Yellen Faiz Artışının Yolunu Yapıyor!

03.12.2015 08:59
  •  A 

FED başkanı J.Yellen, faiz artış kararının geciktirilmesinin daha büyük riskler yaratacğına dikkat çekiyor. Kısacası Aralık toplantısında faiz artışına hazır olun diyor. 

Ama aynı şekilde faiz artışının rutine bağlanmayacağını, her toplantıda otomatik artış kararı alınmayacağını, şartlara göre faiz artışı kararlarının verileceğini söylüyor. Yani, çok zamandır dediğimiz gibi, faiz artışı kararı düşük bir oranla başlatılabilir ama artış aralıkları uzun süreye yayılacaktır demek istiyor.

Draghi Ne Diyecek?
           Bugün ECB başkanı M.Draghi de konuşacak. Eğer varlık alımının vadesini, tutarını daha da artıracaklarını söylerse, faizde yeni bir indirime gittiklerini açıklarsa, o takdirde parite yeni bir düşüş yaşayabilir. Destek-direnç tablomuzda parite için görüşlerimi ''parite'' kodu ile filtreleme yaparak görebilirsiniz.

Kısacası FED Aralık ayında faiz artışı kararı alsa bile, BIST için büyük risk içermeyecektir. Brent petrolün düşük seviyesi ile, ECB'nin varlık alımları FED riskinin ülkemiz için etkisini azaltmaktadır. 

Hatta Rusya krizinde yumuşama olması halinde, BIST'in ciddi bir pozitif ayrışma yaşamasını bekliyorum.

Enflasyon oranımızda açıklanacak bozulmalar sınırlı olumsuz etki yapar. Ama olumlu yöndeki bir düşüş daha çok pozitif etki taşıyacaktır. (10:00'da enflasyon verimiz açıklanacak)

Suriye konusunda NATO'nun çok ciddi şekilde Türkiye'nin yanında yer alması, bölgedeki riskleri dengelemeketedir. Dediğim gibi, eğer Rusya krizinde yumuşama dönemine girersek, borsada alımların arttığını görebiliriz. Ama dış işleri bakanlarının görüşmelerinden eğer yumuşama çıkmazsa, bir süreliğine karşılıklı ve daha sert tedbirlerin alındığını görebiliriz. Türkiye de, Rusya'nın tedbirlerine daha fazla sessiz kalmayabilir. Benim gönlümde yatan, ilişkilerin düzelmesi. Yoksa her iki ülke de gerginliklerden zarar görecek. Kıa vadede biz, orta uzun vadede Rus'lar bu işten zararlı çıkacak. Umarım bu süreci yaşamayız. Gayet güzel bir yıl sonu rallisi yaşayacağımız günleri, Rusya krizi nedeniyle harcamak çok üzücü oluyor.

Düşüşlerde alım yapmak ve sakin olmak doğru bir karar olur görüşümü koruyorum. Türkiye ve BIST pozitif ayrışacaktır. Sadece biraz sabır gerekiyor.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 02.12.2015
    09:03

    Bu sözümü tabi ki BIST için sarf ettim. Hemen belirteyim ki, Sürpriz Rusya krizi nedeniyle yılın son günlerini nasıl tamamlar, 2016'yı nasıl karşılarız çok emin olamıyorum ama, ben Türkiye için oldukça iyi bir 2016 yılı performansı bekliyorum. Yeni ekonomi kadrolarının Türkiye'nin reform kararlarına... Devamı »

  • 01.12.2015
    09:06

    Normalde, seçim bitti, % 49,5 ile tek başına iktidar çıktı ve hükümet kuruldu, Avrupa Merkez Bankası likiditeyi daha da arttıracak, petrol fiyatları düşüyor, Ali Babacan kabinede yok ama Mehmet Şimşek ekonominin dümeninde diye alışık olduğumuz yıl sonu rallisini yaşıyor olacaktık. Ancak hiç beklenme... Devamı »

  • 30.11.2015
    09:13

    Kafkaslar'dan Soğuk Hava Devam Ediyor! Rusya ile düşürülen uçak krizi nedeniyle çok gergin günler yaşıyoruz. Putin aleyhimizdeki bir çok tedbiri onayladı. Her alanda çok ciddi bir sertleşme politikası izliyorlar. O kadar ki, Rusya'da okuyan Türk öğrencilere bile baskınlar düzenlenip, bir... Devamı »

  • 27.11.2015
    09:01

    Rusya özür bekliyor. Biz ne özürü, bir özür dilenecekse siz dilemelisiniz diyoruz. Karşılıklı ISİD petrolünü sen alıyorsun iddialarında bulunuluyor. Tırlarımız sınırlarda denetleniyor. Özellikle bekletilen çiçek veya tarım ürünleri kısa dayanma süresi olan ürünler olduğu için, muhtemelen bozulması v... Devamı »

  • 26.11.2015
    09:05

    Aslında sadece yeni kabinedeki olası ekonomi kadrosu değişimi nedeniyle ekstra bir düşüş olabilir ve BIST bu düşüş esnasında 78.650 civarlarına inerse, uygun alım fırsatları çıkar diye düşünüyordum. Ama hiç beklenmedik bir anda sınır ihlali yapan Rus uçağı düşürülünce, endeks için düşündüğüm alt sev... Devamı »