuz için yine de ne olacağı belli olmaz diye süreci görmek istiyorum. Ancak artık alım yönünde olduğumu biliniz. Bana göre bankalar dahil, BIST ucuz. Hatta yabancılar için kurların geldiği seviyeye bakınca çok daha ucuz olduğunu söyleyebilirim. İki haftadır tekrarladığım düşüncemi yine söylüyorum; Suriye'den sınırları aşacak bir risk görülmediği anda, başta bankalarla olmak üzere BIST'te alımların gelmesini bekliyorum!

     Hemen hemen tüm hisselerin beklentim olan yükseliş başladığında buna uyacağını düşünüyorum. Ancak bunu düşünen yabancıların bir kısmı Suriye riskine aldırmadan daha önce de hisse alımına, en azından hisse bazlı alımlarına başlayabilirler. Kısacası kurlardaki yükselişi döviz satmak, BIST'teki ek düşüşleri de hisse almak için fırsat olarak görüyorum.

     Bu hafta sonu en büyük yeğenimi, ilk göz ağrım Bihter'imi evlendiriyoruz. Kısmetse Kuşadası'nda düğünde olacağız. Artık yaşlanıyorum galiba. Baksanıza yeğenleri evlendirmeye bile başladık. Allah'tan benim kızlar küçük de, onların yaşına bakıp, gençlik tesellisi yapıyorum:) Yeğenim Bihter gibi, tüm evleceklere ömür boyu mutluluklar diliyorum.

     Hepinize iyi hafta sonları       
 

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
www.borsaanalizci.com


  • 05.09.2013
    09:01

    G-20'ler Suriye Gölgesinde Toplandı. Öncelikli konu Suriye olacağını düşündüğüm için, G-20 toplantısından ekonomiye özel bir şey çıkmasını beklemiyorum. ABD Verileri FED için Çok Önemli! Veriler iyi gelmeye devam ediyor. Yarın gelecek olan tarım dışı istihdam rakamları da çok... Devamı »

  • 04.09.2013
    08:58

    Obama, Suriye için atağa kalkmış durumda. Temsilciler Meclisi ve Kongreden onay alabilmek için görüşmeler yapıyor. Olası müdahalenin 60 gün ile sınırlı olması gibi karar alınmış olması, eğer müdahale olursa bunun sadece bir - iki günlük uzaktan müdahale ile sınırlı kalmayabileceği izlenimi veriyor. ... Devamı »

  • 03.09.2013
    09:06

    Çünkü 63.887'yi gören BIST'in yaklaşık beş bin puanlık bir yükseliş tepkisi verdiğini göz ardı etmeyiniz. Bu düşüşü neden yaşamıştık? Suriye riski nedeniyle. Peki bu risk tamamen ortadan kalktı mı? Sizin cevabınızı bilemiyorum ama benim için ''hayır''. Suriye'yi vurmak isteyen bir ABD varsa, gördüğ... Devamı »

  • 02.09.2013
    09:15

    Suriye konusundaki belirsizlik, başta İngiltere olmak üzere ülkelerden gelen müdahale karşıtı tutumlar nedeniyle Suriye'ye olası askeri müdahale ötelenmiş durumda. Son durum olarak ABD başkanı Obama, müdahale için kongrenin onayını almak istiyor. Yanlış hatırlamıyorsam 9 Eylül tarihinde bu konuda ko... Devamı »

  • 29.08.2013
    09:26

    Öncelikle belirtmek isterim ki, site ana sayfasındaki bilgilendirmeden de görebileceğiniz gibi, her gün beklenti yazım olmayabilir. Bu takdirde son beklenti yazımın içeriğinin geçerli olduğunu bilmenizi isterim. Sonraki yazılarımda eğer görüş değişikliği ya da düzeltmesi yapmadı isem, beklenti yazıl... Devamı »