BIST 80.000 Direncini Ne Şekilde Kırabilir?

16.10.2015 08:58
  •  A 

BIST 80.000'li dirençlerine (ki, destek direnç tablomuzda tam seviyelerini görebilirsiniz) yine takıldı ve geçemeyip kar satışları gördük. Seçim sonuçları görülmeden bu seviyenin kırılmasını beklemediğimi biliyorsunuz. Ancak bu direnç bir daha test edilecek olursa, bu takdirde kırılıp 81.201 - 81.856 ve 82.894 seviyeleri radarımıza girer. 

Tüm ülkemizi yasa boğan Ankara'daki kayıpların seçim tercihlerine nasıl yansıma yapabileceğini tam yorumlayamıyorum! Eğer seçim sonrası tek başına iktidar beklentimin bozulmasına neden olacak bir yansıma yaratacaksa, seçime yaklaştıkça anketlerin verileri bu yönde mesaj verdiği takdirde, 80.000'li seviyeler daha güçlü kar realizasyonlarının yaşandığını göreceğimiz dirençler olur. Seçimden sonra koalisyon şartı ortaya çıkarsa, BIST ilk anda kısmen düşer, sonra hükümet kuruluyor denirse yükselişe geçer ve o zaman yukarıda verdiğim dirençler geçilir. 

Yok eğer, anketlerden Ankara'da patlayan bomba sonrasında seçimden tek başına hükümet sinyalleri gelirse, o takdirde seçim öncesinde yukarıda verdiğim 80.000 üstü dirençleri de görebiliriz. Seçim tamamlandığında, tek başına iktidar çıktığı görülürse, seçimden sonra alımlarla başlar, 84.192'de bulunan ve kırılırsa çanak formasyonu yaatacak olan daha üst direnci test edip kar satışları yaşarız diye düşünüyorum. Yani seçimden tek başına iktidar da çıksa, hemen seçim sonrası yaşanacak alımlardan sonra ciddi bir kar satışı yine de yaşanacaktır. Lütfen bu yazımı bir yere not edin. Seçim öncesi ve sonrası gelişmelere göre olası endeks bazlı beklentilerimi görmüş olursunuz. 

FED konusu benim için tamamen bir algı operasyonudur. FED ille de enflasyon artsın da öyle faiz artışına geçeyim diye beklemek zorunda değil. Yıl sonlarında, yeni yılda otomobillere şu kadar zam gelmesi bekleniyor denince ne olur? Bir anda otomobil satışları artar. Tüketim talepleri zam korkusu ile öne çekilir. Aynı şekilde FED kalkıp, ''Faiz artışını şu gün başlatacağım ve yıl içinde 3-4 kez faiz artışı yapacağım'' dese, inanın bir anda ABD'de kredi talebi artacak, aynı şekilde yatırım ve tüketim harcamaları da yükselecektir. Doğal olarak da enflasyon yukarı yönlü tetiklenecektir. Kısacası FED ille de beklemek zorunda değil. Niyet önemli. O nedenle düz mantıkla ABD'nin şu anki verilerine bakıp, FED riski tamamen ortadan kalktı demek aşırı rahatlık olur!

Diğer bir risk de, Türkiye'nin Suriye'deki ISİD hedeflerini bombalaması sonrasında, ISİD'in Türkiye içinde yeni terör eylemleri yapma riskidir. Hatta, Türkiye'nin ISİD'e daha sert müdahale yapması için bile farklı odaklar adresi ISİD'de çıkacak eylemleri yaptırabilirler. İşte en büyük risklerden birisi de budur. Umarım ülkemiz yeni terör eylemlerinin hedefi olmaz. 

BIST'de dokuz aylık bilançolar başlayacağı için bağımsız hareketlenmeler de göreceğiz. O nedenle hisse bazlı takip yapmak doğru olabilir. Endeks olarak da artı bir endeksle haftayı kapatmayı bekliyorum.

Hepinize sağlıklı ve her türlü şerden uzak, güzel bir hafta sonu dilerim. Ben kısmetse, Pazar günü annem ve babamı ziyarete Didim'e gideceğim. Onları özledim. Eminim onlar da küçük(!) çocuklarını özlemişlerdir:)
 

    Saygılarımla


    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 15.10.2015
    09:00

    Dün açıklanan ABD Eylül ayı perakende satış rakamları ve üretici fiyatları beklentilerden yine kötü geldi. Bugün de 15:30'da ABD tüfe verilerini öğrenmiş olacağız. Eğer tüfe verilerinde de benzer düşüşler görülürse, bu takdirde FED'in faiz artışının 2015 yılını pas geçerek, 2016'ya kalacağı yönündek... Devamı »

  • 14.10.2015
    09:02

    80.000 seviyesini zorlayan BIST, dün belirgin bir kar realizasyonu yaşadı. Stochasticler aşırı alım(Direnç) seviyelerindeydiler. Dünkü satışlarla birlikte yönlerini aşağıya kestiler. Bu görüntüye göre kar satışlarının devamı gelebilir. Ancak teknik olarak bakınca, BIST'in 77.699 - 77.569 civarında b... Devamı »

  • 13.10.2015
    08:57

    30 Eylül tarihli ''Piyasa Oynaklığı Sürüyor!'' başlıklı beklenti yazımda BIST'in seçimlerden evvel 80.000'li seviyeleri denemesini beklediğimi yazmıştım. Görüyorsunuz ki, BIST o günden bu güne 73.000'li endeks seviyelerinden 79.600 seviyelerine yükselmiş oldu. Seçimlerden evvel ise 80.000 direncinin... Devamı »

  • 12.10.2015
    08:43

    Terörün Her Türlüsünü Lanetliyorum! Kimden, kimlerden, hangi görüşten, hangi etnik kökenden, hangi itikattan, hangi sebeple gelirse gelsin, arkasında kim, kimler, hangi devletler olursa olsun kalleşçe terörün hepsini lanetliyorum! Allah ve adli yargı bize bu acıyı yaşatanlardan bunun be... Devamı »

  • 09.10.2015
    08:44

    Açıklanan ABD Eylül FED tutanaklarında, ekonomideki düzelmeden net olarak emin olmadan faiz artışına gitmenin yanlış olacağı görüşünün hakim olduğunu görüyoruz. Dün açıklanan sanayi üretimi verilerimizde de hepimizi şaşırtan ekstra büyüme oranları gördük. Dayanıklık tüketim malları üretiminde % 1... Devamı »