Yani çıkarken nasıl birçok nedenle bunu yapıyorsa, düşerken de bir çok etkenden etkileniyor olabilir. Özellikle uzun zamandır teknik bir düzeltme olmasının iyi olacağını yazdığımı biliyorsunuz. En azından sebep ne olursa olsun, bu düşüş benim açımdan iyi bir teknik realizasyon oluyor. Eğer 83.872 seviyesinin altında kalmaya devam ederse, destek-direnç seviyesinde paylaştığım daha alt desteklere doğru düzeltme yapmayı sürdürebilir.
Peki Neden Düşüyor Olabiliriz?
Geçen hafta sitede mi yazdım yoksa kendi çevremde mi dikkat çekiyordum hatırlayamıyorum. Siteye şöyle bir göz atınca da göremedim ama, 29 Nisan tarihinde yapılacak olan Ak Parti MKYK toplatısında başbakanda bulunan teşkilatlardaki atama yetkisinin yeniden MKYK'ya geçeceği söylentisi vardı. Sebep olarak da Ak Parti içindeki başkanlık ve yetki kullanımı konusunda cumhurbaşkanı ile başbakan arasında gerginlik iddiası gösteriliyordu. 29 Nisan'da yapılan parti MkYK'sında gerçekten de bu yetki başbakandan alınarak yeniden MKYK'ya geri verilince, piyasalar tedirgin olmuş olabilirler. Zaten başkanlık rejimine geçmek için referandum ya da yeni bir baskın seçim söylentilerinin olduğu bu ortamda, bir de böyle bir değişiklik olunca siyasi kriz korkuları satışların gelmesine neden olmuş olabilir.
Aynı zamanda ekranlara bile yansıyan millet vekillerinin tekmeli, yumruklu bulundukları makama yakışmayan kavgaları da satışlara bir neden olabilir. Böyle bir ortamda anayasa uzlaşmasının olması mümkün olmaz diyerek, seçim riski artığından çekinen yatırımcılar satıyor olabilir.
Belki eskisi kadar yazmıyoruz ama, ülkemizde her gün 3 kişi, 5 kişi, 7 kişi, 10 kişi diye şehitler vermeye devam ediyoruz. Dün de bir çok şehitimiz oldu. Bu vesile ile tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet ve milletimize baş sağlığı diliyorum.
Sadece içeride PKK terörü değil, sınırımızda ISİD ile de karşılıklı çatışma hali var. Sınırlarımıza ISİD füzeleri düşmeye devam ediyor. Öncesinde boş araziye havan mermisi düştüğü zaman ''kimse sabrımızı sınamasın'' diye tepki veriyorduk. Şimdi ise düşen roketlerle vatandaşlarımız ölüyor ama her nedense, ''kimse sabrımızı sınamasın'' bile denmiyor. Ama maalesef bu durum yatırımcılar tarafından olumsuz etki yaratıyor olabilir. Daha doğrusu, iç siyasette farklı bir gerilim boyutuna geçilmesi nedeniyle, iç terör ve IŞİD yeniden etki yapmaya başlıyor olabilir.
Brent petrolde 47$ seviyelerine yükseliş yaşanması uluslar arası olumlu etki yaratıyor olabilir ama Türkiye'nin cari açığı ve enflasyon için bu durumun sürmesi iyi bir gelişme olmaz. Gerçi bugün açıklanacak enflasyonda bu etkiyi şimdilik görmeyiz görüşündeyim, hatta enflasyonun düşme yönünde olduğunu da görebiliriz ama, brent petroldeki yükselişin sürmesi halinde sonraki aylar için enflasyon baskısı yaratabilir.
Bu saydığım nedenlerden dolayı düşmüş olabileceğimiz gibi, sadece teknik manada da düşüş yaşıyor olabiliriz. Biliyorsunuz ki, yıl sonu bilançoları ve genel kurulları bitince piyasada yaz rehaveti başlar diye uyarıyordum. Bu nedenle de düşüyor olmamız mümkün. Artık hangi sebeple düşüyor olursak olalım, şimdilik bu düşüş tehlikeli boyutlarda değil. Ama 80.884 altına inecek olursak, o zaman ilk önce 79.369 gap boşluğu olmak üzere daha altındaki seviyelere de inilmesi kaçınılmaz olur.
Benim için şu dönemde en önemli risk, cumhurbaşkanı ile başbakan arasında yaşanacak bir kopma olur. Bir süre evvel yazılarımda dikkat çekmiştim. Cumhurbaşkanı siyasete hükmetmeye devam ettiği müddetçe, her an başbakan iken partisinin genel başanlığını ve başbakanlığı bırakan bir başbakan örneği görebiliriz! Böyle bir gelişme piyasaları ciddi boyutta sarsar. 29 Nisan'daki MKYK sonrası ben böyle bir riskin güçlendiği görüşündeyim.
Eğer böyle bir risk yoksa ya da, kontrol altına alınırsa geri kalan nedenler sadece geçici etkiler yaratır ve bir süre sonra yeniden yükseliş sürecine geçeriz. Ama dikkat çektiğim boyutta bir iç siyaset riski doğacak olursa, o zaman BIST'in düşüşü çok sert olur. Destek seviyelerini tespit etmemiz de zor olur. Böyle bir gelişme halinde kur ve faizlerde de sıçrama yaşanır. Yani kurlar yükseliş tepkisi vermeye başlarsa bu riski ciddiye alabiliriz. Ama kurlarda tepkiler olmazsa siyaseten böyle bir riskten bahsetmek doğru olmaz.
Enflasyon Açıklanacak
Bugün açıklanacak enflasyon verisinin piyasayı olumlu etkileyecek şekilde gelmesini bekliyorum. Yani enflasyonda düşüş yönünde bir veri geleceği görüşündeyim. Bu da TCMB'nın faiz indiriminin süreceği mesajını verecektir. Bu da bankaları ve BIST'i destekleyip düşüşe set olacak gelişme olur.
AB Vize Açıklaması!
AB komisyonu vize konusunda 72 kritere uyulması halinde ki, 69'unun tamamlandığı söyleniyor. Türkiye'ye vize muafiyeti uygulamasına geçilmesi konusunda tavsiye karar açıklaması bekleniyor. Bu yönde bir karar piyasalar için olumlu etki yaratır. Açıkçası ben bu sefer mülteci kozunun yarattığı etki nedeniyle Türkiye'ye vize muafiyetinin verilmesini bekliyorum. Yarın bu konudaki cevabı öğrenmiş olacağız. Belki bazı şartlar olabilir ama pozitif bir açıklama bekliyorum.
Sonuç olarak bugün açıklanacak enflasyon ya da yarın duymayı beklediğimiz vize konusundan daha ziyade iç siyasi gerilimler ya da gelişmeler gündemi belirleyecek ve piyasaların yönünü çizecektir. Ama ben hemen bir görüşümü daha belirtmek istiyorum! Türkiye en kısa zamanda demokratik, laik, cumhuriyetçi yeni bir sağ oluşumu hayata geçirmelidir. Çünkü mevcut siyasi yapı ile artık yolumuza devam edemeyeceğimizi düşünmeye başladım. Cumhurbaşkanının siyasete bu denli müdahalesi ancak yeni bir sağ parti ile tek başına iktidar olamama riski oluşursa azalacaktır. Bu sağlanamadığı takdirde ülkede yürütme konusundaki sorunlar daha da artacaktır. CHP son iki seçimde siyasetteki tıkanmaya çare olamadığı için yeni bir sağ partinin gerekliliğine dikkat çektim. Yoksa CHP bu boşluğu kapatabilseydi buna gerek kalmayabilirdi.
Ne diyelim ülkemiz için hayırlısı olsun.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_