Sıkıntılı Bir Hafta Bitiyor!

24.05.2019 09:00
  •  A 

Hacimsiz ama düşüşlerle bir hafta yaşadık ve haftanın son günündeyiz. Ama önümüzdeki hafta umutlanmamız için teknik olarak 87.399 - 88.530 dirençlerinin üstüne çıkmamız lazım. Yoksa dün yaşanan kısmi toparlanma sınırlı kalır, yine satış baskılarını yaşamaya başlarız.

Piyasalar için önemli belirsizliklerin en sıkıntılı ve yakın olanı, ABD ile öncelikli S-400 gerilimi başta diğer sorunlu ilişkilerimizin akıbeti olacaktır. Bu arada bu sorunlar yaklaşırken, farkettirmeden yeni ama o da ciddi riskler içeren bir sorun daha ortaya çıkmaya başladı! O da Akdeniz'deki doğalgaz aramalarından kaynaklanabilecek ani gerilimler olabilir. Çünkü nedense Rum kesimi Fransa'ya askeri üs vermeyi konuşmaya ve birçok ülke ile bir takım askeri ve doğalgaz arama anlaşmaları yapmaya başladı. İngilizler Rum kesimindeki askeri üslerine 120 civarında F35 dahil yeni uçak takviyesi yapma kararı aldı. Bir kısım uçaklarını da üssüne yolladı. Mısır ve İsrail de Rumlarla anlaşmalar yaptılar. 

Kısacası o ki, eğer S-400 konusunda uzlaşma yolu bulamazsak, bu sorunu bahane edecek ABD, diğer bir çok konuda karşımıza çıkacak gibi görünüyor. Yani sıkıntılı diğer sorunlara da hazırlıklı olun. Ya sorunlar S-400 ile başlayıp hızla çözülmeye başlayacak. Ya da S-400 ile ateşlenip arka arkaya diğer alanlara da sıçrayan bir yangına dönüşecek. Biz de bu esnada bir seçime gidiyoruz. Bu ortamda BİST ne kadar toparlanabilecek göreceğiz. 

Bu arada ABD ve AB borsalarında düşüşler yaşanıyor. Destek-direnç tablomuzda paylaştığım destekleri kırmaları halinde, gelişmiş borsalardaki kayıplar daha da artabilir. Bu satışlar da BİST'e satış baskısı yaratabilir. Onlarla yükselmedik ama onlarla düşüşe devam edebiliriz. 

Temel analiz olarak F/K ve PD/DD oranlarına göre çok ciddi düşük fiyatlanıyoruz. Bu durum ekstra düşüşlere mani değil. Ama yükseliş için de en küçük pozitif bir gelişme ciddi alım tepkileri yaratabilir. Lakin yine de ABD ile ilişkilerde rahatlama olacak olsa da, ayrıca iç piyasamız için çok önemli olan bir de seçim ayına girmek üzereyiz. 23 Haziran seçim sonuçları da piyasalarımızı etkileyecek gelişmelere açık olacaktır. 

Hisse bazlı hareketlerin esas olacağı bir dönemdeyiz. Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 23.05.2019
    10:00

    Maalesef kaç zamandır benden şimdiye kadar alışık olmadığınız olumsuz yazılar görüyorsunuz. Yine iyi birşeyler söyleyemiyorum. Her yerde rekorlar kırıyoruz! Ama olumsuz yönde. Ülke cds'lerimiz 500 üzerinde. Dünyanın Dolar'a karşı dün en ç... Devamı »

  • 22.05.2019
    09:27

    Maalesef borsa kan kaybetmeye devam ediyor. Çünkü ülkelerin borsaları ülke ve ekonomi ile ilgili algılar ve güven ne kadar yüksek ise o kadar primli, ya da algılar ve güven ne kadar kötü ise o kadar iskontolu işlem görürler. Çü... Devamı »

  • 20.05.2019
    09:22

    ABD ile S-400 sorunu sürüyor. İran ile Suudi Arabistan ve ABD'nin gerilimi sürüyor. Ekonomik sıkıntılar ve kur baskısı devam ediyor. Seçim gerilimi de kaldığı yerde duruyor. Kısacası yeni bir haftaya başlarken, neredeyse tüm risklerimiz varlığını koruyor. Teknik o... Devamı »

  • 17.05.2019
    09:06

    Zaten uzun zamandır yazıyoruz, bir çok riskimiz var diye. ABD ile S-400, Zarrab, Halkbank ve Suriye'deki bir takım gerilimler. AB ile Türkiye raporu vs. dahil, müzakereler kapsamında bir çok sorun. Akdeniz'de gaz arama ile ilgili olası riskler. Bölgesel olarak İr... Devamı »

  • 16.05.2019
    08:58

    Maalesef bu sorunun cevabı henüz belli değil. Gördüğünüz gibi, S-400'ler ile ilgili olumlu bir haber çıktı diye bir anda yükselen borsa, bir gün sonra aynı hızla aldığını geri verebiliyor. Dün de benzer durum yaşandı. S-400 erteleme haberi yetkili a... Devamı »