Siyasetteki Gerilim Daha da Tırmanacak Gibi!

08.07.2025 09:21
  •  A 

Siyasetteki Gerilimden Tedirginim!
              18 Mart sonrası yaşananlara bakınca, sanki sırayla tüm CHP belediyelerine yönelik operasyonlar  ve gözaltılar sürecek gibi duruyor. Şu anda henüz üzerine gidilmemiş belediye varsa, bir süre sonra onlarda da incelemeler, gözaltılar olacakmış gibi bir algı oluştu bende. Bu tablo eylül'e ertelenen kurultay davası için de tedirginlik yaratıyor. Bu nedenle bu gidişe karşılık CHP yönetiminden de karşı hamle, tedbir gelebilir. Nedir bu? Dün yazdım, milletvekilleri toplu istifa edip seçimi zorlayabilirler. Ama bu istifalar meclis tarafından kabul edilirse geçerli olur. 

Her seçim döneminde sadece bir kez meclis çoğunluğunun %5'i ve üzerinde istifa, ölüm, hastalık vs gibi sebeplerle eksilme olursa, ara seçimle bu eksik milletvekillerinin tamamlanmasına gidilebilir. Yani yapılan-yapılacak olan ara seçimdir, genel seçim değil. Bu nedenle güncel tabloda CHP milletvekillerini istifa ettirerek sine-i millete gidiyorum derse, bana göre zaten iktidar buna genel seçim talebi ile olur vermeyeceği için, eğer istifalar meclis genel kurulunda kabul edilirse bir ara seçim kararı verilebilir. Ama bu ara seçimde sadece ölüm, hastalık, istifa nedeniyle boşalmış olan milletvekillikleri için seçim yapılmış olur. Diğer millet vekilleri yerinde durur. Bu durumda şöyle bir risk vardır! İstifa ile ara seçimi zorlayan parti, ara seçimde istifa ettirdiği milletvekilliklerinin hepsini geri kazanamayıp, bazılarını diğer partilere kaptırabilir. Yani genel seçime götürmeyi başaramaz da sadece ara seçim yapılacak olursa meclisteki sandalye sayısı daha da düşebilir. 

İşte bu risk nedeniyle, geçmişte siyasi hayatta sine-i millet söylemleri birçok kez yapılmış ama hiç uygulanmamıştır. Ama tüm muhalefet siyasi gidişte, demokrasi ve rejimde risk var diyerek, tümden istifa edip muhalefet olarak meclisten çekiliyorum derse, bu siyaset tarihimizde bir ilk olur. Böyle bir tablo ile genel seçime çağrı iktidar tarafından kabul edilmek durumunda kalınabilir. Eğer muhalefetsiz bir meclis kalması halinde iktidar genel seçim çağrısını kabul etmezse, bu tablo yerli-yabancı tüm çevrelerin ülkeye bakışını ciddi olumsuz etkileyeceği için, kurlarda, faizlerde, dış ilişkilerde, her türlü finansal, ekonomik, siyasi yaşamda olumsuz etki yaratır. Sermaye çıkışlarına, yatırım kararlarının ertelenmesine velhasıl siyasi ve ekonomik bir kaosa neden olur. Bu ortamda çalışmak tüm iktidarları zorlar.

Ama sine-i millet kararı muhalefet için de alınması çok zor, riskli bir karardır. Tüm muhalefet tarafından alınmadığı takdirde karşılıksız kalıp, sadece ara seçim yapılırsa mevcut vekil sayısı da düşebilir. Ayrıca böyle bir karar sonrası olası sosyal eylemler, grevler dahil çok farklı toplumsal tepkiler görülmeye başlanır. Böyle bir tablonun farklı riskleri de sözkonusudur. 

Evet işte bu zorluk nedeniyle muhtemelen yaşadığımız gelişmeler yüzünden sine-i millet sözlerini daha çok duymaya başlayabiliriz. Ama uygulaması gördüğünüz gibi dediğim nedenlerle zordur. Bu nedenle iktidarlar tarafından da çok dikkate alınmaz. 

Ama sadece bir partinin belediyelerine yönelik şekilde belediye baskınları, denetimleri, gözaltıları sürmeye devam ederse, ilgili parti bir tepki vermek zorunda kalacaktır. Bu tepkinin diğer bir yansıması da seçmenleri, halkı sokağa davet, iş çevrelerine bir takım eylem çağrıları da olabilir ki, geçmiş siyasi tarihimizde örneklerini çokça gördük. Bu durum da toplumsal gerilimlere neden olacak bir gelişmedir. Bu durum siyasiler tarafından göze alınabilir mi bilemiyorum.

Paçamızdan Çekmeyelim!
              Yaşadığımız siyasi gerilimler olmasa, yine işler olumluya gidecek bir döneme giriyorduk. Enflasyon ve CDS'ler düşüyor. Bu ortamda 24 Temmuz toplansında TCMB faiz indirim sürecini başlatabilir. En az 250-300 puanlık bir indirimle bu süreç başlayacaktır diye bekliyorum. Sonrasındaki topantılarda benzer faiz indirim kararlarının devamını bekliyorum. Bu süreç kredi ve mevduat faizlerini düşüreceği için ekonomide rahatlama başlatacak, iflas ve konkordatolar azalacak, büyümeye olumlu yansıyacak, faizlerin düşmesi ile borsaya ilgi yeniden artacaktır diye bekliyorum. 

Ama siyasi gerilimleri tırmandırırsak bu beklentilerim yine sekteye uğrayabilir. Bu hiç istemeyeceğimiz bir süreç olur. Zaten neredeyse bir yıldır türlü gelişmeler yüzünden borsa yatırımcısı kayıpta bekliyordu. Tam işler düzelirken umarım yine işleri zora sokmayız.

Şu an için yaşanan yükselişte üst direnç olarak gördüğüm 10378 seviyesinden olmasını beklediğim teknik bir düzeltme. Alt desteklerinin ilk kademeleri 10100 - 10045 - 9940 seviyeleri. Bir alt düzeltme destekleri ise 9830 ve 9771 seviyelerinde bulunuyor. Faiz indirim sürecinin başlaması bana göre çok güçlü olduğu için, düzeltme ilk destek gurubu ile sınırlı kalabilir. Hatta ilk destek seviyelerinin bile alt rakamları görülmeyebilir. Umarım bu tabloyu kendi kendimize bozacak krizleri yaratmaz ve yaşatmayız. 

Dışarıda Trump'ın tarifeleri, içeride bu gelişmeler nedeniyle ben temkinli izlemedeyim. Gördüklerimi daha ziyade yine seans esnasında paylaşmayı düşünüyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 07.07.2025
    09:25

    Irak'ta Pençe-Kilit Harekat Bölgesinde bir mağarada 2022'de şehit olan üstteğmen Nuri Melih Bozkurt'un naaşını ararken 19 askerimiz metan gazına maruz kaldı. Askerlerimizin sekizi vefat ederken, diğerlerinin tedavileri sürüyor. Aziz şehitlerimize Allah'tan ... Devamı »

  • 04.07.2025
    09:06

    Dün açıklanan tüfe verisi tüm beklentilerin altında kalarak aylık %1.37, yıllık %35.05 geldi. Haziran ayında İsrail-İran savaşı nedeniyle artan petrol fiyatlarının bir etkisi olmadığını görüyoruz. Gelen veri sonrası TCMB'nın temmuz toplantısından en az 250-300 pua... Devamı »

  • 03.07.2025
    09:01

    Bugün haziran ayı enflasyon verileri açıklanacak. %1.45 ve altında tüfe açıklanması bekleniyor. Beklenti ve altında bir veri gelmesi halinde TCMB'nın temmuz toplantısında faiz indirimini başlatmasını bekliyorum. Ağustos PPK toplantısı yok. Sonrasında üç toplan... Devamı »

  • 02.07.2025
    09:28

    18 Mart 10872 seviyesinden başlayan siyasi ve yargı gerilimleri sonrası sert kayıplar yaşamı olan borsamız, nihayet güçlü toparlanma tepkileri veriyor. İran-İsrail savaşının durması, CHP Kurultay davasının ertelenme kararı bu toparlanmanın hızlanmasına destek oldu. Parite 1.18'e... Devamı »

  • 01.07.2025
    09:28

    CHP'nin kurultayının iptali için açılan dava dün görülen duruşmada 8 Eylül tarihine ertelenince, BIST'de büyük bir yükseliş coşkusu yaşandı. BIST %5.78 ile son iki yılın en büyük yükselişini yaparak 9948 seviyesinden kapandı. ... Devamı »