Düşüş Sert Olmuştu, Dönüş Neden Aynı Olmasın!..

03.04.2009 16:01
  •  A 

      İşler düzelmeye başladı mı,haberler birbirini kovalamaya başlıyor.G-20 zirvesinden 1.1 Trilyon dolar’lık ekonomiye kaynak aktarma kararı çikti.
    
     IMF ile görüşmelere başlama konusunda uzlaşi oldu.

     MB’sı faizler düşebilir,dövizden korkmuyoruz dedi.
    
     Halk Bankası Genel Müdürü;’’ilk defa tek haneli kredi kullandırmaya başlayacağız’’dedi.

……………………,diye bu bilgi akışına daha birçok atladığımız ilaveyi yapabiliriz.İşler terse giderken nasıl olumsuz haberler zincir olursa,düzelme başladığında da olumlu haberler birbirini kovalar ve kovalayacak!
   
      Bizim borsadaki hisse fiyatlarının psikolojik sebepten bile önümüzdeki günlerde sert hareketler yapmasını,yükselişin de devam etmesini bekliyorum.
     
     Neden mi?Dışarıdaki panik esnasında,tüm dünyadan çekilen para her yerde sert realizasyonlar yaşatmıştı.Fiyatlar inanılmaz düşmüştü.Hani bazen deriz ya ‘’bu kadar da olmaz,bu fiyata işletmenin fabrikasını kuramazsın’’evet belki doğrudur,birçok hissenin düştüğü fiyatlardan piyasa değerini hesapladığında ortaya çikan değerle bu işletmeleri yeniden kurma imkanı yoktur.Ama yatırımcı kötü piyasada hele bir de panik havası yayıldıysa,bu hesabı yapmaz.Bir an önce parasını elinde görmek ister.Onun için o günün sonrası tufandır.
      Bu kriz bir de asıl yurtdışından tetiklendiği için,bu paniğe yıllardır ellerinde Türk borsasının büyük çogunlugunu taşiyan yabancı fonların satşları da gelmeye başlayınca,işte geçen ay gördüğümüz inanılmaz hisse fiyatlarına şahit olduk.
      Emin olun kriz devam etse ya da ederse bu rakamların da aşağıları görülürdü ya da görülecektir.Çünkü kötü piyasalarda nakit para her zaman insana daha fazla güven hissi uyandırır!    
      Bir de,bazı şeyleri çapraz düşünmek de lazım;düşünün ABD’li bir fon bizim piyasamızda yıllardır taşidığı hisseler bu kriz esnasında 1/3,1/5 fiyatlarına kadar inmiş ama kendi ülkesindeki Citi Bank ya da GM iki yıl önceki 270 kusur milyar dolarlar değerlerinden üç hafta evvel 5-6 milyar dolar değerine inmiş.Oranı bir hesaplayın bakalım hangisi daha çok düşmüş?Eğer ülkesinde alınan kararlara güveniyorsa bizdeki 1/3,1/5 fiyatlarına inmiş hisseleri bile satıp kendi ülkelerindeki 1/50 fiyatlarına inmiş şirketlerde şanslarını deniyor olabilirler!Tabii bir de bu işin portföy yönetimlerindeki ülke oranları kısmı var.Eğer mesela Türkiye fonu fonunuzun içinde çok daha az değer kaybettiyse,diğer fonlar çok daha fazla düştüyse Türkiye için ayrılmış olan yüzdesel dilim sırf bu nedenle bile göreceli olarak limitini aşmış görünür ve fon yöneticileri satışlarla toplamı belirlenmiş olan yüzdenin içine çekerler.

       Her neyse,bunlar detaylar ama bu detaylar piyasalardaki davranışların sebeplerini oluştururlar.İşte şimdi de bana göre hep ısrar ettiğim düzelme başlıyorsa,panik havası içinde artık bunun da altı olmaz dediğimiz fiyatların da altına inmiş olan hisseler,hiçbir bilanço artısı yaşanmadan bile belli bir yüzde (%20-50)yukarı tepki verebilirler.

      Ama eğer benim inandığım gibi gerçekten bu piyasalar dönmeye başladıysa ya da başlıyorsa,işte o zaman da gelen alımlara ‘’ne oluyor’’diyeceğiz.
   
     Çok ciddi yabancı alımları göreceğiz.Hele ki,bu krizden dünya çikarsa Türkiye bir tek bankasını dahi krize sokmadan çiktigi için yıldızı parlayan ülkelerin başinda gelecek ve öncesinden çok daha fazla yatırımcı fonların itibarına mazhar olacak!

     Ayrıca borsacıların hafızası balık hafızasıdır öncekini hemen unutmaya hazırdır!


  • 01.04.2009
    16:05

    Genel yorumlarımda özellikle bir konuya devamlı değiniyorum;borsa da her zaman beklentiler satın alınır,gerçekleşmeler de satılır! Allah’a şükür ki,hem içerisinin,hem de dışarısının neredeyse bir yıldır tüm olumsuz beklentilerine durmadan satış yapt... Devamı »

  • 30.03.2009
    16:10

    Kriz ABD kaynaklı başladı.Asıl düzelme de oradaki doğrularla olacak olduğu için,alınan doğru kararlara da ABD’den başlayayım! Krizin başinda özellikle mortgage piyasalarındaki hasarın boyutu tahmin edilemediğinden müdahale kararları da eksik oldu. Ge&c... Devamı »