FED Nisan'ı Pas Geçer Ama !

27.04.2016 09:15
  •  A 

Dün gelen ABD verileri beklentilerden düşük kaldı. ABD şirket karları için de benzer durum var. En büyük teknoloji şirketlerinin hepsi de beklentilerden kötü bilanço açıkladılar. Bu nedenle FED nisan faiz toplantısında bir faiz değişimi yapmayacaktır. Fakat haziran için bir mesaj verecek mi ve ne diyecek onu bu akşam duyacağız. Son gelen veriler nedeniyle haziran için de faiz artışı zor olur düşüncem kuvvetleniyor.

ABD verileri nedeniyle Dowj. başta gelişmiş borsalarda bir realizasyon riski yaşanabilir. Ancak BIST ve gelişmekte olan borsalar için ise farklı bir durum söz konusu olabilir. Nihayetinde ABD verilerinin kötü gelmesi, FED'in faiz artışı kararını ertelemesine ve paranın gelişmekte olan ülkelerde kalmaya devam etmesine neden olur. Bizdeki faizlerin düşmesi ve BIST'in yükselmesi için elverişli bir durum yaratır.

TCMB Yeni Başkanı Ne Dedi?
            Yeni başkan Murat Çetinkaya, mevcut sıkı para politikasının uygulamasının süreceğini ama bunun daha dar bir faiz koridoru ile yapılacağını söyleyerek sadeleştirme adımları sürecek dedi. Ben bu açıklamadan bir sonraki toplantıda da faiz üst koridorunda indirim yapılacağını anlıyorum. Politika faizi % 7,50 iken faiz koridoru ise % 7,25 - % 10,00.aralığında. Bu aralık % 7,25 ile % 9 arasına hızla inecektir diye düşünüyorum. Aslında faiz koridoru uygulaması sona erdirilip, misal politika faizi de % 8,5 dense ben çok daha anlaşılır ve sade bir faiz politikası kararı olur görüşündeyim. Bakalım yeni başkan TCMB vizyonuna ne gibi değişiklikler getirecek göreceğiz.

Kısacası, eğer FED bu akşam faizlere dokunmaz ve haziran için de faiz artışı sinyali vermeyecek olursa, yarın daha iyi bir borsa günü yaşayabiliriz.Hatta bu beklentide olanlar nedeniyle bugünden de pozitif yansımaların olması mümkün olabilir. Fakat bu işin ABD ve FED açısından yansımalarıdır. Ama bir de yıl sonu bilançoları ve genel kurullar bittikten sonra girilen genel rehavet dönemine dikkat çektiğimi unutmayınız. Hatta bu nedenle bir düzeltme beklediğimi de biliyorsunuz. Yani, BIST için TCMB faiz indirimi beklentisi bittiği anda dönemsel bir realizasyon dönemine girebileceğimizden çekiniyorum. O yüzden FED için risk görmesem de, genel dönemsel kar satışlarının olabileceğine de dikkat çekmek istiyorum.

Bu nedenle artık endeksten ziyade, hisse bazlı hareketlere odaklanmak daha gerçekçi olabilir.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 27.04.2016
    01:06

    Değerli Arkadaşlar, Bugün ve yarın küçük kızım Ece'nin Teog sınavları var. Bu nedenle sabah beklenti yazım olmayacaktır. Ancak gün içinde hisse ve destek-direnç paylaşımlarımı yapmaya çalışacağım. Küçük kızım Ece ve TEOG sınavına girecek tüm öğrencilere başarılar dilerim.   Devamı »

  • 26.04.2016
    09:01

    Bağımsız denetici kontrolü yapılmadığı için daha çabuk gelen üç aylık bilançolar açıklanmaya başlandı. Yıl sonu gayet yüksek olan karlara sahip şirketlerde bir anda düşen üç aylık kar açıklamaları hisse fiyatlarında da realizeler yaratabilir. Tam tersi iyi olan yıl sonu karlara sahip şirketlerin üç ... Devamı »

  • 25.04.2016
    08:59

    27 Nisan Çarşamba günü, ABD merkez bankası FED akşam 21:00'de faiz açıklamalarında bulunacak. Bir önceki açıklamalarına bakınca, Nisan toplantısından herhangi bir faiz değişikliği kararı çıkması beklenmiyor. Ancak FED'in sadece Nisan için yapacağı faiz açıklaması önemli değil. Aynı zamanda bir sonra... Devamı »

  • 23.04.2016
    11:50

    Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılış tarihinde tüm çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun. Benim çocukluğum boyunca coşku ile kutladığım bu bayramı, kendi çocuklarım aynı coşku ile kutlama fırsatı bu... Devamı »

  • 22.04.2016
    09:54

    Dokuz yıldır süren Ergenekon Davası Yargıtay tarafından usul ve esas yönünden bozuldu. Böylece ülkeyi çok büyük bir kaosa sürükleyen bir dönem sona erdi. Ama maalesef öncesi ile sonrası Türkiye ve kurumları aynı olabilir mi bilemiyorum! Dava iddianamesi daha mahkeme tarafından bile tam okunmadan ... Devamı »