Hatırlarsanız uzun süre geciktikten sonra 1 Nisan 2016 yılında imzalanan 4,5G ihalesinin şartnamesine göre, Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone, Türkiye'nin 4,5G sistemini kurarken ilk yıl % 30 yerli ürün ve ekipman kullanacaklardı. Bu yerlilik oranı ikinci yıl % 40 ve üçüncü yıl % 45 oranına çıkartılacaktı. 1 Nisan 2017 tarihinde bu süre dolmasına rağmen, yerli ekipman kullanım oranının % 2'yi geçmediği ortaya çıkmış.
Bugün düşen haberlere göre(Dünya Executive), BTK'nın(Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) ilgili kurumlara şartnameye uymadıkları için cirolarının % 3'üne kadar ceza kesmek gibi bir müeyyide görüşülmeye başlanmış. Ancak kurumların şartnameye uyamamış olmalarının nedeni olarak yerli kurumların gerekli ekipman tedarikinde yeterli olamadıkları itirazları var. Bu doğru mu değil mi, yerli üreticilerin cevaplarıyla belli olacaktır.
Ama eğer yerli üretimi, doğrudan yatırımları, yüksek teknoloji ürünlerinin üretimini başarmak istiyorsak yerli üreticilerin desteklenmesi ve zamanında bu kapsamdaki şartları bilerek imzalayanların da, uymadıkları bu şartnamenin gerekçesini kabul edilir şekilde izah edememeleri halinde gerekli cezaları alması lazım. Böylece ben hele bir ihaleyi alayım, sonra kolayını buluruz gibi bir mantık da geçersiz kalır. Ama tabii dediğim gibi, eğer yerli tedarikçiler yeterli düzeye gelemediyseler o zaman diyecek söz yok. BTK tarafından bu denli büyük ceza rakamlarının uygulanmayacağı ama daha makul tutarların ise, Ar-Ge ve Teknolji Fonu'nu finanse etmek için uygulanabileceği haberlerde yer alıyor.
GSM'cilerin özellikle Netas ve Asels'nin geliştirdiği sistemleri almak için sözleşmeler imzalamıştı. Bu sözleşmelerin gelişimi ne durumdadır bilemiyorum. İlgili haberde, sektörde 40 şirketin 27 alanda üretim ve hizmet verdiği bilgisi geçiyor. Bu şirketlerin Asels, Netas dışında bazıları; Havelsan, Vestel, Argela, Telenity, Baran Tecnology ve Karel.
Haberin içeriğindeki ceza kesilir mi, ne oranda kesilir bilemiyorum. Ama eğer belli bir oranda bile kesilecek olursa, GSM'cilerin yerli ekipman sözleşmelerini hızla hayata sokmalarına neden olacak bir gelişme olur.
Piyasalar ve Borsa!
Jackson Hole, Suriye ve BİST'in olası teknikleri gibi konuları önceki yazılarımda detaylı incelediğimiz için tekrarlamaya gerek duymuyorum. Destek-Direnç Tablomuzda dolar bazlı tekniklere de dikkat çektim. Görüşümü pozitif yönde korumaya devam ediyorum.
Hepinize bol kazançlar dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_