İyi Birşeyler Söylemek İsterdim!

23.05.2019 10:00
  •  A 

Maalesef kaç zamandır benden şimdiye kadar alışık olmadığınız olumsuz yazılar görüyorsunuz. Yine iyi birşeyler söyleyemiyorum. Her yerde rekorlar kırıyoruz! Ama olumsuz yönde. Ülke cds'lerimiz 500 üzerinde. Dünyanın Dolar'a karşı dün en çok değer kaybeden parasıyız ki, diğer gelişmekte olan ülkelerle ilgisi yok. Borsamız destek tutmuyor. ABD ile gerilimler artarak sürüyor.

Dün açıklanan gerekçeli kararda mualif oy kullanan YSK başkanının şerh maddelerinin hepsi demokrasimizin geldiği yer açısından üzücü görüntü veriyor. 7 Asil üyelerin olmadığı ortamda yedeklerin oylarına başvurulur denen YSK'da yedek üyelerin oylarıyla 7/4 seçim yenilenmesi kararı çıkmıştı. YSK başkanının şerh maddeleri iç siyasetteki gerilimi daha da sertleştirmesini bekliyorum.

İki yıl evvel sayın cumhurbaşkanımız Anayasa Mahkemesi'nin beğenmediği kararı için, saygı duymuyorum, uymuyorum da diyordu. Bugün ise herkes yargı kararlarına saygı duymalı diyor. Neye inanalım bilemedim! Maalesef nereden baksanız olmaması gereken bir ortama gitmeye devam ediyoruz. İşte bu durumun yansımaları da her alanda görülüyor. 

Kısacası ucuz olsak da düşmeye devam ediyoruz. Çünkü güven tamamen kayboluyor Güven ile ilgili yazılarımı biliyorsunuz. Maalesef her kararda güven kaybını daha da arttırıyoruz. İçeride hal böyle iken karşı karşıya kaldığımız dış sorunlar yabancının da yerlinin de piyasalarımızdan daha da uzaklaşmasına neden oluyor. 

Tekrar ediyorum. Hisseler çok düşük değerlemelere tabi oldukları için, arada herhangi bir sektör ya da hissede aniden alımları da göreceğiz. Ana ortaklar, ya da yüksek mal taşıyan fonlar riskleri bilseler de, bu fiyatları çok düşük bulacakları için bir anda yüklü alımlar yapabilirler. Ama sonra devamını getirmeyecekleri için yeniden düşüşler sürebilir.

Unutun, evet borsayı bir süre unutup iç-dış siyasi gelişmelere odaklanın. Uzlaşma haberleri pozitif, yaptırım haberleri negatif etkiler yaratacaktır.

Sağlığınıza dikkat edin. İşler düzelince bu günleri de unutacağız. Ama artık herkes tüm bu olanların nedenlerini iyice gözlemlemeli. Futbol takımı tutar gibi siyasi parti tercihleri, medyada yaratılan algılara inanmanın getirdiği ortamı yaşıyoruz. Umarım herkes günü gelince oyunun kıymetini iyice anlar ve demokrasiye sahip çıkarak, ehil elleri tercih eder.

İyi seanslar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 22.05.2019
    09:27

    Maalesef borsa kan kaybetmeye devam ediyor. Çünkü ülkelerin borsaları ülke ve ekonomi ile ilgili algılar ve güven ne kadar yüksek ise o kadar primli, ya da algılar ve güven ne kadar kötü ise o kadar iskontolu işlem görürler. Çü... Devamı »

  • 20.05.2019
    09:22

    ABD ile S-400 sorunu sürüyor. İran ile Suudi Arabistan ve ABD'nin gerilimi sürüyor. Ekonomik sıkıntılar ve kur baskısı devam ediyor. Seçim gerilimi de kaldığı yerde duruyor. Kısacası yeni bir haftaya başlarken, neredeyse tüm risklerimiz varlığını koruyor. Teknik o... Devamı »

  • 17.05.2019
    09:06

    Zaten uzun zamandır yazıyoruz, bir çok riskimiz var diye. ABD ile S-400, Zarrab, Halkbank ve Suriye'deki bir takım gerilimler. AB ile Türkiye raporu vs. dahil, müzakereler kapsamında bir çok sorun. Akdeniz'de gaz arama ile ilgili olası riskler. Bölgesel olarak İr... Devamı »

  • 16.05.2019
    08:58

    Maalesef bu sorunun cevabı henüz belli değil. Gördüğünüz gibi, S-400'ler ile ilgili olumlu bir haber çıktı diye bir anda yükselen borsa, bir gün sonra aynı hızla aldığını geri verebiliyor. Dün de benzer durum yaşandı. S-400 erteleme haberi yetkili a... Devamı »

  • 15.05.2019
    09:38

    Alman medyasında geçen S-400 tesliminin 2020 yılına erteleneceği habeleri piyasada olumlu etki yaratmış durumda. Olur mu, olur. Çünkü ekonomik gidişte bu sıkıntılar varken, bir de ABD'den yaptırımlar gelecek olursa, iktidar için tam da seçim öncesinde c... Devamı »