Trump'ın ülkelere farklı oranlarla ama her alanda ve dünyada tek bir ülke hariç tüm ülkere açıkladığı yeni tarifelerden ilk anda en olumsuz etkilenen ABD borsaları oldu. Bir günlük kayıpları 2 Trilyon Dolar'ı buldu. Ki, şu an bulundukları seviyeleri destek yapamamaları durumunda yeni düşüşler de yaşama riskleri teknik olarak sürüyor. Ama dediğim gibi, mevcut seviyeler aynı zamanda ciddi destekler. Bakalım tutunup toparlanabilecekler mi göreceğiz. Gün içinde son teknik görünümlerini DD Tablomuzda paylaşacağım.
En başından beri uyarıyorum, Trump tarifeleri dünya ticaret maliyetlerini arttıracak. Şimdi muhtemelen karşı misillemelerin de geldiğini duyacağız. Enflasyonist bir baskı yaratacak. Küresel büyüme ve talepte daralma ortaya çıkacak. ABD için de resesyon riski daha da artacaktır. Ama konu resesyon ile sınırlı kalırsa, bu takdirde FED, enflasyona bakmadan yine de faiz indirimi yapmak zorunda kalabilir. Ama olası enflasyon artışları aynı zamanda durgunlukla birlikte yaşanırsa, yani stagflasyon ortaya çıkacak olursa, bu durumda da FED yine faiz indirimi yapabilir mi, yoksa enflasyon mücadelesine öncelik verip, indirim beklenen ortamda faiz artışlarını mı konuşur bunları yaşayıp göreceğiz. Ama bu riskin de olduğunu söylemek istiyorum.
Düz mantıkla Trump ithalat aynı şekilde sürerse bundan çok ciddi vergi geliri alacağını ve ekonomiye can suyu getireceğini düşünüyor. Yok eğer vergiler rahatsız edip, yatırımlar ABD'ye gelirse ki, diğer ana amaçlardan da birisi zaten bu. Bu durumda ithal edilen birçük ürünün ABD'de üretim yatırımları artacak. İlk anda enflasyon yaşansa da, yatırımların devreye girmesi sonrası istihdam ve üretim artarken, ithalat düşecek, sonrasında da enflasyon kalıcı düşmeye başlayacak beklentisi mantıksız değil. Ama ilk evresi bir yılın üzerinde bir süreyi alır. Bakalım ilk andaki enflasyonist baskıyı nasıl yenecekler? Yoksa ABD borsalarında yaşanan sert kayıplar daha da artar ve vergilere misillemeler gelirse tarifelerde geri adım atıldığını mı görürüz, yoksa Trump'ın gerilimi NATO gibi diğer alanlara da mı taşıdığını görürüz? Yaşayıp göreceğiz.
BIST TÜFE'ye Tutunamadı!
Dün mart ayı tüfe açıklandı. Beklentiler aylık %2.90 iken, yine beklentilerin altında %2.46 oranında bir aylık tüfe açıklandı. TCMB'nın kur atağını baskılayıp, kurlardaki yükselişi sınırlaması enflasyon etkisini düşürmüş görülüyor. Yıllık enflasyon da %38.10 oldu. Kurlarda yeni bir atak görülmez, yargı ve siyasi alandaki gerilimlerin daha da arttığını görmezsek sonraki aylar için de en azından yıllık enflasyonda düşüş sürmeye devam eder. Bu tabloda TCMB faiz indirimini yine de düşünebilir.
İmamoğlu ve CHP için yeni sürprizler ve gerilimler beklentileri ve piyasaları olumsuz etkiler. Bizler bu konularda daha neler yaşanacağı bilgisine maalesef sahip olmadığımız için, beklentilerimizde de belirsizlikler oluyor. Trump'ın vergilerinde bize düşen %10'luk pay kötünün iyisi olarak görülebilir.
Siyasi ve yargı alanında yaşadığımız gerilimler %39.25'lere çıkmış olan yabancı takasının yeniden %36.25 seviyesine inmesine neden oldu. Yabancı yatırımcı kur ve tahvil faizlerinin artışından endişelenip her ikisinde de satışa geçti. Ülke risk primi de 250 puan altındayken, şu an 311 puan seviyelerinde bulunuyor. Eğer siyasi alanda yeni gerilimler yaşayacak olursak, kur, faiz, risk primi, enflasyon artışı sürerken, yabancı ve yerliden ek satışlar gelmesi şaşırtıcı olmaz. Umarım alınacak kararların ülke maliyeti de göz öünde tutulur!
Teknik olarak BIST için 9400 seviyesinin üstünde kalmak çok önemli. Öncelik bunu başarmak, sonra da 9800 direncini geçmek. 9400 üstünde kalır, sonrasında da 9800 seviyesini geçebilirse, bu takdirde 10060-10090 civarındaki bollinger direncine doğru yükseliş gelebilir. Bu esnada birçok hisse de kayıplarını telafi ederler. Ama 9400 altına iner, üstünde tutunamazsa, 9000 ve 8600 seviyelerine doğru yeniden satışlar artabilir.
Ben hem BIST'i, hem de özellikle açık öngörülerdeki hisseleri gayet iskontolu görüyorum. Bu nedenle hissede kalanların satıp çıkmalarının yanlış olacağı görüşündeyim. Gerekirse hisselerini arsa almış gibi bir süre unutmaları doğru olur diyorum. Ama yeni alımlar için de yukarıdaki belirsizlik ve riskler var. Olası riskleri göze alanlar alım yapabilirler. Ben uygun gördüğüm zamanlarda yeni öngörülerimi yapmaya devam edeceğim. Ama zaten açık öngörülerdeki hisseler sizlere referans olacaktır. İlle de yeni öngörümü beklemek istemeyenler açık öngörüleri dikkate alabilirler.
Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_