Bıraktığımız Yerdeyiz!

05.09.2017 09:12
  •  A 

Bayram tatilimiz başlarken gündem Kuzey Kore idi, tatil bitti gündem yine Kuzey Kore! Gittik Kuzey Kore, döndük Kuzey Kore. Şimdi de hidrojen bombası denemiş olan Kuzey Kore nedeniyle tüm dünya teyakkuz durumunda. BM  Kuzey Kore için çareler arıyor. Hidrojen bombası denemesi nedeniyle 6.3 şiddetinde depreme neden olması, Kuzey Kore'ye karşı yeni yaptırımların alınmasına neden olacaktır. Ancak özellikle Çin'in net bir tavır sergilemesi çok önemli. Eğer Çin bunu fiiliyata dökmez ve sadece dünyanın kaosa sürüklenmesine müsade etmeyiz sözleri ile geçiştirmeye devam ederse, hiç beklemediğimiz bir savaş riski iyice artıyor.

Arife günü BİST yeni bir rekor daha kırmış oldu. Ama kapanışı  benim için teknik olarak çok önemli olan 110.321 seviyesinin altında olmuş. ''Kuzey Kore Gündem Çaldı!'' başlıklı tatil öncesi görüşlerimi aynen koruyorum. 

ABD Tarım Dışı İstihdam verisi beklentilerin altında kalınca, parite yükselmiş ve Dolar kuru da düşmüş durumda. Dünya ekonomilerinde AB bölgesinde büyüme beklentileri yukarı revize ediliyor. Aynı şekilde Türkiye'nin de büyüme beklentileri yukarı revize yapılıyor. Son olarak Moody's Türkiye için beklentisini yükseltti. Ama % 2.6'dan % 3.7'ye çıkardığı revize oranlarının bile bizim olası gerçekleşmelerimizin çok altında kalacağı görüşündeyim. Türkiye'nin büyümesinin % 5'leri geçmesini bekliyorum. Bu nedenle cuma günü açıklanacak sanayi büyümesi önemli bir referans olacaktır. Hükümet kanadının beklediği gibi % 7'leri geçen bir büyüme pozitif etki yaratabilir. 

Enflasyon Morel Bozabilir!
           Büyüme beklentilerimiz iyi olmakla birlikte, bugün açıklanacak olan enflasyon verilerinde ise, beklentiler yüksek. Enflasyonda yeniden yükseliş sinyalleri bekleniyor. Bu yönde bir açıklama BİST ve kurlar üzerinde ilk anda olumsuz etki yapabilir. Ama cuma günü gelecek büyüme verileri nedeniyle bu olası olumsuz etkinin sınırlı kalmasını bekliyorum.

Türkiye Seçim Malzemesi Oldu!
           Son dönem Almanya ile ilişkilerimiz iyice gerilmiş durumda. Liderler birbirleri ile bir çok konuda ters düşmesine rağmen, konu Türkiye olunca ortak fikirlerde buluşuyorlar. Maalesef bu durum bizim için pek de hoş bir görüntü değil. 

 Haftaya K.Kore ve enflasyon nedeniyle satış ağırlıklı işlemlerle başlanabilir. Ama çok kötümser bir beklentim yok. Aslında bildiğiniz gibi yeni rekorlar kırılmasını bekliyorum. Ama özellikle Kuzey Kore riski bu görüşümde ne denli olumsuz etki yaratacak pek ölçemiyorum. Suriye'ye müdahale ve Kuzey Irak referandumu diğer risklerimiz olarak önümüzde duruyor.

Hepinize iyi ve kazançlı bir hafta dilerim.   
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 29.08.2017
    09:08

    Kuzey Kore yine gündem çalmış durumda! Sabah erken saatlerde Japonya'nın kuzeyine düşen yeni füze denemesi ile tüm dünyayı yine germiş durumda. Japon tv.kanallarında halkın sığınaklara gitmesi yönünde yayınlar yapılmış. 2.700km menzilli bu füze, Kuzey Kore'nin ABD hedefleri için tehditlerini sürdürd... Devamı »

  • 28.08.2017
    08:48

    Jackson Hole'den korkulan bir şey çıkmadı. Beklentilerimizdeki gibi, hiç bir şey çıkmadı da diyebiliriz. Yuvarlak sözler duyduk. Zaten bu nedenle de Dolar'da düşüş yaşıyoruz. Geçen hafta da yazdığım gibi, FED ve ECB'den piyasaları bozacak bir yakın korkum yok. BİST Yeni Rekorlar Kıracak Mı? ... Devamı »

  • 25.08.2017
    09:17

    Dün üçüncü defadır görülen 110.000 üstü direnç yine kırılamadı. BİST dün 110.133 seviyesine kadar yükseldi ama bu seviyede artan kâr realizasyonları nedeniyle 110.321 direnci dün de kırılamadı. Bu durum gayet doğaldır. Öncesinde görüp de kırılamayan dirençlerde teknik olarak satış yapılması doğru bi... Devamı »

  • 24.08.2017
    08:45

    Dünya para ve sermaye piyasalarının gözü bugün ve yarın Jackson Hole Sempozyumunda olacak. Dün beklenti yazımda belirttiğim gibi, toplantılardan Türkiye'deki döviz, faiz ve hisse seneti piyasalarını bozacak bir karar beklemediğim gibi, bizim lehimize olacak açıklamalar duymayı bekliyorum. Hepsi B... Devamı »

  • 23.08.2017
    09:25

    Hatırlarsanız uzun süre geciktikten sonra 1 Nisan 2016 yılında imzalanan 4,5G ihalesinin şartnamesine göre, Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone, Türkiye'nin 4,5G sistemini kurarken ilk yıl % 30 yerli ürün ve ekipman kullanacaklardı. Bu yerlilik oranı ikinci yıl % 40 ve üçüncü yıl % 45 oranına çıkartı... Devamı »