Fitch Haftası!

15.08.2016 09:31
  •  A 

19 Ağustos tarihinde Fitch'in Türkiye değerlendirmesini açıklaması bekleniyor. Açıkçası Türkiye'yi iç savaşa sokmak isteyen vatan hainlerinin darbe girişimi sonrası tüm ekonomik sistemin çok başarılı bir sınav verdiği görüşündeyim. TCMB dahil, bankacılık sistemimiz çok önemli bir stres testini hiç sorunsuz geçmiş oldu. Sadece bu görüntü bile Türkiye'nin notlarını koruması için yeterlidir. Ama tabii önemli olan ratingçilerin düşünceleridir. 

Ben notumuzu korumamızı bekliyorum. Ama hem ABD, hem de AB ile açık açık bir gerginlik yaşandığı kesin. Türkiye sıkıntıları kontrol altına aldığı, hatta FETÖ darbe girişimine tepki olarak, çok güzel bir uzlaşma tablosu yakaladığı için, siyaseten kavgaların azalacağı ve uzlaşma döneminin başlayacağı çok parlak bir sürece de girebiliriz. Türkiye bir çok alanda çok ciddi bir silkelenme başlatabilir. Böyle bir sürecin tam başındayız diye düşünüyorum. O nedenle notumuzu korumamız çok önemli olacaktır. Eğer yol kazası yaşanmaz ise, Türkiye için bir çok yeni hikayenin başladığını görebiliriz. Yok eğer bir yol kazası yaşanacak olursa, önceki yazılarımda da belirttiğim sıkıntılı ama geçici bir dönem yaşamak zorunda kalabiliriz. Umarım bu olmaz.

Endekslerin tekniklerine dikkat çekecek olursak, BIST aşırı alım yani direnç seviyelerinde seyrediyor. Ama direnç olarak gördüğüm seviyelerde kar satışları gelse de, fazla derinleşmeden iki defa yeniden toparlandık. Cuma günü yine tam direnç olarak gördüğüm bir seviyeden bin puan üzerinde bir düzletme yaşandı. Açıkçası stochasticler grafikleri aşağıya kestikleri için BIST hakkındaki düzeltme düşüncemi koruyorum. En azından 76.065 gap seviyesine kadar bir düzeltme çok sağlıklı bir gelişme olurdu. Ama Japonya ve ABD'den gelen veriler pek de iyi olmayınca, düşük faiz ve bol likidite sürecek, FED bir süre daha faiz arttıramayacaktır düşüncesi ile BIST haftaya yine yükseliş ile başlayabilir. Ben teknikler riskli göründüğü için, açık öngörülerim gerçekleştikçe kapatıp, gidişatı bir süre daha izlemek ile yetinmeyi düşünüyorum. 

Yeni Bir Siyasi Dönem Başlıyor!
           FETÖ riski, her şerde bir hayır vardır misali, tehlikenin büyüklüğünü herkesin gözüne soktu. Cumhurbaşkanımız başta, tüm siyasiler yaptıkları hataların nelere mal olabileceğini görmüş oldular. Yapılan açıklamalara bakınca, 15 Temmuz sonrası ülkeyi bölen değil, birleştiren, uzlaştıran açıklamaların ve davranışların daha çok görüleceğini düşünüyorum. Numan Kurtulmuş'un ''İçen de, eşinin başı açık olan da devlet kadrolarında yer alabilecek. Çünkü devlet kadrolarında artık liyakat önemli olacak'' sözü Türkiye için yeni bir döneme işaret ediyor. Biz zaten yıllardır böyle olması gerektiğini yazıp, eleştiriyorduk. Sarf edilen bu söz, hem bir hatanın itirafı, hem de bundan sonra bu hatanın yapılmayacağının beyanıdır diye umuyorum. Ben bu başlamakta olan dönemden çok heyecanlı ve umutluyum. Umarım herşey çok iyi olur.

Bu arada HDP'nin son mitinglerinde yaşanan tablolar da ayrı olumlu bir mesajı yansıtıyor! Güneydoğudaki seçmen artık boş Kürtçülük laflarına prim vermeyeceğini gösteriyor. PKK'nın bölgede halkın üzerindeki etkisini kaybettiği görülüyor. Böylece yıllardır Türkiye'de bölge gözetmeksizin, Kürt-Türk demeksizin herkesin bu ülkenin eş vatandaşı olduğu nihayet anlaşılmış görülüyor. Tüm bunlar Türkiye için çok önemli gelişmeler. Bu görüntülere bakınca alımlar ile haftaya başlanmasını bekliyorum. Ama teknik görüntüler 80.000 üstünü şimdilik riskli görmeme neden oluyor.
 

Bir Süre Tam Zamanlı Aranızda Olmayacağım!
           ''Tatil Zamanı!'' başlıklı duyuru ile size tatil programımı ve kızımın okul kaydını yaptırmak için İstanbul'da olacağımızı bildirmiştim. Kısmetse bu gece İstanbul'a gideceğiz. Salı-Çarşamba kayıt işleri ile meşgul olacağız. Salı-Çarşamba günü ekrana ancak akşamları bakma imkanım olacak. Lütfen sorularınızı iletmeye devam edin. İlk fırsatta cevaplandırmaya çalışacağım. Perşembe'den itibaren tatilim başlayacak ama, hemen her gün seans içinde yine ekrana bakacağım için tatil esnasında sizden çok uzak olmayacağım.

Hepinize iyi bir hafta diliyorum.           
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 12.08.2016
    09:17

    ABD ve AB borsalarında ciddi yükselişler yaşanıyor. ABD'de bu durumu kısmen anlarım, nihayetinde büyüme oranında düşüş görülse bile, yine de büyüme var. Ama Avrupa borsalarındaki yükselişler için bire bir ekonomi karşılıklarını göremiyorum. Borsalar yine ekonomik karşılıklara göre değil, yeniden fai... Devamı »

  • 11.08.2016
    08:58

    Düzeltme beklentimi ve olası dirençler hakkındaki uyarılarımı son yazılarımda fazlası ile yaptım. Düşündüğüm gelişmeler yaşanıyor. Şimdilik önceki görüşlerime bir ilavem yok.   Devamı »

  • 10.08.2016
    09:05

    Rusya'nın uçağını düşürdüğümüz tarihten bu yana iki ülke arasında esen soğuk rüzgarlar nihayet sona erdi. İlk andan itibaren uçak düşürülmesine anlam veremediğimi biliyorsunuz. Neyse Türkiye üzerinde oynanan planları nihayet anlayan siyasi liderlerimiz içine düştükleri büyük hatadan hızlı bir dönüş ... Devamı »

  • 09.08.2016
    08:58

    15 Temmuz hain darbe ve işgal girişimini büyük oranda kontrol altına aldık. Moody's Türkiye notunu açıklamak için 5 Ağustos tarihini pas geçip incelemem sürüyor dedi. 7Ağustos tarihinde tüm dünyaya müthiş bir demokrasi görüntüsü verdik. Bugün Putin İle Erdoğan arasında çok önemli bir görüşme yapılac... Devamı »

  • 08.08.2016
    15:36

    15 Temmuz tarihinde ülkeyi iç savaşa sokmaya çalışan hain darbe girişimi önlendikten sonra, FETÖ odaklı yeni spekülasyonlar yapılıyor. Elektrik Trafolarına Sabotaj İddiası! Ak Parti Ankara Büyük Şehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek'e ait olan bu iddiaya göre, FETÖ örgütü 14 Ağustos t... Devamı »