Dünya konjonktüründe yaşanan altın, petrol ve FED faiz beklentilerinin son durumu nedeniyle borsaların ve BIST'in çok korkmasına neden olacak önemli bir etken yoktu. Hatta gelişmeler BIST'in lehine yaşanıyor da diyebiliriz. 2015 yılında seçimlerin olacak olması da, mevcut seçim barajı nedeniyle en azından şimdiden büyük bir belirsizlik riski yaratmıyordu. Ama birden bire ortaya yeni bir gelişme çıktı! Anayasa Mahkemesi'ne % 10 seçim barajının kaldırılması için yapılan başvuru gündemi belirleyecek, tüm piyasaları etkileyecek çok önemli bir gelişmedir.
Anayasa Mahkemesi'nden başvurunun önümüzdeki günlerde görüşüleceği açıklaması geldi. Seçim barajının tümden kaldırılması ve ilk seçimlere de uygulanması söz konusu olursa, bu gelişme seçim sonuçlarında önemli riskler yaratabileceği için BIST'in düşmesine, döviz ve faizin de olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Ancak dediğim gibi mahkemenin ne cevap vereceği önemlidir. Başvuru haklı bulunur ama meclise bu konuda yeni düzenleme yapması için gönderilirse, meclisin yapacak olduğu yeni düzenleme ilk seçimlerden sonraya kalacağı için, seçimlerin ekstra belirsizlik yaratması gibi bir durum ortaya çıkmaz. Mahkeme talebi red ederse (şekil yönünden olabilir ama esas yönünden bunu yapmayacağını düşünüyorum) zaten o zaman böyle bir risk ortadan kalkmış olur.
% 10 olan seçim barajının düşürülmesi de söz konusu olabilir. O zaman yeni orana göre seçimlerin riski artar ya da azalır. Kısacası seçim barajının kaldırılması için Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvuru tüm piyasalar için çok önemli sonuçlar doğurabilecek bir gelişmedir. Yakından takip etmemiz gerekir.
Rusya İle Ticaret Büyüyecek!
Rusya devlet başkanı Putin, bir günlük Türkiye ziyareti yaptı. İlk sonuç doğal gaz fiyatında Ocak'tan itibaren % 6 indirim yapılacağı açıklaması oldu. Putin, Türkiye'nin gaz kullanım miktarlarına göre bu indirimin daha da artabileceğini söyledi. Bu konuyu yakın tarihli yazılarımda işlemiştik. Doğal gazdan elektrik üreten firmalar için kar artışı yaratacak bir gelişmedir. Elektrik kullananlar için ise, devletin bu indirimi kullanıcılara yansıtıp-yansıtmamasına göre etkisi olacaktır. Ama her şekilde devletin gaz faturasını düşürecek faydalı bir gelişmedir.
Kar Relizasyonu Başladı Mı?
Düne ait beklenti yazım bu konudaki detaylı görüşlerimi ve olası teknik seviye beklentilerimi içeriyor. Brent petrol fiyatında dün görülen 67$ sonrası 72,70 $ civarına çıkılması, petroldeki düşüş nedeniyle alımların olduğu hisselerde ve BIST'de tersine bir realizasyon baskısına sebep olacak bir gelişmedir. Ama yine de olası BIST hareketlerini dün detaylandırdığım seviyeleri ne yönde kıracağına göre izlemek daha doğru olacaktır. Çünkü ABD'den gelen son imalat verilerinde yaşanan düşüş gelişmekte olan ülkeler için iyi bir gelişmedir. Rusya ile yapılan anlaşmalar Türkiye için pozitif gelişmedir. Ama FED başkan yardımcısı Fisher'in düşen petrol fiyatlarının enflasyon politikalarını sadece geçici etkileyecek bir gelişme olduğunu söylemesi, genel politikaları için risk yaratmayacağını belirtmesi ise gelişmekte olan ülkeler için olumlu değildir.
Yarın gelecek enflasyon verisinin yüksek ya da düşük gelecek olması da önemli olacaktır. Düşük gelmesi faiz indirimi beklentisini iyice güçlendirir. Ama yüksek gelirse, bu beklentinin düşmesine ve banka hisselerinin bu nedenle olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Piyasaları çok bozacak bir enflasyon sonucu beklemiyorum. Yarın gelecek enflasyon ne olursa olsun, sonraki aylarda enflasyonda net bir düşüş göreceğimize inanıyorum.
Sadede gelirsek, ben kar realizelerinin olabileceğini düşünüyorum. Bu görüşümü hafta sonu Moody's'in yapacağı not değerlemesinden çıkacak pozitif bir sonuç değiştirir. Eğer Moody's olumlu bir not yükselişi yaparsa BIST'in yeni yükselişine neden olur. Ben Moodys not yükseltir mi bilemem ama, not indirmesi için hiç bir neden olmadığını söyleyebilirim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_