Çin ekonomisindeki yavaşlama petrolü olumsuz etkilenmeye devam ediyor. Yuan'da yaşanan değer kayıpları başta Asya borsaları olmak üzere neredeyse tüm dünya borsalarındaki düşüşlerin sürmesine neden oluyor. Gelişmekte olan ülkelerin paralarındaki değer kayıplarının sürmesi de TL'nin üzerindeki kur baskılarının artmasına neden oluyor. ABD'de son gelen tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin çok üstünde olması da TCMB'nın üzerindeki faiz baskısını artırıyor. TCMB faiz artışına direndikçe de, TL değer kayıpları sürüyor, kurlar artıyor. ''Bir Kuzey Kore Eksikti!'' başlıklı yazımdaki Dolar kuru öngörülerimi göz önünde bulundurunuz.
Bugün yine bu streslerle bir haftaya başlıyoruz. Çin etkisi ile gelişmekte olan ülkeler paralarında düşüşler yine belirginleşti. Dow ve Dax gibi gelişmiş ülke borsalarındaki düşüşler de sürüyor. Bu ortamda 5 Ocak tarihli ''BIST'de Teknik Riskler Oluşuyor!'' başlıklı yazımın içeriğinde dikkat çektiğim 69.190 desteği teknik olarak yeniden önem kazanmış durumda. İlgili desteğin Dolar bazındaki karşılığı 23.200 civarı seviyelere denk geliyor.
Orta Vadeli Program Açıklanacak!
Saat 10:00 Bakan Mehmet Şimşek Orta Vadeli Programı açıklayacak. Dünyanın ve Türkiye'nin kendi özelinde içinde bulunduğu stresli ortamdan pozitif ayrışmamız için yapısal üretim reformunu başlatmamız çok önemli. Bu nedenle bugün açıklanacak orta vadeli programın içeriğinin artık dolması ve umut verici olması gerekiyor. Düşen enerji fiyatları Türkiye'nin ve BIST'in dünya borsalarından pozitif ayrışması için çok ciddi fırsatlar sunuyor.
Ama Maalesef dünyada bu gelişmeler yaşanırken, Türkiye olarak yine kısır siyasi çekişmelerden sıyrılamıyoruz. Anayasa değişikliği bile başkanlık şartına bağlanmış durumda. Muhalefet partilerinin kendi içlerinde de liderlik çekişmleri sürüyor. Umarım Türkiye Güney Doğumuzda yaşanan ateşin nedenli tehlikeli olduğunu artık görür ve siyaseten de yapması gerekeni bir an önce yapmaya başlar. Ne yazık ki siyasi arenada böyle bir istikbali şimdilik göremiyorum.
Cari Denge Verileri Gelecek!
Düşen petrol fiyatları nedeniyle cari açıktaki düşüş sürecektir. Türkiye'nin borçlarını çevirebilme gücü artacaktır. Ama şu an için dış piyasalardaki gelişmelerin olumsuz etkisi nedeniyle, cari açıktaki iyileşmenin olumlu katkısı sınırlı kalıyor.
Haftaya düşüşlerle başlayacağız. Bir çok dış etkenin hakim olduğu bu ortamda yukarıda linklerini paylaştığım yazılarımın içeriklerine dikkat edin diyorum. Bu şartlar altında yaşanacak düşüşte BIST'in desteklerini kırması halinde teknik olarak dikkat çektiğim düşüşleri yaşama riskimiz yüksektir. Umarım destekler yine çalışır.
Pozitif Ayrışma Beklentim Orta ve Uzun Vadeli Görüşlerimdir!
Türkiye ve BIST için pozitif ayrışma beklentimin ilgili yazı içeriklerimde de göreceğiniz gibi orta ve uzun vadeli gelişmelere paralel beklentilerim olduğunu yeniden hatırlatmak istiyorum. Dış piyasaların baskısı ile BIST için dikkat çektiğim teknik desteklerin kırılması halinde, geçici de olsa ilgili yazılarımdaki olası alt teknik seviyelere düşme riskimizin olduğunu hepinizin bilmesini isterim. Kısa vadede bu riskler gerçekleşecek olsa bile (Ama ilgili destekler kırılmadan olmaz), bu durum orta ve uzun vadeli beklentilerimi değiştirmez. BIST'de yaşanan düşüşlerden daha fazlasının gelişmiş ülke borsaları da dahil dış borsalarda da yaşandığını bilmenizi isterim. Düşüş sadece BIST'e özel bir durum değil.
Yabancı Neden Satıyor!
Çünkü yabancı yatırımcı açısından bakınca, benzer şekilde çatışmalarla başlayan gerilimlerin Suriye'yi nereye götürdüğünü gören yabancılar, Güney Doğudaki bazı şehirlerimizdeki durumu Suriye ile kıyasladıkları için satış yapıyor olabilirler. Aynı zamanda iki seçim sonrası çok yüksek bir oy alınmasına rağmen halen siyasi risklerin sürüyor olması da yabancı açısından ayrı bir güvensizlik nedeni oluyor. TCMB'nın faiz konusunda piyasaya uygun davranmadığı düşüncesi de onları rahatsız ediyor olabilir. İşte bence yabancı tüm bu nedenlerle satışlarını henüz kesmedi.
Bugün açıklanacak Orta Vadeli Program tabiki çok önemli olacak ama asıl, Güney Doğuda çatışmaların sürdüğü şehirlerde kontrolün bir an önce sağlanması ve siyasi ortamın da sakinleşmesi sağlanmalıdır. Güney Doğu şehirlerimiz kontrol altına alınacaktır ama iç siyaset ve başkanlık belirsizliği bu yönde bir referandum yapılmadan bitmeyecek gibi duruyor. Siyasi hırsların böyle bir ortamda bile sürdüğünü görmek çok üzüyor beni.
Böyle bir çok dış etkenin etkileyebileceği bir ortamda şu olur bu olur demek çok zor. O nedenle kriter; yazılarımdaki teknik seviyeler olmalıdır. Mevcut seviyeler alıma uygun çok önemli destekleri içerdiği gibi, teknik olarak bu desteklerin aşağıya kırılması da çok önemli riskleri barındırmaktadır. Bu destekler yine çalışır diye alım yapmak isteyenlerin, teknik desteklerin kırılması halinde aldıklarını geri vermelerinin doğru olacağını bilmeleri gerekir. Gönlüm buralardan yine döneriz diyor. Ama teknik desteklerin kırılması halinde yaşanacak düşüş riskleri de korkutuyor.
Hepinize iyi bir hafta dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_