Endeks Yükselişi Zorluyor!

14.07.2016 09:28
  •  A 

İngiltere'den faiz indirimi beklentileri var. FED'de bir başkan uzun yıllar faize dokunamayız derken, bir başkası bu yıl en fazla 2 faiz artışı bekliyorum diyor. Petrolde üretimi arttırmayacağım diyen Suudiler gayet güzel üretim artışı yapıyorlar. Petrol üretiminin artması brenti aşağıya çekiyor. İngiltere'nin yeni başbakanı belli oldu. Yeni bir demir leydi Theresa May, kraliçeden görevi devralarak resmen görevine başlamış oldu. May, AB'de kalmak yönünde politika yürüttüğü için, yeni dönem İngiltere-AB ilişkilerinde referandum sonucuna uymayan tersi gelişmeler olur mu, yoksa brexit uygulamaya mı alınır göreceğiz. AB bu konuda programın gecikmeden uygulamaya alınması için bastırıyor. 

İçeride vatandaşlık tartışmaları arasında, kavgalı komşularla barış rüzgarları esiyor. Rusya ve İsrail ile işler rayına giriyor. Bugün heyetimiz Rusya'da turizmi görüşecekler. Başbakan Mısır ve Suriye ile de ilişkileri düzeltmek zorundayız diyor. Peki özellikle Suriye'de yönetimi devirmeye çalıştığımız onca yıla rağmen elimize ne geçti? Koca bir risk! Irak'tan sonra Suriye sınırlarımızda da yeni bir Kürt bölgesi oluşuyor. Hatta bağımsızlık ilanı için zemin yokluyorlar.  PYD'nin askeri gücü YPG (ki, bunların hepsi PKK'nın uzantılarıdır) bölgeden ISİD'i atacağız diye ABD ve AB'li ülkelerle kol kola savaşıyorlar. Öyle ki, bu ülkelerin hepsi de NATO'nun ülkeleri. Yani bizim müttefiklerimiz! Ne yaman çelişki değil mi? AB Parlamentosunda PKK ve PYD için sergi açılıp, bizim yıllardır terörist dediğimiz insanlara methiye düzülüyor. 

İşte çok değerli müttefiklerimizin (!) de bizi kandıranlar zincirine katıldıklarını anlamış olacağız ki, hızlı bir şekilde küs olduğumuz komşularımızla barışmaya çalışıyoruz. Barış her zaman iyidir. Komşularla kavgalı olmaktan ziyade iyi ilişkilerde olmanın zarardan çok yararı vardır. Suriye'de resmi güçleri ve Esad (Esad diyorum, çünkü muhtemelen uzun süredir Esed denen Suriye lideri yeniden Esad olacaktır!) ülkesine yeniden hakim olursa, Suriye'nin kuzeyinde batılı dostlarmızla oynanan oyunu bozmayı umuyoruz. Ben artık o bölgede eski duruma dönmenin güç olduğu görüşündeyim. Bölgede bir Kürt otonomisi tanınacaktır gibi düşünüyorum. Ama yine de barış halinin geri gelmesi savaşın etkilerinden iyidir. 

İlk anda brexit korkusu ile oluşan kara bulutlar sonrasında, yok canım aslında brexit o kadar da risk yaratmayacak diyen görüşler de duyulmaya başlandı. Yabancı kurumlardan brexit'in en çok Türkiye'ye yarayacağı raporlarını görmeye başladık. Ne diyeyim, bizim kendi başımıza gördüğümüz bu sonucu, bu kurumlar bu kadar yetkin danışmanlar ve bütçelerle ancak görüyorlarsa, bravo diyorum! Şakası bir yana ben tüm bunları bir spekülasyon olarak tanımlıyorum. Yoksa bu kurumların benim bile gördüklerimi sonradan görmüş ve anlamış olacaklarını kabul etmiyorum. Sırf yaratılan panik ortamının rantını kullanmak için bunların yapıldığı görüşündeyim.

İşte tüm bunların da etkisi ile borsalar ve BIST yükselişini sürdürüyor. BIST için 81.040 önemli bir direnç seviyesi ama bankaların desteği ile bu seviyenin üzerinde kalmaya çalışan bir BIST görüyoruz. 81.000 üzerinde, Destek-Direnç tablosunda paylaştığım üst dirençlere gidebiliriz. Altı aylık bilançolarda bankaların karlarında artış beklentileri ve MB'nın faiz indirimi beklentileri banka hisselerinin de desteği ile BIST'in yükselişi zorlamasına neden oluyor. Bugün mayıs ayı yıllık sanayi büyümesi ve cari açık verileri gelecek. Bunlar mayıs verilerine göre açıklanacak rakamlar olduğu için yanıltabilir. Yani şu an ilgili verilerin daha iyi olduğu görüşündeyim.

Tüm bunlar çok güzel ama, teknik olarak temmuz'da iyi olmasını beklediğim BIST'in bu denli hızlı yükselmesini beklemediğimi de belirtmek istiyorum. Şu an benim göreceğimizi düşündüğüm seviyelere beklediğimden çok daha kısa sürede yükseliyoruz. Teknik görüntüler aşırı alım seviyelerinde olduğumuzu yani dirençlerde olduğumuzu gösteriyor. Bu görüntülerden çekiniyorum. Piyasayı bozabilecek bir gelişme ya da haberde bir anda sert kâr realizasyonları yaşayabiliriz. O yüzden aşırı iyimserlikle tedbirsiz davranmamak çok önemlidir. 

Yarın Yokum!
           Yarın bir gün tatil yapacağım. Çocuklar ve komşularımızla Sığacık'tan günübirlik tekne turumuz var. Çeşme yarımadasının güney kıyılarındaki birbirinden güzel koylarda yüzmeyi ve dalmayı planlıyorum. Şimdiden hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 13.07.2016
    08:57

    BIST için dikkat çektiğim 81.000 direnç seviyesinin üzerinde kapanış yaptık. Asya'da yükseliş sürüyor. FED tarafından faiz artışı konusunda güvercin açıklamalar devam ediyor. Japonya'dan büyük bir likidite paketi bekleniyor. İtalyan bankalarındaki sorunun giderilebieceği beklentileri piyasaları şimd... Devamı »

  • 12.07.2016
    09:06

    Detaylı düşünülmeden sadece rüzgar yönünde yapılan yorumların ne kadar çapsız ve hatalı olduğunu görüyorsunuzdur diye düşünüyorum! Brexit kararı sabahı çizilen karamsar tabloların yerine gayet pozitif beklentilerin dile getirildiğini görüyorum. Peki Brexit sabahı korkutularak sattırılan kişiler ne... Devamı »

  • 11.07.2016
    09:15

    Uzun bayram tatili bitti ve nihayet dün gece evimize döndük. Herkesin İstanbul'dan kaçtığı tatilde, biz ailece İstanbul'da tatil yaptık. Çok da iyi yapmışız. Çünkü İstanbul'u bu şekilde boş gördüğüm nadir günlere şahit olduk. Yollar ve gittiğimiz yerler çok sakindi. Kızlarımızla birlikte Dolmabah... Devamı »

  • 01.07.2016
    08:37

    Bu geceden ya da Cumartesi sabahtan kısmetse tüm aile İstanbul'a gideceğiz. Körfez köprüsünün bedava imkanını kullanalım dedik :) Şaka bir yana, tatil uzun olunca İstanbul trafiği rahat oluyor. Böylece şehri gezmek de daha kolay oluyor. Bayramda kızları İstanbul'da gezdirelim diye düşündük. İkisi de... Devamı »

  • 30.06.2016
    09:01

    Öncelikle okuduğunuz yorumları ve yorumcuları hep bir zaman süzgecinden geçirmenizi tavsiye ederim. Bunu yaparsanız brexit sabahında olduğu gibi yapılan bir çok yorumu gereğinden fazla dikkate almaz ve paniklemezsiniz. Borsa için en önemli risk panik halinde iken karar almaktır. Çünkü bu şekilde ald... Devamı »