Dün CHP'nin sinei millet resti ile bu konu aklıma takıldı. Açıkçası eğer böyle bir karar alınırsa, her ne kadar böyle bir kararda öncelikle millet vekillerinin istifalarının TBMM tarafından kabul edilmesi şart da olsa, tüm şartları, ara seçim konusunu falan atlayalım, eğer 2017 yılı içinde bir erken seçim olacak olursa diye düşünelim. Peki bu durum sizce kime yarar?
Sizi bilmem ama, bana göre erken bir seçim Ak Parti'ye yarar. Hatta referandum sonuçlarına bakınca belki de Ak Parti'nin kendi istemesi gereken bir erken seçim olur.
Çünkü MHP'nin durumu ortada. Partinin lideri hariç neredeyse tüm ağır topları partiden ya atıldı ya da ayrıldı. Acaba Akşener MHP'ye genel başkan olabilir mi, ya da yeni bir merkez sağ parti kurar mı görüşleri artık iyice seslendirilir oldu. Sadece seslendirmenin de ötesinde bu konuda ciddi hazırlıklar olduğu görüşündeyim.
İşte tam da bu hazırlıklar netleşmeden erken bir seçim yapılırsa, o zaman olası seçimde bana göre HDP ve MHP'nin barajı geçememe riski büyük olur. Böyle bir sonuç halinde de meclis iki partiden oluşur. Tabii büyük parti olarak Ak Parti iki partili mecliste 367 çoğunluğunun üstünde bir milletvekili çıkartır görüşündeyim. Kısacası erken seçim olur da yakın tarihte gündeme gelirse, seçim sonucu iktidar değişimi olmasını beklemem.
Ama dendiği gibi erken seçime gidilmeyecek olursa, o zaman farklı siyasi senaryolar gelişebilir. İhtimallerin her ikisinde de Meral Akşener ön planda bulunuyor. Eğer Akşener MHP'ye genel başkan olursa, bu takdirde MHP zamanın Anap ve DYP seçmeni olan daha ılımlı merkez sağ oylarını arttırarak oylarını arttıracaktır.
Diğer ihtimal yani, yeni bir merkez sağ partisi kurulması halinde ise, bu sefer yeni partinin daha ciddi oy alma ihtimali yüksek olur. Çünkü 2013 yılından beri siyasi gerilimler ile bunalmış olan ama merkezde başka parti olmadığı için yine de oyunu Ak Parti'ye veren seçmenlerden ciddi bir kısım kurulacak yeni merkez sağ partiye kayabilir. Bu durumda MHP de oy kaybedecek olsa da, en ciddi oy kaybı Ak Parti'de yaşanır görüşündeyim. Çünkü Türkiye'de yıllardır % 70 - % 30 civarı olan sağ-sol seçmen dağılımda en büyük payı merkez sağ seçmenin aldığı görüşündeyim. Bu seçmenler merkez sağda parti kalmadığı ve MHP'ye de oy vermek istemedikleri için oylarını Ak Parti'de buluşturdular. Ama ülkenin başkanlık sistemi ve içinde bulunduğu gerilim ortamından da pek memnun olmadıkları görüşündeyim. Bu nedenle eğer düşündüğüm gibi oylarını olası yeni partiye çekecek olurlar ise, o zaman Türkiye'nin siyasi yapısında herşey çok farklı gelişebilir. Sadece parlamento seçimi değil, başkanlık seçiminde bile işler karışabilir
İşte bu nedenle ben siyasi oluşumlara fırsat tanınırsa bu durumun Ak Parti'nin lehine olmayacağı görüşündeyim. Kısacası dün CHP bu yolu açsa idi, sanırım bundan en çok İktidar partisi sevinirdi. Hem de CHP'nin ülkeyi seçime götürdüğü savını kullanıyor olurdu. Kısacası CHP sinei milletten geri adım atınca erken seçim belki şimdilik gündeme gelmeyecek ama ben yine de çok ciddi bir ihtimal olarak bir erken seçimin bu yıl içinde ilan edilmesinin güçlü olduğu görüşündeyim. Eğer erken seçim ihtimali gerçekten de güçlü ise, iç siyasi gerilimler de yüksek tutulacaktır. Yani maalesef benim siyasiler artık gerilimleri düşürüp, ekonomiye odaklanmalı beklentim gerçekleşmeyebilir.
DOW Kaynaklı Bir Satış Baskısı Mı Başlıyor?
Trump seçim vaatlerinde ABD'yi vergi indirimleri gibi birçok uygulama ile hızlı bir büyümeye sokacağını söylüyordu. Ama ilk vaadi olan Obamacare yasasını iptal edemediği gibi, son gelen verilerde ABD'nin büyüme oranlarında da düşüş yaşandığını görüyoruz. Eğer büyüme oranında düşüş daha da belirgenleşirse, ABD borsalarının ilk etapta % 10'luk bir realizasyon yaşaması riski artacaktır. Şu anki Dow tekniklerine bakınca eğer Destek-Direnç Tabomuzda paylaştığım yakın bollinger direnci yukarı kırılamaz ise, o zaman ABD borsalarında satışların alt desteklere doğru daha da arttığını görebiliriz.
DOW, BİST İçin de Baskı Yaratır Mı?
Dow'da artması beklenen satış baskısı, ABD'de işlerin istenildiği gibi iyi gitmemesi nedeniyle yaşanacak diye bekleniyor. Yani bu ne demektir? ABD Doları hızlı bir değerlenme içine girmeyecektir. Bu nedenle de FED fazi artışlarını korktuğumuz gibi hızlı yapamaz. ABD borsalarında olası satışların artması belki BİST'de de kısmi bir satış baskısı yaratabilir. Ama Dolar ve FED faizlerindeki yükseliş baskısının azalması Türkiye ve dolayısı ile BİST için olumlu bir gelişme olur. Dolar kurunda düşüş yaşanırsa, bu durum TCMB faizlerinin de düşmesine imkan yaratabilir. Bu durumda zaten son kredi satışlarının patlaması nedeniyle karlılıklarında ciddi artışlar olmasını beklediğimiz bankalarımızın kar artışları çok daha kesin olur.
Eğer banka karlarında benim de beklediğim gibi % 40'lar civarı bir artış yaşanacak olursa, bu durumda banka hisselerinde ciddi yükseliş potansiyelleri korunacaktır. Bankalar yükselirse BİST'in yeni rekorları kırması da zor olmaz.
Kısacası ABD için olumsuz olan gelişmeler BİST ve Türkiye için ve tabii gelişmekte olan ülke borsaları için olumlu olur. Tabii eğer en başta yazdığım siyasi gelişmeler ön plana çıkmaz ise. Kısacası BİST için iç siyasi gelişmeler daha büyük risk yaratabilir. ABD borsalarındaki olası düşüşten BİST'in kalıcı bir zarar görmesini beklemem.
Şu an için erken seçim gündemi yok. YSK CHP'nin başvurusunu ret etti. ABD tarafındaki gelişmeler lehimize. Bu nedenle güne dünkü kayıpların bir kısmını geri alarak başlayabiliriz. Devamı için gün içi gelişmeleri izlemek gerekiyor.
BİST İçin Teknik Uyarı!
Ama teknik olarak önemli bir uyarı yapmak istiyorum! Eğer BİST 89.347 seviyesinin altına inecek olursa, bu takdirde ikili tepe denen bir teknik formasyon gereği satışlar derinleşir ve düşüş daha da hızlanır. Ama 91.982 direnci yukarı kırılacak olursa, o zaman da 93.950 seviyesine doğru hızlı bir rekor yükselişi yaşanır diye düşünüyorum. Şu an için bankalar ile yukarı ihtimali denemelerini daha güçlü buluyorum. Ama siz yine de hem gelişmelere hem de teknik uyarı seviyelerime dikkat ediniz.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_