Zarrab İlk İfadesini Verdi!

30.11.2017 09:59
  •  A 

Piyasaları uzun süredir geren Zarrab konusu dün kısmen netleşmeye başladı. Halkbank Gn.Müd. yrd'nın yargılanması sürecine geçildi. Zarrab ilk ifadesini dün verdi. İlk ifadede bankalarımızın ve eski bazı bakanlarımızın adı geçiyor ki, zaten bu isimleri hepiniz biliyorsunuz. Zarrab'ın ifadesi bugün de sürecek. Daha kimler çıkacak duyacağız. 

Bu dava ABD'nin, hatta tam ABD demek de doğru olmayabilir. CIA ve Pentagon'un ilk anda Suriye-Irak üzerinde kurmak istediği Kürt devletini engelleyen Türkiye'ye siyasi fatura kesme amacı taşıyor. Faturayı siyasi kesemezse, en azından ekonomik yara vereyim diye bir çaba var. Ama diğer taraftan ABD başkanı Trump tam olarak aynı fikirde olmayabilir. Bu nedenle CIA ve Pentagon'u telaffuz ettim. Yani anlayacağınız ABD'nin derin devleti hem bize, hem de kendi içinde başkan Trump'a diş gösteriyor. Bakalım bu iç zıtlaşmaları nereye kadar sürecek göreceğiz. 

ABD'nin bizi sıkıştırma çabasının karşılığında biz de Afrin'de karşı bir hamle ile ABD'yi zora sokmaya kalkabiliriz. Yani herkes bir santranç oynuyor. Elini güçlendirip sonra pazarlığa oturacaklar. Bakalım kim daha güçlü çıkacak göreceğiz. Ama tabii Afrin'e girmemiz halinde uzun süredir binlerce tır silah ile desteklenen PYD yani PKK ile sert bir çatışma içine de girme riskimiz büyük. Bu bizi korkutacak bir durum değil. Lakin ciddi şehit vermek riskimiz var. Umarım bunlar yaşanmaz. Yoksa Türk ordusu Suriyede istediği kadar destek alsın çapulçu bir PKK'yı darmadağın eder. Aldıkları silahları bile bırakıp kaçmak durumunda kalırlar. Tabii PKK görünümünde Pentagon güçleri ile çatışacak olursak, o zaman işin rengi ve ciddiyeti çok daha fazla olur. 

Türkiye hiç yılmadan ABD'nin Suriye üzerinde terörist gruplara destek verdiğini tüm uluslar arası platformlarda gündeme taşımalıdır. Sonuçta ABD içinde de farklı siyasi görüşler ve kamuoyu gücü var. Trump'ın da ortadoğu'da yapılanları tasvip etmediği açıklamalarını görüyoruz. Kimbilir belki de ABD'nin derin devletinin temizlenmesine katkımız olur. 

Dün başlayan dava süreci bir süre gündemimizi gerecektir. BİST iskontolu olduğu için zaman zaman yükseliş tepkileri göreceğiz. Zaman zaman da gelecek açıklamalardan ötürü bir anda sert satışlarla karşılaşabiliriz. Bu ortamda mümkün olduğunca az hasarla doğru paylaşımlar yapmaya çalışacağım. Umarım bu süreci çok kısa zamanda ve karla atlatırız. 

Ama şimdilik daha yeni başlayan bir gergin döneme girdiğimizi biliniz.

Ekim Ticaret Açığı Açıklanacak!
           Beklenti -7.4 Milyar $. Önceki; -8,14 Milyar $. Rakamın etkisi geçici olur. Bizim için en önemli gündem ABD'deki dava süreci olacaktır.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 29.11.2017
    09:36

    Maalesef uzun süredir çok önemli bir risk olduğuna dikkat çektiğimiz Zarrab konusu karşımıza geldi. Zarrab'ın itirafçı olarak ifadeleri çok yakında mahkeme tarafından da öğrenilmiş, açıklanmış olacaktır. İfadenin içerikleri nedeniyle BİST sert düşüş yaşıyor. Aynı anda Kılıçdaroğlu'nun da cumhurbaşka... Devamı »

  • 28.11.2017
    09:11

    Bir süredir tüm piyasaların üzerinde baskı unsuru olan, Demoklesin Kılıcı gibi sallanıp duran dava nihayet başlıyor. Öncelikle hemen bir düzeltme yapayım; davanın ismi değişti. Zarrab sanık sıfatından tanık sıfatına geçince, davanın da adı değişmiş. Bir bankamızın ABD'de tutuklu bulunan genel müdür ... Devamı »

  • 27.11.2017
    09:13

    Bizim için en önemli piyasa belirleyicisi ABD Zarraf Davasının akıbeti olacaktır. Bu konudaki riskleri ben de sizler kadar biliyorum. Cuma günü Trump'ın cumhurbaşkanımızı araması acaba bir yumuşama ve risklerde azalma yaratacak mı bilemiyorum. Bu nedenle ben davanın olası akıbetini görmek istiyorum.... Devamı »

  • 24.11.2017
    08:30

    Tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü kutlu olsun. Eğitim-öğretimdeki en önemli kişiler olarak sizlere çok büyük sorumluluk ve görevler düşüyor. Devletimiz ve milletimizin gelişmiş toplumlara katılması için bu sorumluluğunuzun bilinci ile çalışmanızı dilerim. Yolunuz açık olsun. Herkes Zarraf ... Devamı »

  • 23.11.2017
    08:46

    Bugün beklenti yazım olmayacaktır.   Devamı »