Rus Soğuğuna, AB Meltemi Denge Olur Mu?

30.11.2015 09:13
  •  A 

Kafkaslar'dan Soğuk Hava Devam Ediyor!
           Rusya ile düşürülen uçak krizi nedeniyle çok gergin günler yaşıyoruz. Putin aleyhimizdeki bir çok tedbiri onayladı. Her alanda çok ciddi bir sertleşme politikası izliyorlar. O kadar ki, Rusya'da okuyan Türk öğrencilere bile baskınlar düzenlenip, bir çok zorluk çıkartılıyor. Hiç de demokratik bir ülke davranışı olmayan bu uygulamalar nedeniyle, eğer en kısa zamanda diplomatik bir uzlaşma sağlanamazsa, ikili ilişkiler çok daha derin zararlar görebilir. Umarım bu sorunun daha da büyüdüğünü görmeyiz. 

Bugün Fransa'da iklimlendirme zirvesi var. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'den randevu istiyordu. Ama özür dilenmediği için, Putin görüşmeye soğuk duruyor. Bu nedenle de, iki lideri mümkün olduğunca bir birlerinden uzak tutmaya çalışıyorlar. Salonlarının bile farklı olmasına dikkat edildiği söyleniyor. Bu gerginlik sürdükçe, maalesef bir süre olumsuz etkilenen sektör ve şirketler olacaktır. 

AB İle Yeni Bir Sayfa Açılıyor!
           28 ülkenin katıldığı Bürüksel'deki zirvede çok önemli kararlar alındı. Türkiye ile geri kabul anlaşması imzalandı. Türkiye mültecilerin kontrolsüz bir şekilde AB'ye geçişini engelleyecek. İzinsiz geçen mültecilerin ise Türkiye'ye iadesi yapılacak. AB bunun karşılığında, mülteciler için kullanılsın diye ilk etapta 3 Milyar Euro yardım yapacak. 14 Aralık'ta 17'nci fasıl açılacak. AB 2012'de şart koştuğu adımların Türkiye tarafından yerine getirilmesi halinde, Ekim 2016'da Türk vatandaşları için vizesiz geçiş hakkını verecek. Yılda iki kez ilişkilerin ele alınacağı zirve yapılacak.

Uzun zamandır dondurulmuş ilişkilerin yeniden ivme kazanması çok önemli bir gelişme olmuştur. Umarım içeriğindeki şartlar yalandan uzatılarak verilen taahhütler yine sonsuzluk kuyusuna atılmaz. Tabii bir de, AB sınırlarında vizesiz dolaşacağız havucuna kanıp da, AB'den mevcutlarımız kadar daha mülteciyi geri almak zorunda kalmayız umarım!

Görüyorsunuz ki, ne kadar zamansız bir kriz yaşıyoruz! Şimdi eğer Rusya ile bu kriz patlamasaydı, hükümet kuruldu, üstüne de AB ile bu zirve yapılmış olsaydı ne olurdu dersiniz? Muhtemelen BIST oldukça iyi bir tepki vermiş olurdu. Oysa şu an bunu söyleyemiyoruz. Hatta muhtemelen gözler Fransa'daki zirvede olacaktır. Putin-Erdoğan görüşmesi olmazsa, belki de ilgili olacak hisseler ve BIST olumsuz etki ile haftaya başlayabilirler. İnanın ben de neye göre ne düşüneceğime tam karar veremiyorum. Ancak, bugün Fransa'da görüşme olmasa da, 15 gün sonra Rusya'da G20 zirvesi olacak. İki lider o zaman mecburen görüşecekler. Tabii eğer Putin, Türkiye katılmasın der mi bilemem! 

Bu krizin Türkiye'ye olumsuz yansımaları aşılacak ama, olay sıcak olduğu için etkileri ne kadar sürecek tam olarak kestiremiyorum. Ama yine hisse bazlı ayrışmaların olmasını da normal görüyorum. Yani kriz geneli etkilemeyi sürdürecek olsa da, hisse bazlı ayrışmaların olması da mümkündür. 

Hepinize iyi bir hafta dilerim. 

 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 27.11.2015
    09:01

    Rusya özür bekliyor. Biz ne özürü, bir özür dilenecekse siz dilemelisiniz diyoruz. Karşılıklı ISİD petrolünü sen alıyorsun iddialarında bulunuluyor. Tırlarımız sınırlarda denetleniyor. Özellikle bekletilen çiçek veya tarım ürünleri kısa dayanma süresi olan ürünler olduğu için, muhtemelen bozulması v... Devamı »

  • 26.11.2015
    09:05

    Aslında sadece yeni kabinedeki olası ekonomi kadrosu değişimi nedeniyle ekstra bir düşüş olabilir ve BIST bu düşüş esnasında 78.650 civarlarına inerse, uygun alım fırsatları çıkar diye düşünüyordum. Ama hiç beklenmedik bir anda sınır ihlali yapan Rus uçağı düşürülünce, endeks için düşündüğüm alt sev... Devamı »

  • 25.11.2015
    09:00

    Yeni Kabine dün cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak açıklandı. Ekonominin yeni patronu, başbakan yardımcılığına getirilen Mehmet Şimşek oldu. Mehmet Şimşek ekonomiyi doğru manevralarla yönetebilecek yeterli tecrübeye sahip, uluslar arası tecrübe ve tanınırlığı olan yetkin bir kişidir. Ben bu görevi... Devamı »

  • 24.11.2015
    14:08

    Yeni bakanlar kurulu açıklandı. Ali Babacan kabinede bulunmuyor. Önceden de dediğim gibi eğer ekonomi kadrosunda değişiklik oldu diye olumsuz bir tepki olacak olursa bu tepki sınırlı kalacaktır. Ben mevcut seviyeler ve altında alım yapılması taraftarıyım. Hayırlı olsun diyorum.   Devamı »

  • 24.11.2015
    11:47

    Genel Kurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada beş dakika içinde 10 kez sınır ihlali yaptığı uyarısı yapılmasına rağmen, bu uyarılara uymayıp sınırlarımızı ihlal etmeye devam eden Rus uçağı düşürüldü açıklaması yapıldı. Rusya tarafı ise, sınır ihlali yok, bunu kanıtlarız iddiasında. Hükümet... Devamı »