Nasıl Bir Yaz Olacak?

02.06.2014 08:51
  •  A 

       1 Haziran Pazar günü yaz aylarına girmiÅŸ bulunuyoruz. Umarım bu yaz sadece sıcak deÄŸil, aynı zamanda da borsa yatırımlarında kârlı geçecek olan güzel ve kazançlı bir yaz olur. Klasik yaz beklentilerini bilirsiniz, genelde tatiller baÅŸlar, sıcaklar insanları bunaltır, serin ve gölge yerler tercih edilir. Tatil programları nedeniyle bir çok yatırımcı ekranlardan uzaklaşır. Ya da en azından daha az zaman ayırır. Ä°ÅŸte bu nedenle de ''Mayıs'ta Sat Git'' denen bir anlayış hakim olur. 


      Geçen yıl yaÅŸanan 31 Mayıs süreci nedeniyle olması gerekenden çok daha fazla düşüşler yaÅŸadık. Ortaya çıkan gerilimler ve siyasi riskler nedeniyle özellikle bankalar ve BIST ciddi düşüşler yaÅŸamıştı. Yerel seçimlerden yeniden iktidarın çıktığı görülünce, daha doÄŸrusu yerel seçim sonuçlarından 2015 genel seçimleri için bir risk çıkmaz düşüncesi hakim olunca, yaÅŸadığımız ekstra düşüşlerin geri dönüşleri baÅŸladı. Yükselen faizler, sıkı para politikası kararları nedeniyle bankaların karlarında gerilemeler yaÅŸanmıştı. GevÅŸeyen bankalar da BIST'i aynı ÅŸekilde geri çekmiÅŸti. Ancak ÅŸimdi ise aynı ÅŸekilde yükselen bankaların endeksi de yukarı taşıdığını görüyoruz. 

       GeçtiÄŸimiz üç ay en çok yükselen borsalardan birisi olarak gözükmemiz sizleri yanıltmasın! Misal Avrupa ve ABD borsalarında belki bizden daha düşük getiriler varmış gibi bir algı var. Ama bu yanlış. DoÄŸrudur belki geçen ay bir çoÄŸu BIST'in getirisinden düşük kaldılar ama, onlar zirve rekorlarında dolaşıyorlar. Zaman zaman da yeni rekor tazelemeleri yapıyorlar. Oysa BIST'in rekoru 93.398 seviyesi ile 22/05/2013 tarihinde yaÅŸanmıştı. Ondan sonra yaÅŸananlar nedeniyle henüz bu seviyenin ciddi derecede altında bulunduÄŸumuzu gözden kaçırmayınız derim. 

       Kısacası faizlerde düşme sürer, bu durum enflasyon ve büyüme ile de desteklenirse, yaz aylarında aradaki kayıpları telafi yönünde yeni yükseliÅŸleri beklemek çok da yanlış olmaz. Ancak, her zaman uyarıyorum; çok ciddi yükseliÅŸler esnasında da ara düzeltmeler her zaman yaÅŸanabilir. Sadece teknik sebeplerle bile bu düzeltmeler yaÅŸanabilecekken, TCMB gerilimi, cumhurbaÅŸkanlığı seçimi ile ilgili geliÅŸmeler, ECB açıklamaları, enflasyon ve faiz haberleri fazlası ile oynaklık saÄŸlayabilir. Benim teknik olarak 80.500 civarındaki düşüncelerimi Cuma günü yazdığım beklenti yazımdan okuyabilirsiniz. Ancak, yazın genelinde bulunduÄŸumuz seviyelerin çok daha üstünü endeks olarak göreceÄŸimizi öngörüyorum. Umarım öyle olur ve bu durum hisselerin geneline de yansır. Yoksa daha ziyade bankalarla olan bu yükseliÅŸ, bir çok kiÅŸiyi mutlu etmeyecektir. 

        Bu Haftanın GeliÅŸmeleri!
    1-Bugün TCMB baÅŸkanı E.Başçı, bakanlar kuruluna sunumda bulunacak. Gerilimli bir sunum olacağı görüşündeyim. Bakalım sunuma baÅŸkan olarak girecek olan Başçı, aynı ÅŸekilde baÅŸkan olarak çalışmayı sürdürmeye devam edecek mi, yoksa baskılar nedeniyle bu görevden beni affedin mi diyecek göreceÄŸiz. 

    2- Salı günü Enflasyon verilerimiz açıklanacak. Ekstra olumlu düşük rakam faizlerin düşmesi için MB'nı rahatlatacağından olumlu yansıma yapar. Ama enflasyonda düşme yaÅŸanmadıysa, ya da bir öncekinden daha yüksek bir enflasyon açıklanırsa, bu durumda TCMB faiz indirmek için yine ağırdan alabilir. Ya da düşük bir oranı tercih edebilir. Yani enflasyona göre faiz beklentilerimiz BIST'in kısa vadeli yönü üzerinde etkili olacaktır. 

    3-PerÅŸembe günü ECB faiz kararını açıklayacak. M.Draghi, faiz ve olası likidite kararları hakkında konuÅŸacak. Özellikle likidite kararı bizim için çok daha olumlu etki yaratacak bir karar olur diye düşünüyorum. Bu yönde bir karar, kurlar ve faizlerde hemen görülecek bir düşme, BIST'te de yükseliÅŸ tepkisine neden olur. Ama böyle bir karar çıkmaz, yine imalarla geçiÅŸtirilirse, o zaman da kısmı bir realize baskısına sebep olabilir.

    4- Cuma günü ABD tarım dışı istihdam verileri açıklanacak. Bu veriler tahvil alımını azaltma ve FED'in faiz artışına baÅŸlama süreci açısından önemli veriler olduÄŸu için, haftanın son günü bu verileri takip ediyor olacağız. Ama burada iÅŸler biraz farklı! Ä°yi veri geliÅŸmekte olan ülkeler için olumsuz bir süreç olarak algılanıyor. Gerçi ben orta uzun vade için öyle düşünmüyorum ama, ilk anda yine de sıkıntı yaratabilir. 

      Hepinize bol kazançlı bir hafta diliyorum.

 

    Saygılarımla
    Aydın EroÄŸlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 30.05.2014
    09:12

    Bir süredir teknik olarak bankalarla birlikte BIST'in yükseleceği ve 80.462 seviyesinde bulunan önemli bir direncin görülebileceği beklentimi yazıyorum. Bankalarda süren alımlarla bu seviyeye çok yaklaştık. Yuvarlak olarak 80.500 diyeceğimiz bu seviye çok önemli bir direnç. Bu dirence yaklaştığımızd... Devamı »

  • 28.05.2014
    09:02

    TCMB Özerk midir, Özerk mi olmalıdır? 26 Mayıs tarihinde yazdığım ''Ya Faiz İner, Ya da Başkan Gider'' yazımın henüz daha tabiri caizse mürekkebi kurumadı. Bakın dünden beri gündem olarak konuşulan konu ne? Aynı yazımın son paragrafında ''Şimdi artık bir başka gündemimiz daha olacaktı... Devamı »

  • 27.05.2014
    08:59

    Bayrağı Teslim Ettim! Özellikle Nisan ayından itibaren ''Mayıs'ta Sat Git'' fikrini savunanlara karşı, aksi düşüncede olduğumu ısrarla yazarak, hatta bu fikre karşılık 02/05/2013 tarihinde ''Mayıs'ta Satıp Gidelim Mi?'' başlıklı yazımla, bu mantığın yanlışlığını izah ederek bu günlere kadar g... Devamı »

  • 26.05.2014
    09:10

    Faizler konusunda hükümetten ve başbakandan gelen eleştirilere ve eleştirinin dozuna bakınca, TCMB'nın faizde yeni indirimler yapmak zorunda kalmasını bekliyorum. Aksi takdirde özerk de olsa, TCMB başkanının gelebilecek siyasi baskılara dayanamayacağını düşünüyorum! O zaman olması gerekeni... Devamı »

  • 23.05.2014
    12:08

    Bankaların şuanki grafiklerine bakınca, BIST 80.000 olur mu değil de, BIST 31 Mayıs 2013 tarihli gap boşluğunu kapatır mı diye sormak gerektiğini düşünüyorum! Bu gap'in kapanması için BIST 84.867'yi görmesi yeterli denebilir. Ama asıl gap boşluğunun tam seviyesi 85.990'a denk geliyor. Çünkü 31 Mayıs... Devamı »