Bankalar BİST'i Uçurdu!

15.08.2017 09:51
  •  A 

Gördüğünüz gibi, yaşanan iki günlük düşüş nedeniyle paniklemeye gerek yokmuş. Çin Kuzey Kore ile ilgili BM kararlarını kabul edince, ortam yumuşayacaktır diyerek tüm dünya genelinde borsalar olumlu tepki verdiler. BİST ise, kelimenin tam anlamı ile 2.574 puanlık bir yükseliş ile zıpladı diyebiliriz. 

BİST'in dün yaşanan sert yükselişinde en büyük pay bankalara ait. Morgan Stanley'in Türk bankalarında kâr realizasyonu için henüz erken diyerek, banka fiyat hedeflerini yükseltip, arttır tavsiyesi içeren rapor açıklaması da bankalara olan ilginin sebeplerinden birisi oldu denebilir. M.Stanley bu görüşünün gereği olarak KGF'nun bankaların karlarını pozitif etkilediği ve bu nedenle hisse fiyatlarının gidecek daha yeri olduğuna dayanıyor.

Kısacası Morgan S. de, benim 10 Ağustos tarihli ''BİST'in Yükseliş Trendi Bitti mi?'' başlıklı yazımdaki banka bilançolarının olası ederlerine ilgisiz kalamamış. BİST'in olası yeni rekorlarını bankalar destekli kırmasını beklediğimi 9 Ağustos tarihli ''Yeni Rekorlar Bankasız Olur mu?'' başlıklı yazımda da belirtmiştim. Düşüncemin sebebini de yazmıştım. Bu görüşümü aynen koruyorum.

Hiç Mi Risk Yok?
           Tam tersi, olabildiğince çok risk var. Kuzey Kore halen çok önemli bir risk. Diktatörlerin ne yapacağını kestirmek zordur.

Suriye'de ABD'nin PKK-YPG-PYD'ye verdiği ağır silahlar dahil destek bizim için çok önemli bir risk içeriyor. Türkiye'nin olası bir PYD-YPG ile çatışması halinde aslında kim ile çatışmış oluruz? Böyle bir durumda ABD sizce sadece seyirci mi kalır? Ben bu soruların cevaplarından çekiniyorum. Söz de müttefik, hem de NATO üyesi olan bir devletin bize karşı göstere göstere gerçekleştiği bu tutum önemli riskleri tetikleyebilir!

İç siyasette yeniden şekillenmeler yaşanıyor. Olası gelişmeler piyasaları yukarı da çekebilir, aşağı yönlü baskılar da yaratbilir. 

Teknik olarak düne ait ''Bu Destek Çok Kritik!'' başlıklı yazımdaki desteklere çok dikkat ediniz. Şimdilik olası yeni rekor olarak belirttiğim hedeflere gitmeyi bekliyorum. Ama herhangi bir sebepten, yeniden satışlar gelir ve devamlı belirttiğim destek seviyesi aşağıya kırılacak olursa işler karışır. Bunu unutmadan yükselişlere katılmanız doğru olur.

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 14.08.2017
    09:29

    BİST Cuma günü belirttiğim 105.976 desteğine çok yaklaşıp, 106.075 seviyesinden tepki vermiş gözüküyor. Ama stochastic cuma günü satış yönüne döndüğü için sıkıntılı bir görüntü oluştu. Kısacası eğer cuma günü verilen tepkinin devamı gelmez ve BİST yakın bir zaman içinde yeniden 110.321 rekorunu kıra... Devamı »

  • 11.08.2017
    09:30

    Uzun süredir olsa da piyasa ve teknikler rahatlasa diye beklediğimiz ama bir türlü yeterli boyutta gerçekleşmeyen kar satışları iki gündür yine yaşanmaya başladı. Şu an Kuzey Kore ile ABD arasındaki gerilim bu satışların bahanesi olarak kullanılıyor. Ama önemli olan teknik olarak endeksin destekleri... Devamı »

  • 10.08.2017
    09:19

    Hayır bitmedi. BİST'deki alım iştahı aynı şekilde sürüyor. Açıklanan yüksek kârlarda çok eleştiri alsalar da, bankacılık sektörünün çok iyi gelen kârlarının etkisi oldukça büyük diye düşünüyorum. Bugün açıklanan vakbn altı aylık karının da geçen yılın iki katı olduğunu görüyoruz. Görülen o ki, eleşt... Devamı »

  • 09.08.2017
    09:43

    Şimdi hemen bir yanlış bir algıya değinmek istiyorum! Uzun zamandır cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, bankaların çok yüksek kar elde ettikleri ve yüksek faiz uyguladıklarından şikayet ediliyor. Benim yıllardır katma değerli üretimi başarmak, doğrudan yatırımları çekmek ve arttırmak için gerçek kur... Devamı »

  • 08.08.2017
    09:42

    10:00'da Haziran ayı yıllık sanayi üretimi verisi gelecek. BİST böyle hergün yeni bir rekor kırmaya alışmış iken, eğer sanayi üretiminde de pozitif bir veri görecek olursak rekorlarımıza yenileri daha eklenebilir. Dünya finans piyasalarının bu denli uygun olduğu bu dönemde özellikle ara mal üretimi ... Devamı »