Zarrab Davası Başlıyor!

28.11.2017 09:11
  •  A 

Bir süredir tüm piyasaların üzerinde baskı unsuru olan, Demoklesin Kılıcı gibi sallanıp duran dava nihayet başlıyor. Öncelikle hemen bir düzeltme yapayım; davanın ismi değişti. Zarrab sanık sıfatından tanık sıfatına geçince, davanın da adı değişmiş. Bir bankamızın ABD'de tutuklu bulunan genel müdür yardımcısının yargılandığı dava olarak anılmaya başlandı.

Bugün başlayacak davada olası iddiaları ve suçlamaları duymuş olacağız. Aynı zamanda suçlamalarda adı geçecek siyasi ya da başka kamu görevlilerimiz var mı öğreneceğiz. 

Uzun yorum yapmak istemiyorum. Eğer dava süreci, cumhurbaşkanımız, ailesi ve diğer önemli siyasi kişilerimizi içermeden sadece ilgili genel müdür yardımcısının üzerine yıkılacak şekilde sürecek ve uzlaşma ile önemsiz olacak para cezalarını içerecek şekle dönüşürse, kurlar ve faizde hızlı bir düşüş dönemi başlayacaktır. Tabii BİST için de bankalar destekli yeni rekorlar dönemine gireceğimizi söylemek gerekir.

Ama bu gelişmenin tam tersine, davada özellikle cumhurbaşkanımız, ailesi ve hükümetten önemli siyasi kişiler suçlanacak olursa, bankalarımıza çok ciddi para cezalarının verilmesi yönünde gelişme gösterirse, bu takdirde kurlarda Destek-Direnç Tablomuzda tekniklerini paylaştığım üst seviyelere doğru hızlı bir atak yaşanabilir. Böyle bir atak halinde faiz de yükselişe katılabilir. Hatta TCMB faiz silahı ile kurlardaki olası yükselişe müdahale etmek zorunda da kalabilir. Böyle bir ortamda bankaların baskısı ile BİST sert değer kayıpları yaşayabilir. Tüm bu olası teknik riskleri Destek-Direnç Tablomuzdaki paylaşımlardan takip edebilirsiniz. 

Aralık Yükseliş Dönemidir!
           Normalde girecek olduğumuz aralık ayı, yükselişlerin görüldüğü bir aydır. Fon yöneticileri hisseleri yukarı çekerek, yılı yüksek fon değerleri ile kapatarak olabildiğince yüksek primler almak isterler. Eğer ABD'deki dava korktuğumuz gibi gelişmez ise, BİST de bu dönemin yükselişlerine uyar görüşündeyim. Ama dava yeni gerilimleri başlatırsa, maalesef dünya genelinde olası aralık yükselişine uymayıp, negatif ayrışan borsa olabiliriz.

Artık yorumlar değil dava süreci gelişmelere ışık tutacaktır. Ama en kötü senaryoda dahi, bilançoları sağlam, döviz pozisyonu yüksek, ihracat ağırlıklı çalışan şirketler, ilk anda belki kısmi düşecek olsalar da, sonra yine de önemli yükselişler yapacaklardır beklentisindeyim. Kısacası sürekli ve topyekün kötü olacak bir borsa beklentim yok. 

Bu nedenle, bu riskli dönemde sağlam bilançolu hisselerde bulunmaya özen gösteriniz. Her ihtimali düşünerek kenarda olası riskler için de nakit tutunuz derim.

Netas 50. Yılını İmzalarla Kutlayacak!
           Yarın Netas'ın 50.yılı imiş. Şirket yeni büyük ortağı Çinli ZTE'nin yönetim kurulu başkanı Yin Yimin ve başbakanımız Binali Yıldırım'ın katılımı ile, 50.yılını yeni yatırım kararlarının imzalarını atarak kutlanacağını açıkladı. Netas ve ZTE'nin Ar-Ge güçlerini birleştirerek iç ve dış piyasada küresel oyuncu olmayı hedefledikleri yeni yatırım kararları ve olası yeni sipariş bağlantıları hissenin geleceği için oldukça önemli olacaktır. Başbakanımızın katılımı ile yeni imzaların atılacak olması, Netas için kamu tarafından yeni ihale bağlantılarının açıklanacağı beklentimi arttırmış durumda. Bakalım neler açıklanacak göreceğiz.

Hepinize bol kazançlar dilerim.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 27.11.2017
    09:13

    Bizim için en önemli piyasa belirleyicisi ABD Zarraf Davasının akıbeti olacaktır. Bu konudaki riskleri ben de sizler kadar biliyorum. Cuma günü Trump'ın cumhurbaşkanımızı araması acaba bir yumuşama ve risklerde azalma yaratacak mı bilemiyorum. Bu nedenle ben davanın olası akıbetini görmek istiyorum.... Devamı »

  • 24.11.2017
    08:30

    Tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü kutlu olsun. Eğitim-öğretimdeki en önemli kişiler olarak sizlere çok büyük sorumluluk ve görevler düşüyor. Devletimiz ve milletimizin gelişmiş toplumlara katılması için bu sorumluluğunuzun bilinci ile çalışmanızı dilerim. Yolunuz açık olsun. Herkes Zarraf ... Devamı »

  • 23.11.2017
    08:46

    Bugün beklenti yazım olmayacaktır.   Devamı »

  • 22.11.2017
    09:17

    BİST gerçek değerlemesi düşük olduğu için değil, iç ve dıştaki özellikle ABD kaynaklı risklerimiz nedeniyle düşüyor. ''İşte bu nedenle, yaşadığımız bir panik fiyatlaması olduğu için, ben yatırımcıların geri çekilerek izlemede kalmalarını, panikleyerek zarara satış yapmadan bu günlerin geçmesini bekl... Devamı »

  • 21.11.2017
    09:30

    Maalesef iyi bir dönemi daha dünya ile negatif ayrışarak harcıyoruz. Dünya borsaları gayet iyi durumda. Çok önemli kayıplar yok. Hatta ciddi kar realizasyonları bile tam manası ile henüz yaşanmadı diyebiliriz. Buna karşılık 2013 Gezi olayları ile birlikte negatif ayrışma yaşayan BİST, yine piyasadan... Devamı »