80.500 Önemli Direnç. Dikkat!

30.05.2014 09:12
  •  A 

     Bir süredir teknik olarak bankalarla birlikte BIST'in yükseleceği ve 80.462 seviyesinde bulunan önemli bir direncin görülebileceği beklentimi yazıyorum. Bankalarda süren alımlarla bu seviyeye çok yaklaştık. Yuvarlak olarak 80.500 diyeceğimiz bu seviye çok önemli bir direnç. Bu dirence yaklaştığımızda kâr satışlarının da arttığını görebiliriz. Buradan yaşanabilecek bir kâr satışı sadece seans içi kalmayıp, bir düzeltmeye de dönüşebilir. Eğer böyle bir düzeltme yaşanırsa (ki, ben sonrasında yeniden yükseliş getirecek ara düzeltmeleri yeni alım fırsatı yaratıyor oldukları için hep faydalı bulmuşumdur), bu düzeltmenin destek seviyeleri destek direnç tablomuza daha detaylı görebilirsiniz ama kabaca sırası ile 77.000 - 76.100 - 75.000 olur.  

      Fakat, bakış açısına göre çanak veya ters omuz baş omuz başlangıcı olabilecek bu 80.500 direnci aşılırsa, işte o zaman da ara dirençlerle BIST'in 31 Mayıs gap boşluğunu kapatmaya doğru yeni bir hamle başlatacağı beklentimiz daha da güçlenmiş olur. 

      Bu yükselişin olası faiz indirimi ve Avrupa Merkez Bankası'nın likidite artışı beklentileri ile desteklendiğini, bu nedenle de banka hisselerindeki alımlar nedeniyle BIST'in yükseldiğini görüyoruz. Bunun da böyle olacağını zaten bir süredir yazıyorum. İşte bu nedenle BIST bu kadar yükselirken diğer bir çok hissenin yerinde sayması bir çoğunuza tuhaf geliyor olabilir. Bu normal mi diye düşünüyor olabilirsiniz ki, bu yönde sorularınızı da alıyorum. Evet bu normal bir durumdur. Çünkü genel bir ekonomi düzelmesi ya da, BIST yükseliş beklentisi ile yükseliş yaşanmıyor. Bankalara özel bir beklenti ile yükseliyoruz. O nedenle her hisse aynı şekilde neden yükselmiyor diye düşünmeyiniz. Ancak 80.500 yukarı kırılır ve 31 Mayıs gap kapanışına doğru devam edilirse, bu takdirde diğer bir çok hisse de göreceli ucuz kaldılar diyerek yükselişe katılacaklardır. Ama şimdilik 80.500'de gelebilecek bir düzeltme riski nedeniyle, bu direnç kırılmadan diğer hisselere de aynı şekilde yükselişin yansımasını beklemiyorum. Ancak hisse bazlı yükselişler her zaman olabilir. 

      Benim önemli dirençlerdeki düşüncelerimi biliyorsunuz! Ben önemli dirençlerde alttan almayı düşünerek realizelerin yapılmasını ama eğer dirençler kırılırsa, bu takdirde verdiklerimizi gerekirse yukarıdaki fiyatlardan geri alarak olası yeni yükseliş dalgasına katılınmasının doğru olacağını savunurum. Tabii bu benim kişisel öngörümdür. Asıl kararları sizler vereceksiniz. Unutmayınız ki, asıl beklentim yaz aylarında ya da hemen sonrasında 31 Mayıs gap boşluğunun kapanmasıdır. Dirençlerde kar realizesi uyarımı da, hep gelebilecek kar realizasyonlarını yakalamak düşüncesi ile yazıyorum.

      Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.
      
 

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 28.05.2014
    09:02

    TCMB Özerk midir, Özerk mi olmalıdır? 26 Mayıs tarihinde yazdığım ''Ya Faiz İner, Ya da Başkan Gider'' yazımın henüz daha tabiri caizse mürekkebi kurumadı. Bakın dünden beri gündem olarak konuşulan konu ne? Aynı yazımın son paragrafında ''Şimdi artık bir başka gündemimiz daha olacaktı... Devamı »

  • 27.05.2014
    08:59

    Bayrağı Teslim Ettim! Özellikle Nisan ayından itibaren ''Mayıs'ta Sat Git'' fikrini savunanlara karşı, aksi düşüncede olduğumu ısrarla yazarak, hatta bu fikre karşılık 02/05/2013 tarihinde ''Mayıs'ta Satıp Gidelim Mi?'' başlıklı yazımla, bu mantığın yanlışlığını izah ederek bu günlere kadar g... Devamı »

  • 26.05.2014
    09:10

    Faizler konusunda hükümetten ve başbakandan gelen eleştirilere ve eleştirinin dozuna bakınca, TCMB'nın faizde yeni indirimler yapmak zorunda kalmasını bekliyorum. Aksi takdirde özerk de olsa, TCMB başkanının gelebilecek siyasi baskılara dayanamayacağını düşünüyorum! O zaman olması gerekeni... Devamı »

  • 23.05.2014
    12:08

    Bankaların şuanki grafiklerine bakınca, BIST 80.000 olur mu değil de, BIST 31 Mayıs 2013 tarihli gap boşluğunu kapatır mı diye sormak gerektiğini düşünüyorum! Bu gap'in kapanması için BIST 84.867'yi görmesi yeterli denebilir. Ama asıl gap boşluğunun tam seviyesi 85.990'a denk geliyor. Çünkü 31 Mayıs... Devamı »

  • 23.05.2014
    09:02

    BIST olarak 78.300 ve 80.000 üstü seviyelere gidilmesi beklentilerim içindeydi. Özellikle de teknikler bu sinyalleri verdiği için bu uyarıları yazıyordum. Bunun nedenlerinin başında da, bana göre Haziran ayı içinde başlayacak faiz indirim süreci ile ECB'nin olası likidite arttırma düşüncelerinin old... Devamı »