ECB başkanı M.Darghi bugün 15:30'da açıklamalarda bulunacak. Herkesin beklediği, devlet kağıtları almak zorunda kalırsak alırız ifadelerinin uygulamaya alınıp alınmayacağı kararı olacaktır. Eğer Draghi devlet tahvillerinin alımını başlatacaklarını söylerse, ECB vasıtası ile hangi ülkelerin tahvilleri alınacaksa, o ülkeler vasıtası ile piyasaya yeni likidite sürülecektir. Bu konu çok kolay kararı verilecek bir süreç değildir. Hangi ülke kağıdı sorusunda ciddi tartışmalar olduğu için karar alınmasında güçlükler olabilir. Bugün bu kararın çıkıp-çıkmayacağını ve yapılan alımların tutarlarında artış olup olmayacağını göreceğiz. Piyasanın Draghi'den yeni para girişleri beklentisi nedeniyle Dolar değerleniyor. Açıklama da bu yönde gelirse, parite Dolar lehine gelişmeye devam eder.
ECB'nin piyasaya para vermeye başlaması, mevduat faizlerinin eksi olması, kredi faizinin yok durumda olması nedeniyle de, yatırımcılar borsa alternatifine mecbur kalıyorlar. Bunun bir mecburiyet olduğunu biliniz. Bu nedenle de DAX alım yönünde suni desteklenmiş oluyor. FED faiz artışına başlıyorum dediği zaman, DAX da olumsuz tepki verebilir. Likidite bolluğu yaşayan DAX için teknik olarak 10.030 civarı direnç yukarı kırılırsa 10.300 - 10.400 yeni zirveleri görülebilir. Ama 9.900 civarındaki destek aşağıya kırılırsa, bu takidrde de ilk etapta 9.832 - 9.750 civarı desteklere doğru kısmi bir realize yaşanabilir.
5 Aralık Moody's Günü!
Bizim için tabii ki Draghi'nin verdiği likiditeler de önemli. Ama ondan daha da önemlisi yarınki Moody'sin Türkiye açıklamaları olacaktır. Sıfırcı hoca Moody's sürpriz yapıp Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir düzeye çıkartırsa BIST çok sert bir tepki ile 92.000'lere yönelir. Hemen söyleyeyim ki ben böyle bir not artışı yapmasını beklemiyorum.
Moody's Türkiye'nin notunu düşürürse, bu takdirde de hızla 80.000 altına sarkan bir BIST endeksi görürüz düşüncesindeyim. Ama hemen söyleyeyim; ben Moody's'in Türkiye'nin notunu düşürmesini de beklemiyorum. Petrol fiyatlarının düştüğü, ECB'nin piyasaya para verdiği bu süreçte, Türkiye'nin cari açık faturası düştüğü ve rahat fonlanabildiği için, not düşmesine neden olacak bir gelişmenin olduğu düşüncesinde değilim.
Peki Moody's Ne Diyecektir?
Moody'sin yarın bol bol eleştiri ve uyarı yapmasını bekliyorum. FED'in faiz artışı sürecinde dış fonlama sorununa dikkat çekebilir. Özel sektör borcundan bahsedebilir. Belki gelecek yılın seçim yılı olmasının yaratacağı riske de dikkat çekebilir. Ama uyarıların ötesine geçerek not indirimi yapmasını beklemiyorum. Sadece eleştiri değil, cari açıktaki iyileşmenin iyi bir gelişme olduğuna değinmesini de bekliyorum. Moody's'in olası eleştirilerinin boyutu BIST'in realize seviyesinin desteklerini belirleyebilir. Eleştiri boyutu yüksek olursa BIST'in satış baskısının biraz daha fazla olduğunu görürüz. Kısacası Moody's için çok korkum yok.
FED Başkanları Konuşmaya Başladı!
Dallas FED başkanı Fisher, bu ayki toplantıda faizlerin makul bir süre daha düşük kalması ibaresinin çıkartılabileceğini söyledi. Bir başka bölgesel FED başkanı ise, faizlerin sıfır düzeylerinde durmasının sakıncalı olduğuna dikkat çekti. Yani FED başkanları yine faiz konuşmaya başladılar ki, FED faizlerindeki gelişmeler bizim için asıl önemli olan konuların başında geliyor.
Yarın ayrıca ABD tarım dışı istihdam verisi açıklanacak. Verinin iyi ya da kötü gelmesi FED'in faiz gündeminin süresinde etkili olacaktır.
BIST'de Kar Realizasyonları Sürüyor!
Zaten 1 Aralık'ta biz de bu realizelere dikkat çekmiştik. Görüyorsunuz bankalardaki ısrarlı alımlar durunca nasıl da gevşemeler gelebiliyor. Yani ısrarlı alımlara bakarak hep yükseliş sürecek beklentisinin yanlış olduğunu gördüğünüzü düşünüyorum. En iyi ortamlarda ve beklentilede bile kâr realizasyonları yaşanabilir.
BIST için önceki yazılarımda dikkat çektiğim 84.289 desteği çok önemli olacaktır. Bu desteği görüp, altına düşmeden üstünde tutunabilien BIST, yeniden yükseliş yönünde alımlara sahne olabilir. Ama 84.289 seviyesinin üstünde kalamazsak, bu takdirde 82.250 seviyesine doğru BIST'in düzeltmesinin sürdüğünü teknik olarak görebiliriz. Bir ayda yaşanan on bin puanlık bir yükseliş sonrasında böyle bir düzeltmenin yaşanması çok normal ve sağlıklıdır.
BIST için aşağıya gidişe neden olabilecek desteğe dikkat çektim. Yukarı gidiş için önemli olan direnç de 86.347 seviyesi olur diye düşünüyorum. Eğer yeniden 86.347 seviyesi geçilirse, 87.000 zirvesini geçip, yeni zirvelere gidilir görüşündeyim. Şimdilik bu ihtimali zayıf görüyorum. Bir süre daha kar realizasyonunun sürmesi beklentisindeyim.
BIST düzeltme yaşarken, şu anda olduğu gibi hisse bazlı yükseliş hareketlerinin yine de olacağını söyleyebilirim. Teknik olarak gördüğümüz hisseleri Destek-Direnç ve Teknik Analiz tablolarında paylaşmayı sürdüreceğim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_