Trump İmzayı Attı!

23.12.2019 09:40
  •  A 

ABD Başkanı Trump Savunma Bütçesini imzaladı. İçerisinde Türkiye'ye çeşitli yaptırımları da kapsadığı için bizim için önemli ve olumsuz bir gelişme. Fakat imzanın bu kısmı beklenti dahilinde olduğu için sert bir tepki yaratmış değil. Bakınca CDS'lerimiz 280 seviyelerine indi. BİST ise korkusunu yaşadığım kar satışlarını seans içinde yapıp, yeniden yükseliş yönünde kapanışlar yapmaya devam ediyor. 

Ama ben yine de teknik manada tedirginliklerimi dile getirmek istiyorum! BIST Mali endeks grafiğinde parabolic sar satış yönüne dönmüş. BİST100'de de eğer 110.768 seviyesi görülecek olursa, parabolicler satış sinyali verecek. Hal böyle iken, ben çok rahat olamıyorum. Zaten olası yaptırım gerilimi nedeniyle olası kar satışlarından çekindiğimi biliyorsunuz. Buna bir de boru hatlarımızdan ikisi de dahil, yaptırımlar gündeme gelmişken bu tedirginliğimi atamıyorum.

Yarın yabancılar için noel tatili başlayacak. Bu nedenle düşük hacimli bir hafta yaşayacağız. Ama yabancıların azalacağı günlerde yerliler bunu BIST'i yüksek tutmak için kullanır mı bilemiyorum. Ben bakalım Trump yaptırımlar konusunda nasıl bir çıkış yaratacak onu görmek istiyorum. Çıkış yolu bulursak, zaten BİST için ciddi bir yükseliş senesine başlayacağımız beklentimi biliyorsunuz. Ama ABD yaptırımları ve Doğu Akdeniz gerilimleri nedeniyle Rusya'dan şimdi de SU-35 ve SU-57 alımına kalkarsak gerilimlerimiz artarak devam edecektir. Buna bir de Libya'ya asker gönderme ve olası bir Hafter güçleri ile çatışma riskimiz sözkonusu olursa, biz de dert bitmeyecek gibi duruyor. 

Suriye'de ise yine bir göç dalgası ile karşı karşıyayız. Esad güçlerinin bombaları nedeniyle sınırlarımızda yeni yığılmalar başladı. İşin ayrı bir sıkıntısı ise, Esad'ın bunu Rusya'nın desteği ile yapıyor olması! Yani bir tarafta ABD'ye karşı ilişkilerimizi arttırdığımız Rusya var. Ama aynı Rusya, Doğu Akdeniz, Suriye ve Libya konusunda karşımızda yer alıyor. Çok denklemli bir sorunlar yumağını çözmeye çalışıyoruz. Umarım en kısa zamanda önümüzü görebiliriz.

Böyle bir ortamda hepinize bol kazançlı bir hafta diliyorum. En azından zarar etmeden kapatacağınız bir hafta olması bile çok önemli olacaktır.

İyi seanslar


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 20.12.2019
    08:59

    ABD borsaları Trump'ın azil konusunu kafaya takmıyor. Hergün yeni bir rekor yaşıyorlar. Dün de ABD Maliye Bakanı Steven Mnuchin; ''Çin ile anlaşma yazıya dökülmüş durumda. Ocak Başında imzalar atılabilir!'' açıklamasında bulununca borsalar y... Devamı »

  • 19.12.2019
    09:11

    ABD Temsilciler Meclisi Trump'ın azli yönünde karar aldı. Şimdi Yüce Divan görevi ile konu 6 Ocak'ta Senato'ya gelecek. Ben Senato'da bu kararın düşeceğini ve geçmeyeceğini düşünüyorum. Bizim için önemli olan gelişme ise... Devamı »

  • 18.12.2019
    09:22

    ABD Senatosu, Türkiye'ye yaptırımları da içeren 2020 Ulusal Savunma Yetki Yasasını kabul etti. İçerisinde Türkiye ile ilgili S-400 nedeniyle F-35 programından çıkartılması, Kuzey Akım 2 ve Türk Akımı boru hatları nedeniyle de yaptırım uygulanması kararları var... Devamı »

  • 17.12.2019
    09:31

    Evet, bu kesin. Çünkü her türlü çekindiğimiz riske rağmen, kısa bir düzeltme sonrası yeniden yön yukarı dönüyor. Yükselişe kısmen de olsa bankalar da iştirak edince hemen 111.900'lere geldik. Aslında yazıp, söylediklerimize bakınca ... Devamı »

  • 16.12.2019
    09:35

    Eğer tekniklere bakacaksak, 105.930 seviyesinin üzerinde hızla 110.500 - 111.973 - 113.524 - 115.000 diye yüselişler yaşanmasını bekliyordum. Bunun 111.973'e kadar olan kısmı gerçekleşti. Ama cuma günü bu dirençten ciddi kar satışları yaşadık. Eğer 110.000 ü... Devamı »