Hemen cevap vereyim ki,hayır!
Türk bankacılık sektörü,reformunu 2001 yılında ilk yapan sektördür.Hatta yapılanlar açısından,ABD ve Avrupa bankacılık sektörüne de ışık tutabilecek durumdadırlar.
Türk bankalarının bankacılıkta en önemli kırıter olan sermaye yeterlilik rasyoları oldukça iyidir.
Türk bankalarının dünyada özellikle ABD\'deki gibi türev araçlar sıkıntıları yoktur.Mortgage piyasaları ve kredileri Türkiye\'de daha yeni işlem görmeye başladığından ötürü de,bu yönde de bir batık sorunu yoktur.
Maalesef,tam da dünyanın bankacılık alanında sıkıntı yaşadıgı,güvensizliğin had safhaya ulaştığı,komşumuz Yunanistan\'ın bir çok alanda vergileri arttırdıgı,yatırımcılara vergiler getirdiği bir ortamda,uluslararası fonlara adres olabilmek için güzel bir fırsat dönemi yakalamışken,alakasız bir suni gündem ile \'\'bankacılık sektöründe ABD\'deki gibi reformlar yapabiliriz\'\'denmesi çok gereksiz ve hatalı bir açıklama olmuştur.En kısa zamanda kafalardaki soruları yok edecek açıklamalar yapılmalıdır.
Tam da bankalarımızın karlılığı dünyaya örnek olduğu bir dönemde,\'\'acaba Türk bankalarında da mı sorun var?\'\'sorusunu akıllara getirip,tedirginlik yaratmaki,en son yapılması gereken bir durumdur.
Dünya çapında bir Türk bankası henüz oluşmamıştır.Bırakın Türk bankalarının mevduat toplamalarına yüzdesel sınır koymayı,bilakis bankacılık sektörünün önünün açılması ve uluslararası piyasalardaki ortamdan yararlanıp,yurtdışı banka satın almalarına bile gidilerek,büyük oyuncu olma fırsatını yakalamaları sağlanmalıdır!
Sektörde tedbir olacaksa,O da;ABD finans piyasalarında sorun çıkmasına neden olan asıl problem,türev ve mortgage piyasalarının yapılanmasında kurallar iyi konabilir.Bu sayede gelişmiş batı ekonomilerindeki ortaya çıkmış olan problemlerin ileride bizde de çıkması engellenmiş olur.
Bu açıklama ancak,yeni bankaların kurulması isteniyorsa yapılacak bir açıklamadır.Dikkat edelim bakalım devamında yeni banka izinleri hakkında gelişmeler olacak mı?Eğer böyle bir gelişme olursa,o zaman niyeti daha iyi anlamış oluruz!
Türkiye\'de bir reform olacaksa,asıl reel sektör reformu olmalıdır.Üretimin arttırılmasının,istihdamın arttırılmasının,ara mal üretiminin yapılmasının çareleri aranmalıdır.Bilançoların şeffaflaşması,kayıt dışının azaltılması sağlanmalıdır.İhracatın,ithalatı geçmesinin çareleri aranmalıdır.Finansal kredilerin faizlerinin bırakın beklentilerdeki gibi yeniden artmasını,kalıcı bir şekilde sanayii büyümesini sağlayacak düzede düşmesi sağlanmalıdır!(Yakına bu doğrultuda bir yazım olacak!)
Aydın Eroglu
http://www.borsaanalizci.com