ABD Borsaları Rekorlara Devam Ediyor!

20.12.2019 08:59
  •  A 

ABD borsaları Trump'ın azil konusunu kafaya takmıyor. Hergün yeni bir rekor yaşıyorlar. Dün de ABD Maliye Bakanı Steven Mnuchin; ''Çin ile anlaşma yazıya dökülmüş durumda. Ocak Başında imzalar atılabilir!'' açıklamasında bulununca borsalar yeni rekorlar kırmış oldular. AB borsalarında ise farklı görüntüler var. Yükselenler daha çok olmasına rağmen, Almanya Dax ise düzeltmeye devam ederek 13.140 seviyesine kadar inip, sonrasında 13.211'e kadar toparlanma yaşadı. 

Gelişmiş ülke ekonomilerinde ABD dışında sorun var. AB ülkelerinde ciddi büyümede düşüş ve resesyon sorunları halen sürüyor. Bu nedenle de faizler sıfırlarda ve heryerde bol likidite var. Durum böyle iken peki şirketleri karlı olabilir mi? Ya da AB ülkelerindeki şirketlerin işleri gayet iyi olsa, faizler sıfır düzeylerinde ve bu kadar bol likidite olur muydu? Demek ki borsalardaki rekorlar önemli bir çelişki ve risktir! Faiz olmamasına rağmen yatırım ve tüketim talebi olmayan paralar kendine borsaları liman yapmış durumda. Bu nedenle de ekonomik görüntülerin tam tersi borsa rekorları görülüyor. İşte ben bu durumun 2020 için çok büyük bir borsa riskine neden olacağı görüşündeyim!

ABD Çin ile imzaları attığında bu beklenti ile pozitif etkilenmeye devam eden başta ABD borsaları olmak üzere gelişmiş borsalarda çok ciddi bir kar satışı dönemi başlamasını bekliyorum. Ticaret anlaşmaları sonrasında ülkeler arasında ticarette artış başlayıp, ticari rakamlar normale dönmeye başlayınca, büyüme oranlarında da pozitif etkiler görülecektir. Bunun yaşanması demek, negatif veya sıfır olan faiz politikasının sonuna gelindiği demek olacaktır. Faizlerde olası artış sinyali geldiğinde, borsalara kaçmış olan paralardan ciddi çıkışlar görülebilir. Bu durum dünya için gelişmiş borsalardan kaynaklanacak kar satışlarına neden olacaktır. Ama gelişmekte olan ve göreceli düşük kalan borsalar ise, bu durumdan ilk anda olumsuz etkilense de sonrasında pozitif etkileneceklerdir diye düşünüyorum. 

Bu pozitif etkinin en iyi yansıyabileceği borsalardan birisi BİST'tir. Lakin BİST olarak önümüzde olmazsa olmaz bir ABD ile ilişkiler gerilimi var. Bu gerilim adım adım büyük bir krize doğru ilerliyor. Trump bu krize gidişi vetolarıyla kontrol altına alır ve krizi potitif ortama dönüştürecek ticaret anlaşmalarının önünü açarsa, BİST 2020'nin en ciddi yükseliş gösterecek borsalarının başında yer alır.

Ama şu an için ben BİST'de ABD kaynaklı riskler nedeniyle bir düzeltme ve kar satışlarının gelmesini bekliyorum. Mali Endeks 130.300 seviyesini, BİST 110.190 seviyelerini görecek olursa teknik olarak parabol denen parametre satış yönüne döner ve satışların artmasına ve düzeltmenin derinleşmesine neden olur. 

BİST şu ana kadar çok ciddi bir direnç göstererek olası düşüşe direniyor ve düşmüyor. Bu gayet güzel bir durum. Ama bunun çok sürmeyeceğinden çekiniyorum. Tekrar ediyorum, konu sadece BİST ve Türkiye olsa ben çok pozitif beklentilere sahibim. Ama ABD yaptırımlarındaki gidiş ilişkileri bir anda gerecek gelişmelere doğru yön alıyor diye gördüğümden bu çekincelerime sahibim.

Umarım ben gereksiz korku yaşıyor olayım. Ama dikkat çektiğim riskler nedeniyle açık öngörülerdeki gerçekleşmelerde kazançların cebe konmasını ve olası düşüşler halinde destekler kırılınca da stoplossların yapılmasını doğru buluyorum.

Hepinize bol kazançlar ve iyi bir hafa sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 19.12.2019
    09:11

    ABD Temsilciler Meclisi Trump'ın azli yönünde karar aldı. Şimdi Yüce Divan görevi ile konu 6 Ocak'ta Senato'ya gelecek. Ben Senato'da bu kararın düşeceğini ve geçmeyeceğini düşünüyorum. Bizim için önemli olan gelişme ise... Devamı »

  • 18.12.2019
    09:22

    ABD Senatosu, Türkiye'ye yaptırımları da içeren 2020 Ulusal Savunma Yetki Yasasını kabul etti. İçerisinde Türkiye ile ilgili S-400 nedeniyle F-35 programından çıkartılması, Kuzey Akım 2 ve Türk Akımı boru hatları nedeniyle de yaptırım uygulanması kararları var... Devamı »

  • 17.12.2019
    09:31

    Evet, bu kesin. Çünkü her türlü çekindiğimiz riske rağmen, kısa bir düzeltme sonrası yeniden yön yukarı dönüyor. Yükselişe kısmen de olsa bankalar da iştirak edince hemen 111.900'lere geldik. Aslında yazıp, söylediklerimize bakınca ... Devamı »

  • 16.12.2019
    09:35

    Eğer tekniklere bakacaksak, 105.930 seviyesinin üzerinde hızla 110.500 - 111.973 - 113.524 - 115.000 diye yüselişler yaşanmasını bekliyordum. Bunun 111.973'e kadar olan kısmı gerçekleşti. Ama cuma günü bu dirençten ciddi kar satışları yaşadık. Eğer 110.000 ü... Devamı »

  • 13.12.2019
    09:16

    Düne ait beklenti yazımda ''Yaptırım Riski Mi, Faiz İndirimi Mi?'' diye başlık atmış ve sorunun cevabı piyasaların yönünü belirleyecek demiştim. Ben minimum 150-200 baz puanlık bir faiz indirimi yapılmasını beklediğimi yazmıştım. Haklı çıktım. 14.00'tek... Devamı »