Trump BİST'e İyi Geldi!

21.08.2017 09:25
  •  A 

Trump seçildiğinden bu yana BİST ciddi bir yükseliş yaşamış durumda. Bu Trump'ın başarısının değil, başarısızlığının bir yansıması. Obamacare ve vergi teşvikleri-indirimleri vaateri ile göreve başlayıp, bunları yerine getiremedi. Ayrıca, benzer şekilde bir çok konuda ciddi bir güven kaybetmiş durumda. Kendisine seçtiği danışmanlardan oluşan kurul teker teker görev bırakıyor. Hal böyle olunca da, ABD Doları endeksi değer kaybediyor. FED de enflasyon artmadığı için faiz artışı kararlarını uygulayamayınca bu gelişmeler bize yaradı.

Böylece bu güne kadar düşük faiz ve bol likidite dönemi aynı şekilde sürdüğü için gelişmekte olan ülkelerin işine yaradı. Durum bu güne kadar böyle gelişti ama sonrasında ne olur göreceğiz. Açıkçası ben ABD ekonomisinin daha çabuk toparlanmasını ve bu nedenle FED'in faiz artışlarının olmasını bekliyordum. Lakin, iki faiz artışı olsa da, çok sınırlı yaşandı. Halen gelişmekte olan ülkelerde rahat bir finansman var. Ama artık gelişmekte olan ülkeler hisse seneti borsalarında satışların da geldiğini görüyoruz.

Tekniklere Göre Yön Bulacağız!
            BİST için destek ve direnç seviyelerini geçen hafta tekrar tekrar verdik. Açıkçası ben pozitif kısım sanki daha güçlü olacakmış, BİST en kötü ihtimal 104.000 desteğinden yeniden yükselişe geçecekmiş gibi düşünüyordum. Ama yine de şüpheliyim. Çünkü bilançolar geçmişi yansıtıyorlar. Gelecek bilançolara garanti teşkil etmiyorlar. Umarım en azından yıl sonu bilançolarına kadar artan karlar gelmeye devam eder. Şu ana kadar beklentim olan yeni zirve rekorlarına yönelemedik. Umarım sıralı destekleri kırıp, düşüşü daha da hızlandırmayız.

Dış Etkenler Negatif Baskılıyor!
           Aslında satış baskısı için yeterince değil, fazlası ile neden olduğunu görüyoruz! Almanya ile çok gergin bir süreç yaşıyoruz. Almanya ile kötü isek zaten AB ile iyi olmayı beklemek mümkün değil. 

Suriye'de çok sıkıntılı bir süreç içindeyiz ki, gelişmeler yeni bir askeri harekat ve çatışma riskleri içeriyor. Ama karşı tarafta NATO müttefikimiz ABD söz de gizli, asıl rakip konumunda.

Irak'ta, Barzani bağımsızlık referandumunda ısrarlıyım diyor. Şartları Irak hükümeti tarafından kabul görmediği için, referandum yapacağız ısrarında. 

İç siyasette, ana muhalefet lideri tutuklanacak söylemleri hem iktidardan, hem de muhalefetten dile getiriliyor. Böyle bir gelişme, iç siyasetin çok gerilmesine ve borsa için satış baskısına neden olur görüşündeyim.

Yani aslına bakarsanız, satış baskısı için sebep çok daha fazla. Sadece teknik olarak pozitif ihtimali güçlü görüyordum. Ama bu süreç biraz daha uzarsa, beklentim boza çıkıp, satışlar daha da artacak olursa, o zaman daha derin bir düzeltme yaşamak durumunda kalabiliriz.

Hepinize iyi bir hafta diliyorum.  
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 18.08.2017
    09:34

    Yeni bir görüş belirtmek istemiyorum. Öncesinde yeterince detaylı yazdık zaten. BİST'in yükselmesi için de, teknik bir düzeltmeyi daha derin yapması için de sebepler var. Yükselişi destekleyen nedenler ekonomik ve bilanço destekli. FED'in kafa karışıklığı ile ECB'nin varlık alımları da pozitif etki ... Devamı »

  • 17.08.2017
    09:34

    Açıklanan Temmuz ABD FOMC tutanaklarına göre FED bölgesel başkanları faiz artışı konusunda bölünmüş durumda. Son gelen düşük enflasyon bu kafa karışıklığına neden olmuş gözüküyor. Son verilere bakarak enflasyondaki aşağı yönlü gidişin süreceğini söyleyenler de var, eğer faiz artışı konusunda geç kal... Devamı »

  • 16.08.2017
    09:57

    10 Ağustos tarihinde ''BİST'in Yükseliş Trendi Bitti Mi?'' başlıklı bir yazı yazmış ve cevap olarak da hayır demiştim. Nitekim gördüğünüz gibi BİST sonrasında 106.000 seviyesinden 110.232 seviyesine kadar yükseldi. Ama dün gördüğü bu seviyede yine tutunamayıp BİST tarihinin en yüksek lot bazında işl... Devamı »

  • 15.08.2017
    09:51

    Gördüğünüz gibi, yaşanan iki günlük düşüş nedeniyle paniklemeye gerek yokmuş. Çin Kuzey Kore ile ilgili BM kararlarını kabul edince, ortam yumuşayacaktır diyerek tüm dünya genelinde borsalar olumlu tepki verdiler. BİST ise, kelimenin tam anlamı ile 2.574 puanlık bir yükseliş ile zıpladı diyebiliriz.... Devamı »

  • 14.08.2017
    09:29

    BİST Cuma günü belirttiğim 105.976 desteğine çok yaklaşıp, 106.075 seviyesinden tepki vermiş gözüküyor. Ama stochastic cuma günü satış yönüne döndüğü için sıkıntılı bir görüntü oluştu. Kısacası eğer cuma günü verilen tepkinin devamı gelmez ve BİST yakın bir zaman içinde yeniden 110.321 rekorunu kıra... Devamı »