Evet gerçekten de BIST benim şu an için beklediğimden fazla iyi bir görüntü çiziyor. Ben yükseliş devam ettikçe yeni alımdan ziyade kar satışlarının yapılması taraftarıyım. Nasıl ki, 70.000 altındaki endeks seviyelerinde algı operasyonu ile gereğinden fazla kötümserlik yaratılıyor, düştükçe hisse alınmalı demişsem, şimdi de gereğinden fazla iyimser algı yaratıldığı görüşümü koruyorum. Şu an bu endeks seviyelerinin üzerini yeni alım pozisyonu açmak için ciddi bir risk olarak görüyorum.
Ancak özellikle de belirtiyorum; bu benim kişisel görüşüm. Teknik analiz olarak ise 84.354 civarındaki mevcut dirençlerin kırılması halinde, ben beklemiyor olsam da, daha da yukarıya gidebiliriz. 18/03 tarihli ''Yellen Baharı Sürer Mi?'' başlıklı beklenti yazımda olası teknik analiz formasyonlarına göre düşüncelerimi okuyabilirsiniz.
Piyasalarda dip diye görülen yerlerde ekstra panik havası yaratılır. Böylece düşüşe direnen yatırımcıları panikleterek, ellerindeki hisseleri en dip seviyelerde satmaları sağlanır. Sonra da borsada hava bir anda değişir, sanki o ana kadar her şey için kötü diyenler sanki hiç olmamış gibi, bir anda iyimserler sahneye çıkar. Bu sefer de her şey gayet iyi olarak izah edilir.
İşte aynı durum, endeks beklentilerin üstünde yükseliş yaşadığı anlarda da tam tersi şekilde işler. Bu sefer her şeyin pozitif görüntüsü izah edilir. Olası riskler bir anda unutulur ve hep pozitif açıklamalar piyasaya pompalanır. Yükselişe bir seviyeye kadar uyup, dirence geldik diye düşünen yatırımcılar yeni pozisyon açmamak için direnirlerken, direnç olarak gösterilen seviyeler de kırdırılarak yatırımcıların en son ulaşılan yüksek seviyelerden ''yok bu borsa düşmeyecek'' diye düşünerek yeniden pozisyon açmaları sağlanır. İşte tam bu esnada birileri çktırmadan satışlara başlarlar. Sonra bir anda hava döner. Aslında bir çok riskler olduğu anlatılmaya başlanır. Endeks ciddi bir realizasyon yaşar ve yaşanan düzeltme sonrasında yükseklerden kar satışı yapanlar yeniden düşen fiyatlardan sattıklarını yerine koyarlar. Ama yüksekten almış olanlar ise alım fiyatlarına gelmeyi beklemek durumunda kalırlar.
Bu nedenle hem kişisel görüşümü, hem de teknik analiz ihtimallerini paylaşıyorum ki, sizler her ikisinin harmanında kendi görüşlerinizi oluşturunuz.
TCMB Faiz İndirimi Yapar Mı?
Öncelikle Yellen Baharı Sürer Mi başlıklı yazımda MB'nın bu salı yani bugün için faiz kararını açıklayacağını yazmışım. Bu hatalı bir açıklama olmuş. Sanırım güven endeksleri ile karıştırmış olabilirim. TCMB faiz kararını perşembe günü açıklayacak. Hatalı ifademden dolayı özür dilerim.
Peki MB bu ortamda faiz indirir mi? Açıkçası ECB'nin faizsiz bol para yarattığı, FED'in de faiz artışı konusunu ötelediği bu ortamda TCMB'nın faiz indirimi yapması için çok uygun bir ortam oluşmuştur diyebilirim. Kısacası faiz indirilecekse bu ortamda indirilmelidir. Ki, ben büyümenin sağlanması, katma değerli, doğrudan yatırımların artması için, faizlerin düşük olması gerektiğine inanıyorum. Bu açıdan bakınca, uygun ortam oluştu diyerek faiz 25-50 baz puan arasında indirilebilir. Hatta 50 baz puan gayet uygun bir başlangıç olabilir.
Ancak, FED'in faiz artışlarına başlıyorum dediği günlerden itibaren, Rusya kirizi de patlayınca Türkiye'den para çıkışları başladı. Zaten kurların geldiği seviyelerden de bunu hepimiz gayet iyi görebildik. İşte bu dönemde TCMB kur artışını frenleyebilmek için başlattığı döviz satış ihaleleri nedeniyle ciddi bir rezerv kaybı yaşadı. Kullanılabilir döviz rezervlerimiz 25 Milyar Dolar civarına indi.
İşte sorun burada yatıyor. MB, döviz rezervini arttırmak istiyorsa faiz indirmi yaparsa, yeniden rezerv oluşturma maliyeti yükselecektir. Çünkü faiz indirimi yapılırsa, bir süre için kurlar yeniden yükseliş tepkileri verecektir. Bu risk nedeniyle, MB bir süre faizlere dokunmayıp, şu anki pozitif ortamda düşen kurlardan önce rezervlerini arttırıp, sonra faiz indirimini trcih edebilir. Bu durumda, FED ve ECB kararları sonrasında yeniden gelişmekte olan ülkelere gelen paralar sayesinde düşen kurlar MB'nın daha düşük seviyelerden rezerv arttırmasına imkan verir.
TCMB'nın ne düşünüğünü davranışlarından anlayacağız. Ama ciddi düşen rezevleri nedeniyle, faiz indirimi yapmayıp da yeniden rezevlerini yükseltmeyi tercih etmesini de yanlış bulmam. Başta yapılan hatalar, sonra elinizi bağlar. Yapmanız gerekenleri yapamazsınız.
Herneyse, eğer perşembe günü faiz indirimi kararını duyacak olursak, karşılığına kurlarda artış, banka hisseleriyle birlikte BIST'de yeni bir yükseliş yaşandığını görürüz diye düşünüyorum. Ama bu döviz ve olası BIST yükselişinin yine de sınırlı kalmasını bekliyorum. Yok eğer faizlere dokunmazsa, bu takdirde para girişleri nedeniyle döviz kurlarında daha da aşağıya indiğimizi görebiliriz.
Bu arada önemli bir gelişme daha var! 17-25 Aralık günlerinin önemli gündem konuğu olan Reza Zarrab ABD'de tutuklanmış. Miami kentinde tutuklanan Zarrab için savcı İran hükümeti adına kara para aklamak, İran yaptırımlarını ihlal ederek ABD'yi dolandırmak gibi iddialardan dolayı 75 yıl hapis cezası isteminde bulunmuş. Bu konu hakkındaki gelişmeler Türkiye'nin gündeminde önemli etkiler yaratabilir. Bana göre piyasalar için ayrı bir risk sebebi daha ortaya çııkmıştır diye düşünüyorum.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_