Kötü ABD Verileri BIST'e İlgiyi Yükseltiyor!

15.10.2015 09:00
  •  A 

Dün açıklanan ABD Eylül ayı perakende satış rakamları ve üretici fiyatları beklentilerden yine kötü geldi. Bugün de 15:30'da ABD tüfe verilerini öğrenmiş olacağız. Eğer tüfe verilerinde de benzer düşüşler görülürse, bu takdirde FED'in faiz artışının 2015 yılını pas geçerek, 2016'ya kalacağı yönündeki görüşler iyice yerleşecek.

Dünya genelinde çok hızlı bir algı değişimi yaşanıyor. İki hafta öncesine kadar, FED bugün-yarın faiz arttıracaktır diye bekleniyordu. Bu beklentiden çekinen sermayenin gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş ülkelere, daha doğrusu ABD'ye yöneldiği yazılıyordu. Gelişmekte olan ülkelerin kur karşılıkları ve borsaları için korkutan senaryolar işleniyordu. Bir de şu an bakın! Bu dediklerimin tam tersi beklentilerin dillendirildiğini görüyoruz. Peki neden? Kötü ABD verileri nedeniyle.

İşte bu nedenle ABD'den kötü veri geldikçe, risk iştahı artıyor. Karşılığında kurlar düşerken borsa yükseliyor. Ben bu durumu hiç sağlıklı bulmuyorum. Alternatif olmadığı için bir piyasaya yönelmek suni fiyatlamalar yaratır. Diğer taraftan da, ABD verilerinde bozulma derinleşmeye kalkarsa, bu takdirde ülkelerin ekonomileri için iyi gelişmelerden söz edemeyiz. Ben ABD faiz artışı için keşke başlasaydı ki, dünya ekonomilerinin düzeldiğini görseydik. Çünkü ekonomiler düzeldikçe, nihayetinde artacak talep, üretim ve istihdam artışını da peşinden getirecektir. Bu görüntü belki ilk anda gelişmekte olan ülkelerden para çıkışlarına neden olabilir ama hemen sonrasında bu sefer ihracat artışı bu durumu dengelemeye başlayacaktı. 

Neyse, şu an için FED'in faiz artışı ötelendikçe, BIST için olumlu yansıması oluyor. Kurlar düşüyor. Kur düşünce petrol iç piyasa fiyatlarında aşağı düşüşler yaşanıyor. Bu da enflasyon seviyemizi aşağı yönlü rahatlatıyor. Tabii bu nedenle de BIST pozitif etkileniyor. BIST'e olan ilgi artmaya başlıyor. Bu durum ne kadar sürer göreceğiz. Ancak algıların bir anda yön değiştirebileceğini unutmayınız. 

Biz neticeye bakalım! Sonuçta bu işler bize yarıyor. BIST yükseliyor. Yine 80.000'li seviyeleri test ediyoruz. Bugün ABD'den tüfe verisi de kötü gelirse, BIST'in 80.000 seviyelerindeki ilk direncini kırdığını ve 81.200 civarında bulunan bir üst direncini zorladığını görebiliriz. Ben seçim sonuçlarını görmeden 81.200 seviyesinin kırılmasını beklemiyorum demiştim. Hala öyle düşünüyorum. Ama nihayetinde risk iştahı bu şekilde artmaya devam ederse, dirençlerin kırılmak için olduğunu unutmamak gerekir.

BIST için olası teknik dirençler hakkındaki görüşlerimi Destek-Direnç Tablomuzda detaylı bir şekilde görebilirsiniz. Tablodaki teknik seviyeler aşağı ya da, yukarı doğru kırıldıkça bir sonraki teknik seviye yeni beklenti olacaktır.

NOT: Bugün 11:00'de ekran başından kalkacağım. 12:00-13:00 arasında Dokuz Eylül Üniversitesi, 15:00-16:00 arasında ise Ege Üniversitesi gençlerine ''Finansal Piyasalardaki Gelişmeler ve Borsada Yatırım'' konulu sunumum olacak.

    Saygılarımla


    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 14.10.2015
    09:02

    80.000 seviyesini zorlayan BIST, dün belirgin bir kar realizasyonu yaşadı. Stochasticler aşırı alım(Direnç) seviyelerindeydiler. Dünkü satışlarla birlikte yönlerini aşağıya kestiler. Bu görüntüye göre kar satışlarının devamı gelebilir. Ancak teknik olarak bakınca, BIST'in 77.699 - 77.569 civarında b... Devamı »

  • 13.10.2015
    08:57

    30 Eylül tarihli ''Piyasa Oynaklığı Sürüyor!'' başlıklı beklenti yazımda BIST'in seçimlerden evvel 80.000'li seviyeleri denemesini beklediğimi yazmıştım. Görüyorsunuz ki, BIST o günden bu güne 73.000'li endeks seviyelerinden 79.600 seviyelerine yükselmiş oldu. Seçimlerden evvel ise 80.000 direncinin... Devamı »

  • 12.10.2015
    08:43

    Terörün Her Türlüsünü Lanetliyorum! Kimden, kimlerden, hangi görüşten, hangi etnik kökenden, hangi itikattan, hangi sebeple gelirse gelsin, arkasında kim, kimler, hangi devletler olursa olsun kalleşçe terörün hepsini lanetliyorum! Allah ve adli yargı bize bu acıyı yaşatanlardan bunun be... Devamı »

  • 09.10.2015
    08:44

    Açıklanan ABD Eylül FED tutanaklarında, ekonomideki düzelmeden net olarak emin olmadan faiz artışına gitmenin yanlış olacağı görüşünün hakim olduğunu görüyoruz. Dün açıklanan sanayi üretimi verilerimizde de hepimizi şaşırtan ekstra büyüme oranları gördük. Dayanıklık tüketim malları üretiminde % 1... Devamı »

  • 08.10.2015
    09:01

    On gün evvel de Suriye riski vardı. Hatta bu riske Rusya ile yaşanan son kriz dahil olmamıştı. Almanya'da sıkıntılar vardı. Araya VW'nin manupule edilmiş emisyon raporları krizi de girince Almanya'da sert dalgalanmalar yaşandı. Hatta DAX sert düşüşler yaşıyordu. Aynı DAX sonrasında ise aynı şekilde... Devamı »