Meşhur Gap Kapandı! Şimdi Ne Olacak?

01.12.2014 09:13
  •  A 

             Mayıs 2013 sonunda başlayan Gezi olayları nedeniyle oluşmuş teknik gap'imizi(Endeks-fiyat boşlukları. Bir çok eski yazımızda konusu geçmiştir) Cuma günü nihayet kapattık. Cuma gününe ait ''BIST'in Yükselişi Gap İle Sınırlı Mı Kalır?'' başlıklı beklenti yazımda, 85.990 olan bu teknik seviyedeki gap'in kapanmasıyla birlikte, bununla yetinmeyip, 87.000, 88.000 seviyelerinin de hızla görülebileceğini yazmıştım. Aynı gün gap kapandığı gibi, 87.048 BIST seviyesini de gördük. 

              Neredeyse sadece bankalar, havayolu şirketleri ve diğer bir kaç şirketle bu yükselişin yaşanması çok da sağlıklı bir yükseliş şekli değildir. Bu nedenle Cuma 87.000 endeks sonrası yaşanan kar realizasyonunun diğer günlere de sarkan bir düzeltmeye dönüşmesi de şaşırtıcı olmaz! Ama yine de, petrolün 67$'a indiği bu ortamda hemen düşüş olur demeden, teknik olarak ne olursa olura dikkat çekmek daha doğru olabilir. Çünkü bankalarda yaşanan ısrarlı alımların sürmesi halinde, BIST'in 88.000 seviyesinin de üstüne gitme imkanı teknik olarak mevcuttur.

              BIST 87.048 seviyesini geçebilirse, aradaki 88.000 direncinden sonra 89.820'ye denk gelen bir küçük gap boşluğumuz daha var. O da kapanabilir. Düşüş halinde ise, 86.120 civarında bollinger desteğinin aşağıya kırılması ile, 84.289 desteği önem kazanır. 86.120'nin altına sarkarak orada kalacak bir BIST, kar realizasyonlarına sahne olabilir. Bu realizasyonların ilk desteği dediğim gibi 84.289 civarı seviye olur. Altındaki destek seviyeleri de 83.471 - 82.254 - 81.784 gibi düzeltme destek seviyeleri olur. Bu teknik seviyeleri her zaman olduğu gibi Destek-Direnç Tablomuzda daha detaylı paylaşmayı sürdüreceğim. O tablodan takip etmeniz daha sağlıklı olur.

              Brent petrol fiyatı düşmeye devam ediyor. Cuma beklenti yazımda dikkat çektiğim 67 $ fiyatını da gördük. Bu düşüşün sürmesi, BIST'e olan talebi canlı tutabilir. Ancak en iyi ortamlar dahi kar realizasyonlarına engel olmaz. Bu nedenle ara düzeltmelerle de yükselişi sürdürebiliriz. Önemli olan düzeltmeyi kaçırdık diye üzülmek değildir. Yeniden yükselişi gecikecek ve çok daha düşük seviyelerden olabilecek bir düzeltmeye yakalanmamaktır. Hep yükselecek diyerek satmadan hissede durmak, elde edilen karların geri verilmesine neden olabilir. Bu nedenle ben özellikle bankalar için halkb hariç, yeni yükselişler yaşanması halinde kar realizesi yapmanın doğru olacağı görüşündeyim. TCMB faiz indirse de, indirebileceği oranın bilançolara etkisinin fazlası ile satın alındığı düşüncesindeyim. Ancak hisse bazlı hareketler endeks ve bankalarda düzeltme yaşanırken de sürebilir. Tabii bu hisseleri bulabilirsek ne alâ. 

             Kar Realizasyonlarına Hazır Olun!
             Açıkçası, uzun zamandır gap gap gap dediğimiz önemli teknik boşluğu nihayet doldurduk. Bu nedenle ben bir süre düzeltme yaşanması riskinin güçlendiği görüşündeyim. Aynı durum Almanya Dax ve ABD endeksleri için de geçerli. Yükseliş beklediğimiz Aralık ayına düşüşlerle başlama riskimize dikkat çekmek istiyorum. Hatta bu yaşanırsa daha da sağlıklı bir BIST'imiz olur diyorum. 

              İsviçre Altına Hayır Dedi!
              Pazar günü İsviçre'de merkez bankasının altın alımı ya da stoklarının bir kısmını altın tutmak için yaptığı referandumdan hayır kararı çıktı. Hemen söyleyeyim, zaten bu bence tam bir orta oyunudur! Kimse yaşananı ileri demokrasi örneği diye yorumlamasın. İki yıl evvel altın için yazdığım senaryoda, altının ciddi düşüş yaşayacağını ve asıl zararı, altın stoklarını (o günlerdeki yüksek fiyatlarla) artıran merkez bankalarının yapacaklarını yazmıştım. Eğer demokrasi için bu referandum yapılıyorsa, iki yıl evvel 1.700$ fiyatlarında altın almadan evvel halka soracaklardı. Şimdiki referandum altın almaya izin veriyor musunuz diye değil, asıl stoklarındaki altını satmaya bahane bulmak(Satma yasağından kurtulmak) için yapılmış bir referandumdur! Altında İsviçre Merkez Bankası şu kadar altın alabilir spekülasyonu ile altında yeni satış imkanı yaratılmış ve bu durum da çok güzel kullanılmıştır! Altından uzak durun düşüncemi hala koruyorum. Altın alımı için olur alamayan İsviçre Merkez Bankası'nın şuanki stoklarını bir yere not edin, 2015 ya da 2016 ortalarında kontrol ettiğiniz zaman bu toplamın düşmüş olacağını göreceğimizi düşünüyorum.

              Hepinize iyi bir hafta dilerim.

 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;@_Stratejist_


  • 28.11.2014
    09:06

    OPEC Üretimi Kısmadı, Petrol Çakıldı! Dün Viyana'da toplanan OPEC temsilcilerinden petrol üretimini kısma yönünde bir karar çıkmayınca, petrol fiyatlarında hızlı bir düşüş daha yaşanıyor. Düne ait beklenti yazımda dikkat çektiğim 71$ seviyesine bir günde gelmiş bulunuyoruz. 71 $ seviyesind... Devamı »

  • 27.11.2014
    09:08

    http://borsaanalizci.com/gunluk_beklenti/goster/mayista-satip-gidelim-mi-1517 Devamı »

  • 26.11.2014
    09:01

    Bir süredir paranın BIST dahil, tüm borsalarda iştahı artmış gözüküyor. Dün ABD'den gelecek GSYIH büyüme verisinin beklentilerden düşük gelmesi bekleniyordu. Bu nedenle de aşağı revize edilir diye beklenirken, açıklanan veri beklentilerin üstünde iyi geldi. Beklentilerin tam tersine büyüme verisi yu... Devamı »

  • 25.11.2014
    08:54

    31 Mayıs 2013 tarihinde gezi olayları nedeniyle oluşan teknik bir gap seviyemiz vardı. 6'ncı ve 7'nci aylarda bu gap seviyelerine çok yaklaşmış ama o anki konjonktürel etkiler nedeniyle gap kapanmadan realizeler yaşamıştık. Şimdi yeniden bu gap kapanır mı sorusu gündeme gelmiş durumda. ... Devamı »

  • 24.11.2014
    09:02

    Uluslar arası derecelendirme kurumu S&P, Türkiye'nin BB+ olan notunda ve negatif olan görünümünde bir değişiklik yapmadı. Mevcut durumu korumasındaki neden olarak büyümedeki ve cari açıktaki kısmi düzelmeyi gösterdi. Ama büyümenin fonlanması için ihtiyaç duyulan dış kaynak ihtiyacına olan bağımlılığ... Devamı »