FED ve ECB'nin son kararlarından sonra faiz indirimi yapabilmek için çok uygun bir ortam oluşmuştur. Eğer faiz indirimi yapılacaksa, bu zamanda yapılması ve politika faizlerinin en azından 50 baz puan düşürülmesi gayet iyi olur. Esasen ekonominin büyüme ve istihdam hedeflerini gerçekleştirmesi için düşük faiz bir gerekliliktir.
Ama maalesef MB'nın önünde ciddi bir engel var! O da azalan döviz rezevleridir. FED'in faiz artışlarına başlıyorum demesi ve Rusya krizi sonrasında Türkiye'den ciddi para çıkışları yaşandı. Kurlar zirve seviyelerini gördü. Bu günlerde MB kurları kontrol edebilmek ve daha fazla yükselmelerine set çekebilmek için yaptığı döviz satış ihaleleri ile devamlı döviz rezervinden satış yaptı. Kullanılabilir rezervleri de ciddi erime yaşadı.
İşte MB'nın önündeki önemli açmaz budur! TCMB döviz rezervlerini FED faiz artışları yeniden başlamadan arttırmalıdır. Eğer şimdi faiz indirirse, kurlar yükseliş tepkisi verecektir. Bu da MB'nın rezerv oluşturma maliyetlerini yükseltecek bir risktir. MB, bu riski göze almak istemeyip, faizlere dokunmamayı tercih edebilir. Faizlere yine dokunmaz ve bu kararı ile yeniden düşmeye başlayacak döviz kurları ile rezev arttırmayı tercih ederse, daha düşük maliyet ile bu işi başarır. Kullanılabilir rezevleri belli bir düzeye geldikten sonra faiz indirimi yapması çok daha doğru olur.
Tabii şu ana kadar siyasi baskılara direnmiş MB başkanı görev süresi dolmak üzere iken(ki, bu son toplantısı olacak), siyasi baskılara yine dayanır mı göreceğiz. Ama ben de düşük faizleri savunan birisi olarak, düşük döviz rezevinin daha büyük riskler içerdiği görüşüm nedeniyle, bu dönemde de faizlere dokunmamasını ama bu ve altındaki kur seviyelerinden hızla rezevlerini arttırmasının doğru olacağına inanıyorum.
FED yeniden faiz artışına başlamadan rezevlerimizi yeterli düzeyde yükseltmeliyiz. Bu yapılmadan düşük rezevlerle FED faiz artışlarına yakalanacak olursak, bu durum sadece kur seviyelerinin ekstra yükselmesi riskini yaratmaz. Faizlerin de aynı şekilde artmasına neden olur. O nedenle MB'nın içinde bulunduğu açmazı iyi hesaplaması gerekir. FED'e de fazla güven olmaz. Bir anda yeniden faiz artışı yapacağız diyebilir. Şu an döviz alımı için uygun ortam var ama ne kadar sürer belli olmaz. Su akarken kovaları doldurmak doğru olur.
Düzelme mi Yaşanıyor!
BIST o ya da bu sebeplerle ama teknik olarak yapması gereken kar realizasyonlarını yaşıyor. Bu durumun daha derin bir düzeltmeye dönmesi için gerekli şartları düne ait beklenti yazımda paylaşmış ve teknik seviyelerle detaylı izah etmiştim. Dünkü yazımdan ilgili yerleri okuyabilirsiniz.
Gelişmiş borsalarda Bürüksel patlaması sonrası yaşanan gün içi düşüşler sonrasında hızlı bir yükseliş olmuştu. Şimdi bu yükselişin hızının kesildiğini ve gelişmiş borsalarda da kar satışlarının geldiğini görüyoruz. Bugün de ilgili borsalarda düşüşlerle güne başlanması bekleniyor. BIST de bu duruma uyabilir. Ama BIST dün negatif ayrışma yaparak ekstra kar realizasyonu yaşadığı için, bugün bazı hisselerde tepki alımları da görmek mümkün olabilir. Ben ilk etapta BIST için belirttiğim gap boşluğunun kapanmasını sağlıklı bir teknik düzeltme olarak görüyorum. Gap kapanıp, hatta daha altındaki desteklere doğru bir düzeltme yaşanırsa, BIST için çok daha sağlıklı bir durum olur.
Eğer bugün MB faiz indirecek olursa, bankalara gelebilecek alımlar BIST'in toparlanmasına neden olur. Ama karşı tarafında da kurların yükseldiğini görürüz. Yok eğer faize dokunulmazsa, bu takdirde kurlarda yeniden gevşeme görülür. Ama BIST teknik olarak düzeltme içine girerse, düşmeye yine de devam edebilir. Kısacası BIST'in düzeltmesinin derinleşip,derinleşmeyeceğine göre tepkileri bir süre farklı olabilir. Ben, hemen bugün olmasa da gap'in kapanmasını, hatta 78.450 civarındaki bollinger desteğinin görülmesini bekliyorum.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_