Neden Yeni Öngörülerim Başlamıyor?

02.08.2024 13:06
  •  A 

Endeks ve hisseler düşüyor ama ben izlemede kalıyor, yeni öngörü yapmıyorum. Peki neden?

Endeksin 11088 direncini geçmesi sonrası 11252 seviyelerinden çok yukarı gidemeyeceği ve teknik düzeltme yapacağı görüşümü o günlerden beri gerekçeleriyle yazdım ve yazmaya devam ediyorum. Düzeltme tezimde yaz sonuna kadar sınırlı yükseliş tepkileriyle düzeltme sürecinde kalacağımız görüşümü anlattım hep. 

BIST için verdiğim üst sıralı destekler hep kırıldı. Yine destek olarak gösterdiğim 10680'ni de kırıp,10480 seviyesine giderken Avrupa'lı portföy yöneticisi Amundi'nin Türk varlıklarına, şirket ve hisselerine yatırım yapma kararında olduğunu açıklaması ile 10480'i görmeden 10565 seviyesinden tepki verdik. Ama dün hem ABD verileri sonrası dış borsalardaki sert düşüşler, hem de Hizbullah'ın İsrail'e füze saldırıları sonrası bugün yeniden bir satışla karşı karşıyayız. Eğer yeniden 10565 seviyesinin altına inersek, bu sefer benim 10480 desteği de çok sağlam kalmayabilir. Bu durumda BIST, paylaştığım sıralı alt desteklere doğru düşüşüne hızlanarak devam eder. Böyle bir yeni düşüş halinde hisselere yansıması endeksteki kayıplardan daha fazla olur. 

İşte zaten ben teknik olarak yaz sonuna kadar böyle bir düzeltme sürecinden çekinirken, bir de jeopolitik riskler bir anda artınca, yaşanan düzeltmede uygun görmeme rağmen yeni öngörü vermekten çekiniyorum. Sanki her an bir daha satışlar gelip, alt desteklere inen bir endeks görme endişesi nedeniyle izlemede kalıyorum. Geçmişte benzer şekilde böyle düzeltmeleri iki-üç hafta bekleyip izlemede kaldıktan sonra düşmüyor artık diye yeni öngörüler yapınca, bir anda maliyetli yakalandığımız çok örnek oldu. 

İşte ben de düzeltmenin hemen bitip de, yeni yükseliş trendine girmeyi sonbahara kadar daha beklemediğim için, olası alımların sınırlı tepkiler yaratacağını düşünüyorum. Belki bu endişem nedeniyle arada hisse bazlı kaçırdıklarımız oluyor. Ama piyasalara yön veren fon ve kurumlar, kendileri dışında alıcı gördüklerinde anında satışa geçip, uzun zamandır tuttukları hisseleri bir anda düşürmeye başlıyorlar. Kendi tezime aykırı davranıp, erken öngörüler vermek istemediğim için izlemede kalıyorum.

Hizbullah, İran ve Hamas'tan bugün gelen açıklamalara göre, her taraftan çok yönlü bir saldırı yapacaklarını, İsrail'e ciddi karşılık vereceklerini söylüyorlar. Şimdiye kadar hiç bir zaman İsrail'e böyle derin hasar verecek, büyük kayıp yaşatacak bir karşı saldırı yapılmadı. Şimdi de gerçek manada bir karşı saldırı beklemiyorum. Zaten böyle bir şey yaşanırsa, tüm batı başta ABD olacak şekilde İsrail'in yanında olacağı için kimse buna cesaret edemiyor. Yaptıkları saldırlar sadece İsrail'in genişlemesine imkan vermek için bilinçli yapılıyor görüşündeyim. Gördünüz Hamas bir anda festivaldeki İsrail'lilere saldırınca sonrasında neler oldu? Hamas'a yaptığı o saldırının bir faydası, ya da Filistin davasına bir faydası oldu mu? Tam tersi, Filistin'in birçok yeri daha, Gazze'de dahil işgal edildi. 

Büyük İsrail hedefine yönelik sonraki aşamaya geçilecekse, yani Lübnan sıradaysa bu yaşananlar bu yüzden olabilir. Yani İsrail'e yine Lübnan'a girmesine imkan yaratacak saldırılar yapılabilir. Sonrasında da Lübnan yeni işgal hedefi olur. İşte şu sıra bu süreçten çekiniyorum. Teknik düzeltme endişemin yanına bir de bu durum eklendi. Bu süreçler yaz sonu, sonbaharın ortasını bulabilir. Bu da benim düzeltmenin süresi ile ilgili görüşüme uyuyor.

İşte bu yüzden izlemede kalıyorum. Ama potansiyel teknikleri de paylaşmayı sürdürüyorum. Eğer sizler bu tekniklere göre hareket etmek isterseniz, teknik görünüm hakkında bilginiz olsun diyorum. 

Lakin ben yanılırsam, BIST 10480 desteğine bile inmeden, dün gördüğümüz 10565 civarı seviyelerden yukarı kalkar ve 11000, ama asıl 11088 seviyelerinin üstüne çıkarsa, teknik olarak ikili dip formasyonu başlatır ve endeks yeni bir yükseliş trendine benim beklediğimden daha erken girmiş olur. Bu takdirde ben düzeltmenin diplerini yeni öngörü konusunda kaçırmış olurum. Ama yazılarımdan okuyorsunuz, şimdilik bunun için erken olduğu görüşündeyim. Çünkü gelecek bilançolarda bozulmalar beklediğimi de biliyorsunuz. Sıkı para ve maliye politikaları ekonomiyi de daraltıp, büyüme oranımızı düşürecek. Devamında işten çıkartma haberlerinin de geleceği, şirketlerden zora girenlerin duyulacağını düşünüyorum. Kendi elimizle coşturduğumuz enflasyonu kontrol altına almak için bunlar yaşamak zorunda kalacağımız gelişmeler olacak diyorum. Bu durum da, BIST'in şimdiden kopup gitmesine engel teşkil edecektir görüşündeyim.

Ancak, tüm bunlara rağmen, uygulanan politikalar Türkiye ekonomisindeki rezerv , cari denge, kur,  enflasyon ve CDS risklerimizin düşmesini destekleyeceği için, uzun zamandır ülkemizden çıkmış olan yabancıların yeniden geri gelmesine imkan verecek ve yeni yükseliş trendini yukarıda yazdığım tüm risklere ve belirsizliklere rağmen yabancı alımlarının başlatmasını göreceğiz diye düşünüyorum. Ancak şu an yabancının bu alım sürecine başlaması için erken olduğunu düşünüyorum. Önce faiz gelirini tahsil etmeyi bekleyip, enflasyonun düşmeye başlamasını görmek isteyeceklerdir. Dün Avrupalı portöy yöneticisi Amundi'nin açıklamasına istinaden gelen alımların da, Amundi'nin açıklama yaptığı gibi alıma geçmesini beklemediğim için uzun vadeli yabancı alımı gibi görmüyorum. Sanki daha ziyade bu haberi kullanıp gelecek alıcıya bir kere daha mal vermeyi düşünen spekülatif alıcılar olarak görüyorum. 

İşte bu nedenle hala izlemedeyim. Yabancı geçen hafta da borsada satış yapmış. Yani henüz önemli bir yabancı alımı başlamadı. Eğer ben yanılırım, endeksteki alımlar hızlanır ve 11000-11088 üstüne çıkıp, yeni yükseliş trendini başlatırsak, bugünlerin düşüklerinden alamamış olsak da, tekniklerine göre sonraki yükselişleri yakalama fırsatları yine buluruz. Ama erken alım öngörülerine başlar ve yeni bir satış dalgasına yakalanırsak, endeks bir anda 10480 desteğini de kırıp 10000 ve hatta biraz daha altına doğru düzeltmesine devam edebilir. Bu durum bizlerin maliyetli yakalanmamıza neden olur.

İşte izlemede kalmamın sebeplerini sizlere izah ettim. Bu seviyeler yeterli olur diyenleriniz için açık öngörülerdeki hisseler ve destek-direnç paylaşımlarım referans olabilir. Bunlara göre kendiniz alımlarınıza daha erken başlayabilirsiniz. Ben kendi görüşlerim değişmeden, kendimle çelişkiye düşmemek için izleme sürecime devam ediyorum. Ama hızlı düşüşler halinde, ya da 11000 üstüne çıkmamız halinde yeni alım öngörülerim bir anda gelmeye başlayabilir.

Sonuçta, yılın devamında mevcut şartların geçerli olması halinde yeni not artışları ve yeni bir yükseliş trendinin başlaması ile endeksin yıl bitmeden 13000-15000 arası seviyelere çıkmasını beklediğimi de biliyorsunuz.

İçinde bulunduğum düşüncelerimi detaylı şekilde sizlere izah ettim. Umarım hepimize yarayacak şekilde haklı çıkarım.

Hepinize başta sağlık ve bol kazançlar dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 04.01.2023
    10:16

    Özellikle başlık atarak bu soruyu sormak istedim. Çünkü beklenti yazılarımda ilgili uyarılarıma rağmen, gelen sorular bu konuyu bir kez daha işlemek gerektirdiğini gösterdi bana. Evet, hemen zaten kısa olacak beklenti yazıma başlayalım. Borsada esas olan mevcut varlığı... Devamı »

  • 15.11.2022
    09:13

    Şu an borsada herkes mutlu, çevreme bakıyorum yatırımcılar, çalışanlar, yeni yatırımcı ve yatırım uzmanı olan herkes gayet mutlular. Çünkü az çok hemen herkesin aldığı hisse seneti, bir şekilde yükseliş yaşıyor. Bazıları az, bazıları ise inanılmaz rakamlar.... Devamı »

  • 24.05.2022
    10:26

    Süper Bono Beklerken Suriye Harekatı Çıktı! Dün toplanan cumhurbaşkanlığı kabinesinden süper bono çıkacak spekülasyonları nedeniyle bankalar ve BIST'de sert realizasyonlar yaşandı. Ama sonra BIST günü çok az da olsa artı kapattı.... Devamı »

  • 19.04.2022
    12:38

    Dünya piyasalarında ABD Merkez Bankası FED'in Mayıs ayında faiz artışlarını 50 baz puan ve üstünde yükseltebileceği beklentisi, bilançoları küçültme politikasını başlatma riski bir satış baskısı sebebi olarak karşımızda duruyor. Bu nedenle ABD tahvil f... Devamı »

  • 18.06.2021
    10:17

    Dün TCMB da FED gibi faizleri sabit bıraktı. Önceki metinlerden çıkarttığı sıkı ve kararlı para politikası ifadeleri metne yeniden girdi. Ama yine top çeviren ifadeler var. Bugün bir çok yorumcu bu ifade ne anlama geliyor, TCMB ne demek istedi diye soruyorlar. Yan... Devamı »